Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΣΟΝΓΚΙΝΓΚ.- Ξεπερνούν τους 234 οι νεκροί από την έκρηξη σε φρεάτιο εγκαταστάσεων άντλησης φυσικού αερίου και την ακόλουθη έκλυση τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα, στην πόλη Τσονγκίνγκ της νοτιοδυτικής Κίνας. 64.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

ΚΟΤΟΝΟΥ.- Αεροσκάφος συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από τη χώρα της Δυτικής Αφρικής Μπενίν. Σύμφωνα με τις αρχές του αεροδρομίου της πόλης Κοτονού, επρόκειτο για «Μπόινγκ 727», το οποίο θα εκτελούσε την πτήση Κοτονού - Βηρυτός. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 131 από τους 156 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν, ενώ έχουν διασωθεί 25.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ ΣΙΤΙ.- Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και με καταμετρημένο το 70%, ο Οσκαρ Μπέργκερ, πρώην πρόεδρος της πρωτεύουσας και φίλα προσκείμενος στις επιχειρήσεις, φαίνεται να είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα, ο Μπέργκερ συγκεντρώνει το 56% των ψήφων έναντι του 44% που αποσπά ο έτερος υποψήφιος Αλβαρο Κολόμ.

ΛΑ ΠΑΣ.- Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ ακόμη 30 αγνοούνται εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που προκάλεσαν πλημμύρες και την υπερχείλιση του ποταμού Τσαπάρε στην Κεντρική Βολιβία.

ΣΑΝ ΜΠΕΡΝΑΝΤΙΝΟ.- Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες από τη Γουατεμάλα, εξαιτίας των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν ανήμερα των Χριστουγέννων σε δύο κατασκηνώσεις στο Γουότερμαν Κάνιον και το Ντέβορ της νότιας Καλιφόρνιας. Εν τω μεταξύ, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι έως και επτά άνθρωποι παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα, κοντά στο Σολτ Λέικ Σίτι.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Αποτυχημένη ήταν και η πέμπτη απόπειρα αποκατάστασης της επαφής με το ευρωπαϊκό διαστημικό ρομπότ «Μπιγκλ 2», το οποίο έπρεπε να είχε προσεδαφιστεί από την περασμένη Πέμπτη στον πλανήτη Αρη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Στο «κόκκινο» η ανησυχία μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (BSE). Η αγελάδα που προσβλήθηκε από την ασθένεια της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στην Ουάσιγκτον είχε εισαχθεί από τον Καναδά. Και δεύτερο κοπάδι σε καραντίνα στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, με τον Λευκό Οίκο να διαβεβαιώνει πως «ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους συνεχίζει να τρώει βοδινό κρέας».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Σε «συμβιβασμό» με το ισλαμιστικό φάσμα κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΜΜΑ) φέρεται να κατέληξε χτες ο Πακιστανός δικτάτορας/πρόεδρος, Περβέζ Μουσάραφ. Ο στρατηγός, που σώθηκε κι από μια δεύτερη απόπειρα κατά της ζωής του την 25η του Δεκέμβρη, συμφώνησε να «εκχωρήσει» μέρος των (υπερ)εξουσιών του και να παραμείνει στην προεδρία του Πακιστάν (τουλάχιστον) ως το 2007. Τη «συμφωνία» απορρίπτει η Συμμαχία για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στην οποία μετέχουν τα μεγαλύτερα αστικά κόμματα της δεξιάς (PPP, Μπούτο, PML, Σαρίφ).

ΛΑΚΝΑΟΥ.- Το, ασυνήθιστο για την Ινδία, κύμα ψύχους που πλήττει το κρατίδιο Ούταρ Πραντές, κόστισε τη ζωή 53 ανθρώπων - ειδικά μεταξύ των αστέγων - μέσα σε τρεις ημέρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

ΚΟΤΑΜΠΑΤΟ.- Αγνωστοι έριξαν χειροβομβίδα στο σπίτι οικονομικού ελεγκτή του υπουργείου Παιδείας των Φιλιππίνων το Σάββατο, με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ο ίδιος και μία κόρη του και να τραυματιστούν άλλα τρία παιδιά του. Το κίνητρο παρέμεινε ασαφές.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Μειονοτικοί Ταμίλ πραγματοποίησαν χτες διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, αξιώνοντας από την κυβέρνηση να αποκαλύψει την τύχη των εκατοντάδων «εξαφανισμένων» του πολύχρονου εμφυλίου, με 65.000 νεκρούς. Στο μεταξύ, το πολιτικό αδιέξοδο, που έχει «παγώσει» την ειρηνευτική διαδικασία, παραμένει ανεπίλυτο.

ΜΙΛΑΝΟ.-- Τη σύλληψη του Καλίστο Τάνζι, ιδρυτή και πρώην προέδρου της πολυεθνικής εταιρίας γαλακτοκομικών προϊόντων «Parmalat», ζήτησαν χτες εισαγγελείς του Μιλάνο από τις τοπικές δικαστικές αρχές. Ο Τάνζι κατηγορείται ότι κατέθετε ψευδή στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της εταιρίας, προκειμένου να καλύψει «τρύπα» πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Επίσης σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε 800 εκατομμύρια ευρώ για προσωπική του χρήση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ