Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Την «μεγαλύτερη επιχείρησή τους εδώ και 15 ημέρες» εναντίον Κούρδων αυτονομιστών πραγματοποίησαν χτες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στις περιοχές Τούντζελι, Μπινγκιόλ, Ντιάρμπακιρ και Σιρνάκ. Η «Ζαμάν» κάνει λόγο για «θάνατο πέντε τρομοκρατών», περιλαμβανομένης μιας γυναίκας. Κι αυτά ενώ στο Στρασβούργο αποφασιζόταν χτες η «άρση του καθεστώτος παρακολούθησης» της Τουρκίας όσον αφορά τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ενας άνδρας συνελήφθη γιατί «ταχυδρόμησε ένα πιστόλι» και πιθανώς εκρηκτικά στον Πρόεδρο της Ινδίας Αμπντούλ Καλάμ, έγινε γνωστό χτες.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορα επεισόδια ένοπλης βίας στο Κασμίρ τη Δευτέρα και την Τρίτη.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- «Απέκλεισε» την άμεση επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Μαοϊκό αντάρτικο ο αποκατασταθείς στην πρωθυπουργία του Νεπάλ, Σερ Μπαχαντούρ Ντέουμπα. Σε «ενέδρα» των Μαοϊκών χτες σκοτώθηκαν 14 αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Μεγεθύνεται το πρόβλημα τοξικομανίας στην Κίνα, με επίσημα στοιχεία να κάνουν λόγο για 1,05 εκατομμύρια περιπτώσεις, εκ των οποίων 643.000 χρήστες ηρωίνης.

ΡΩΜΗ.- Για «εκλογική απάτη» κατηγόρησε χτες την αντιπολίτευση ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Υποτίθεται ότι στα εκλογικά κέντρα «επαγγελματίες» αντιπρόσωποι της αντιπολίτευσης κλέβουν ψήφους από την Φόρτσα Ιτάλια.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Η Ρουάντα προσέφερε χτες άσυλο στον πολέμαρχο Τζουλς Μουτεμπούσι, που είχε πρωτοστατήσει πριν μερικές βδομάδες στην κατάληψη της πόλης Μπουκάβου της ΛΔ Κονγκό, από δυνάμεις στασιαστών. Η κίνηση αναμένεται να ενοχλήσει την ηγεσία της ΛΔ Κονγκό.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Το να αποποιηθεί «κάθε ευθύνης» για την τραγική κατάσταση στο Νταρφούρ και το Σουδάν επιχείρησε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με δηλώσεις του.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα σε σταθμό διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην πρωτεύουσα της Αλγερίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έντεκα άτομα. Η έκρηξη, που «ενδέχεται» να οφείλεται σε επίθεση καμικάζι, έρχεται λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Αμπού Ιμπραήμ Μουστάφα ή Σαχράουι, ηγέτη της Ομάδας Σαλαφιστών για το Κήρυγμα και τη Μάχη (GSPC), οργάνωση που φέρεται συνδεδεμένη με την «Αλ Κάιντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ