Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ελεύθερη με εγγύηση περίπου 10.000 δολαρίων που θα πρέπει να καταβληθούν σε δύο δόσεις, αποφάσισε δικαστήριο ν' αφήσει την 14χρονη Ρίμσα που συνελήφθη στις 16 Αυγούστου με την κατηγορία της «βλασφημίας» του Κορανίου. Η έφηβη Πακιστανή είναι χριστιανή και σύμφωνα με ιατρικές εκθέσεις έχει και ένα είδος νοητικής καθυστέρησης. Ο ιμάμης, δε, που την κατήγγειλε έχει επίσης συλληφθεί με την κατηγορία της κατασκευής των στοιχείων. Αμφίβολο είναι αν η οικογένεια της Ρίμσα, που είναι πολύ φτωχή, διαθέτει τα χρήματα για την εγγύηση. Ακόμη όμως και αν βρεθούν, η 14χρονη, μέχρι στιγμής, προορίζεται να περάσει από δίκη και απειλείται με επιβολή θανατικής ή ισόβιας ποινής, παρότι ο κατήγορός της φαλκίδευσε τα στοιχεία σε βάρος της.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Δύο γυναίκες και ένα παιδί από την Ερυθραία που παρέμεναν στην «ουδέτερη ζώνη» ανάμεσα στα ισραηλινο-αιγυπτιακά σύνορα και το τείχος του που έχει, εκεί, χτίσει το Ισραήλ, δέχτηκε η ισραηλινή κυβέρνηση στο έδαφός της. Παρά τις έντονες πιέσεις από τον ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς δικαιωμάτων, η κυβέρνηση Νετανιάχου διεμήνυσε ότι «παραμένει αποφασισμένη να σταματήσει την πλημμύρα των μεταναστών και θα το κάνει». Ετσι, οι υπόλοιπο 17 μετανάστες από την Ερυθραία υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στην Αίγυπτο όπου συνελήφθησαν επειδή διέσχισαν παράνομα τα σύνορα.

ΚΑΪΡΟ.-- Με συντονισμένο τρόπο οι πετρελαιομοναρχίες προσπαθούν να στηρίξουν την παραπαίουσα αιγυπτιακή οικονομία έτσι ώστε να καρπωθεί την όποια βελτίωση ο Πρόεδρος Μούρσι και κατ' επέκταση η, σχετικά φίλα προσκείμενη, προς τις αυταρχικές τους ηγεσίες, οργάνωσή του, οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και ταυτόχρονα να «οικοδομήσουν» μια σταθερή βάση επιρροής στην ιστορική αραβική χώρα, την οποία ουδέποτε, μέχρι σήμερα, έλεγχαν. Ετσι, μετά την επίσημη πρόσκληση που απεύθηναν τα ΗΑΕ στον Μούρσι να τα επισκεφτεί, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επενδύσεις 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο.

ΚΑΪΡΟ.-- Απεργία άρχισε χτες το ιπτάμενο προσωπικό της κρατικής αεροπορικής εταιρείας «Egypt Air» διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αύξηση μισθών. Η απεργία καθήλωσε όλες τις διεθνείς πτήσεις της εταιρείας.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Οι υπτάμενοι φροντιστές της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας «Λουφτχάνσα» πραγματοποίησαν και χτες 24ωρη απεργία κλιμακώνοντας τον αγώνα τους μεταξύ άλλων και για μισθολογικές αυξήσεις 5%. Η κινητοποίηση, που πραγματοποιείται μετά από 13 μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων και έπειτα από πολύωρες στάσεις εργασίας τις τελευταίες τρεις βδομάδες, ανάγκασε χτες την εταιρεία να ακυρώσει τα 2/3 των πτήσεων στη Γερμανία.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιδρομής ένοπλων έφιππων νομάδων της φυλής των Ορμα κατά αγροτικής κοινότητας της φυλής Ποκόμο σε χωριό της νοτιοανατολικής Κένυας, κοντά στον ποταμό Τάνα. Δεκάδες σπίτια κάηκαν στη διάρκεια της επίθεσης, που φαίνεται πως έγινε ως αντίποινα για πρότερη επιδρομή μελών της αγροτικής κοινότητας με αποτέλεσμα το θάνατο 58 ατόμων.

ΣΕΟΥΛ.-- Στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιούν από χτες ένοπλες δυνάμεις της Ν. Κορέας κοντά στις επίμαχες βραχονησίδες Νκτόκντο (νοτιοκορεατικά) ή Τακεσίμα (στα ιαπωνικά) τις οποίες διεκδικεί το Τόκιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ