Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών εκδικάζει δυο υποθέσεις, του Γιασέρ Χαμντί, ο οποίος είχε συλληφθεί στο Αφγανιστάν το 2001 και του Χοσέ Παντίγια, ο οποίος συνελήφθη στο Σικάγο το 2002 - που έχουν χαρακτηριστεί «εχθρικοί μαχητές» και κρατούνται χωρίς να έχουν προσαχθεί σε δίκη - που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό εάν θα επιτρέπεται να κρατούνται επ' αόριστον χωρίς απαγγελία κατηγοριών όσοι Αμερικανοί πολίτες κατηγορούνται ως ύποπτοι για τρομοκρατία, αφού κρίνεται ουσιαστικά η νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας, που επέβαλε η κυβέρνηση Μπους μετά την 11η Σεπτέμβρη.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Μέρος του Τερματικού Σταθμού 1 του Αεροδρομίου «Χίθροου» της βρετανικής πρωτεύουσας εκκενώθηκε για μικρό χρονικό διάστημα την Τετάρτη, όταν ανακαλύφθηκε «ύποπτη αποσκευή» σε σταθμό ελέγχου εισιτηρίων της ισραηλινής αεροπορικής εταιρίας «El Al». Τελικά, για άλλη μία φορά ο συναγερμός αποδείχτηκε λανθασμένος...

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Την αναστολή, εκ νέου, της δραστηριότητάς του στο Νότιο Αφγανιστάν ανακοίνωσε χτες ο ΟΗΕ, μετά τις επιθέσεις εναντίον εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής στην Κανταχάρ.

ΣΕΟΥΛ.-- Η διοίκηση των αμερικανικών στρατευμάτων σε βάσεις της Ν. Κορέας ανακοίνωσε χτες πως ως το τέλος Οκτώβρη θα έχουν απομακρυνθεί 7.000 Αμερικανοί πεζοναύτες και οι οικογένειές τους από βάσεις και φυλάκια που βρίσκονται πλησίον της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ Νότιας και ΛΔ Κορέας. Η εξέλιξη είχε προαναγγελθεί πέρσι, με στόχο, όπως υποστηρίζει η Ουάσιγκτον, την ανάθεση ενός μεγάλου μέρους της αυτοάμυνας της Ν. Κορέας στο νοτιοκορεατικό στρατό και εντάσσεται στο πλαίσιο «στρατηγικής αναδιάταξης» των αμερικανικών δυνάμεων στο εξωτερικό, όπως αυτές ανακοινώθηκαν πέρσι από το Πεντάγωνο.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Δικαστήριο της Ζιμπάμπουε αρνήθηκε χτες την προσωρινή αποφυλάκιση του υπουργού Οικονομικών Κρίστοφερ Κουρουνέρι, που κατηγορείται πως εξήγαγε παράνομα συνάλλαγμα ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων. Ο Κουρουνέρι συνελήφθη πριν τέσσερις μέρες και είναι ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης του προέδρου της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που υφίσταται διώξεις στο πλαίσιο κυβερνητικής εκστρατείας κατά της διαφθοράς που ξεκίνησε πριν τέσσερις μήνες.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Με τις κατηγορίες στελεχών του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Σάσκο Κέντεβ για νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων από υποστηριχτές του πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβενκόφσκι (που είναι ο έτερος -κι επικρατέστερος- υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα) ολοκληρώθηκε χτες ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην ΠΓΔΜ. Πάντως, η εκλογή νέου προέδρου εξαρτάται από το εάν το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες είναι άνω του 50%. Μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, η προσέλευση δεν ξεπερνούσε το 47%.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- «Μείωση» του αριθμού των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν κατά 50.000 άνδρες -την πρώτη στην ιστορία της χώρας- αποφάσισε χτες ο «πρόεδρος» της χώρας, στρατηγός Μουσάραφ.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 59 τραυματίστηκαν σε επίθεση σε προεκλογική συγκέντρωση στο υπό ινδικό έλεγχο τμήμα του Κασμίρ. Στο μεταξύ, οι «αγορές» συνέχισαν να υποχωρούν λόγω των προβλέψεων μη κατάκτησης πλειοψηφίας από το κυβερνών κόμμα BJP.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ισπανός δικαστής απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του Μαροκινού Αμέρ Αζίζι για συμμετοχή στην οργάνωση της επίθεσης της 11ης Σεπτέμβρη. Ο Αζίζι επίσης καταζητείται για τις επιθέσεις της 11ης Μάρτη στη Μαδρίτη.

ΡΩΜΗ.-- Ιταλικό δικαστήριο αθώωσε χτες 12 ύποπτους για ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης μίας ομάδας Μαροκινών που είχαν κατηγορηθεί για συνωμοσία και επίθεση με χημικά εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Ρώμη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ