Τρίτη 27 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Τζον Κέρι - φαβορί πλέον στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών μετά την κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητας του Χάουαρντ Ντιν - θα κέρδιζε τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους εάν διεξάγονταν σήμερα οι εκλογές της 2ης Νοέμβρη στις ΗΠΑ, αναφέρει δημοσκόπηση στο περιοδικό «Newsweek». Παράλληλα, ο Τζον Κέρι επιτέθηκε χτες στον πρόεδρο Μπους - εκ του ασφαλούς εξαιτίας του σκανδάλου της παραίτησης Κέι και την παραμονή των προκριματικών του Νιου Χαμσάιρ - δηλώνοντας ότι εξαπάτησε τον αμερικανικό λαό αναφορικά με τον πόλεμο του Ιράκ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Δυο Τούρκοι έχασαν χτες τη ζωή τους, όταν άγνωστος εισέβαλε σε τζαμί της γερμανικής πόλης Γκελσενκίρχεν και άρχισε να πυροβολεί εναντίον των πιστών. Ο ένοπλος συνελήφθη από την Αστυνομία και ανακρίνεται...

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Ολλανδικό δικαστήριο άρχισε από χτες την εξέταση αγωγής που κατατέθηκε έναντι του πρώην πρωθυπουργού Βιμ Κοκ και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων που κατηγορούνται ως συνυπεύθυνοι για το θάνατο χιλιάδων Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών εξαιτίας της συμμετοχής της Ολλανδίας στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του 1999 κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Μισθολογικές αυξήσεις και επιδόματα διεκδικούν χιλιάδες εκπαιδευτικοί της ΠΓΔΜ που πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία. Ο μέσος μισθός ενός εκπαιδευτικού στη γείτονα χώρα δεν ξεπερνά τα 175 ευρώ!

ΜΑΝΙΛΑ.-- Πέντε ψαράδες ανασύρθηκαν νεκροί στις Φιλιππίνες, μερικές ώρες μετά από τη θύελλα που έπληξε τη χώρα διαλύοντας στο πέρασμά της στολίσκο αλιευτικών πλοιαρίων. 179 ψαράδες κατάφεραν να σωθούν βγαίνοντας κολυμπώντας στις ακτές, ενώ κάπου 22 αγνοούνται ακόμη.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Στρατιωτική «επίδειξη δύναμης» χαρακτηρίστηκε η στρατιωτική παρέλαση στο Νέο Δελχί - που θύμιζε χτες πόλη υπό πολιορκία, με 23.000 αστυνομικούς στους δρόμους, για την αποφυγή «τρομοκρατικών ενεργειών» - για τους εορτασμούς της 55ης επετείου της ίδρυσης της Ινδικής Δημοκρατίας. Στο μεταξύ, ο στρατηγός -«πρόεδρος» του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ δήλωσε ότι «τρέφει ελπίδες» για «λύση» στο Κασμίρ.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Την πιο σαφή παραδοχή της, μέχρι στιγμής, περί «εμπλοκής» πυρηνικών επιστημόνων της χώρας στη «διάδοση» πυρηνικών όπλων, έκανε χτες ο υπουργός Πληροφόρησης του Πακιστάν, Σεΐχης Ρασίντ Αχμέντ, δηλώνοντας σε δημοσιογράφους ότι «ένας ή δύο άνθρωποι έδρασαν με ανεύθυνο τρόπο επιδιώκοντας προσωπικό κέρδος».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Επ' ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Κίνας Χου Τζιντάο στο Παρίσι σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, φέρεται να αξιώνει από την ΕΕ να αρθεί το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί προς το Πεκίνο το 1989, μετέδιδε χτες το πρακτορείο «Ρόιτερς».

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Κύμα εκατοντάδων προσφύγων προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί περιοχών του Δυτικού Σουδάν από την πολεμική αεροπορία της χώρας που χρησιμοποίησε ως δικαιολογία την ύπαρξη ανταρτών στη συγκεκριμένη περιοχή. Πολλοί από τους πρόσφυγες αναζήτησαν, σε άθλια κατάσταση, καταφύγιο σε ερημικές περιοχές του γειτονικού Τσαντ...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Οι συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων μελών νιγηριανών αυτόχθονων κοινοτήτων στο επίνειο Ουάρι (στο Δέλτα του Νίγηρα) είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον πέντε ατόμων.

ΜΠΑΚΟΥ.-- Κοινή ναυτική άσκηση Αζερμπαϊτζανών και Αμερικανών για την προστασία των πετρελαιοπηγών ξεκίνησε χτες στη Μαύρη Θάλασσα στο Αζερμπαϊτζάν.

ΡΩΜΗ.-- Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι απηύθυνε χτες από τη Ρώμη έκκληση για «ενίσχυση» του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο «του πολέμου κατά της τρομοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ