Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Νέα ταξιδιωτική οδηγία, προς τους Βρετανούς πολίτες, με την οποία προειδοποιεί «ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία», εξέδωσε το Φόρεϊν Οφις. Η έκδοση της οδηγίας ήρθε τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά την απόφαση της «British Airways» να ακυρώσει, για λόγους ασφαλείας, την προγραμματισμένη πτήση της προς το Ριάντ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Νίκη του Τζον Κέρι στις προκριματικές στο Ουϊσκόνσιν προβλέπουν για άλλη μία φορά οι δημοσκοπήσεις. Εάν οι προβλέψεις επαληθευτούν θα υποχρεώσουν κατά πάσα πιθανότητα τους κυριότερους εσωκομματικούς του αντιπάλους, Χάουαρντ Ντιν και Τζον Εντουαρντς να εγκαταλείψουν την εκστρατεία για το χρίσμα, πριν την κρίσιμη αναμέτρηση της 2ας Μαρτίου σε δέκα αμερικανικές πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια. Την ίδια στιγμή ο Κέρι προηγείται με 49% στην πρόθεση ψήφου των ψηφοφόρων για την ανάδειξη προέδρου έναντι του Μπους που συγκεντρώνει το 43%.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Οι αιματηρές μάχες συνεχίζονται στο σπαρασσόμενο από εμφύλιο Νεπάλ. Ο στρατός ισχυρίστηκε χτες ότι «σκότωσε 60 μαοϊκούς αντάρτες» στην επαρχία Καλικότ, ενώ έχασε έναν αξιωματικό και περίπου 10 δικοί του στρατιώτες τραυματίστηκαν. Επίσης χτες αναφέρθηκε η δολοφονία ενός πρώην βουλευτή του κόμματος του Κογκρέσου, ενώ τρία παιδιά έχασαν τη ζωή τους όταν εξερράγη βόμβα με την οποία έπαιζαν.

ΝΤΑΚΑ.-- Αρχισε χτες η διαδικασία εγγραφής των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές του Μάη - είναι η τρίτη φορά που η χώρα θα πάει στις κάλπες σε τέσσερα χρόνια. Στο μεταξύ, η «οικονομική βοήθεια» που είχαν υποσχεθεί οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλοι δωρητές στο Τόκιο για την «ανοικοδόμηση» έχει παγώσει, λόγω της ανάσχεσης της «ειρηνευτικής διαδικασίας» με την αυτονομιστική οργάνωση «Τίγρεις» της μειονότητας των Ταμίλ.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- «Ευρεία συναίνεση» στις συνομιλίες ανάμεσα σε διπλωμάτες του Πακιστάν και της Ινδίας για τη διαδικασία «διμερούς διαλόγου» σημειώνεται στις μέχρι στιγμής επαφές. Αύριο, συναντώνται οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο κυβερνήσεων.

TOKIO.-- Δύο «ελεγχόμενες» (από συνεργεία εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών) εκρήξεις σημειώθηκαν χτες το απόγευμα κοντά στο ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας, δίχως ωστόσο να προκληθούν τραυματισμοί.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε όταν πάτησαν σε νάρκες κοντά στην πόλη Μπογκόινο της κεντρικής Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, όπου εννιά χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου εκατοντάδες χιλιάδες νάρκες παραμένουν διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία της χώρας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ