Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.-- Με απαγόρευση του διάπλου μέσα από τον δίαυλο που συνδέει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό Ωκεανό «απείλησε» η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά τα πλοία που δε θα συμμορφωθούν με την προειδοποίησή της για αύξηση των μέτρων ασφαλείας τους κατά μιας πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Τετραήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η κυβέρνηση της Αυστρίας για το θάνατο του Προέδρου της χώρας Τόμας Κλέστιλ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Με το ερωτηματικό της κατάθεσης του Κάρλος, γερμανικό δικαστήριο του Βερολίνου ανέβαλε την έκδοση της απόφασης στη δίκη του Γιοχάνες Βάινριχ. Ο 56χρονος Βάινριχ κατηγορείται για μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων, από το 1982 έως το 1983, στη Γαλλία. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ζητήσει την ισόβια καταδίκη του, ενώ η υπεράσπιση αξιώνει την απαλλαγή του, υποστηρίζοντας κυρίως πως η όλη νομική διαδικασία δεν είναι σύννομη.

ΠΟΡΤΛΑΝΤ.-- Η Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή στο Πόρτλαντ της πολιτείας του Ορεγκον κηρύσσει χρεοκοπία, αδυνατώντας πλέον να αντιμετωπίσει το κόστος της καταβολής αποζημιώσεων προς άτομα που καταγγέλλουν ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τους ιερείς της. Εκθεση που εκπονήθηκε για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το Φλεβάρη του 2004 κατέδειξε ότι περισσότεροι από 4.000 Ρωμαιοκαθολικοί ιερείς στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση σε περισσότερα από 10.000 παιδιά, στην πλειοψηφία τους αγόρια, τα τελευταία 50 χρόνια.

ΜΟΣΧΑ.-- Χτες κινήθηκε διαδικασία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της πετρελαϊκής εταιρίας «Yukos» της Ρωσίας εντός 5 ημερών, αν δεν καταβληθούν 3,4 δισ. δολάρια στην εφορία. Οι διεθνείς «αγορές» αντέδρασαν, όπως αναμενόταν, πιέζοντας υψηλότερα την τιμή του πετρελαίου.

ΓΚΡΟΖΝΙ.-- «Για 20 χρόνια» μπορεί να συνεχιστεί ο πόλεμος των Τσετσένων αυτονομιστών, δήλωσε χτες ο Ασλάν Μασχάντοφ. Πρόσθεσε ότι τον επόμενο διορισμένο από τη Μόσχα πρόεδρο της Τσετσενίας περιμένει «η θανατική ποινή».

ΣΑΝΑ'Α.- Αρχισε χτες, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με ισχυρή αμερικανική παρουσία, στην πρωτεύουσα της Υεμένης η δίκη 6 υπόπτων για τη βομβιστική επίθεση στο αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο «USS Cole» το 2000, που στοίχισε τη ζωή 17 Αμερικανών ναυτών. Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν 5 από τους κατηγορουμένους -- ο 6ος, που θεωρείται επικεφαλής τους, κρατείται από τις ΗΠΑ.

ΑΝΟΪ.-- Χίλιους τόνους ρύζι ως βοήθεια αποστέλλει το Βιετνάμ στη ΛΔ Κορέας, για την αντιμετώπιση της καταστροφής από την έκρηξη τρένου στην πόλη Ριονγκτσόν νωρίτερα εφέτος.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τουλάχιστον 28 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 11 στρατιωτών, σκοτώθηκαν χτες σε μάχες ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και μαοϊκούς αντάρτες στο Νεπάλ.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Διαδήλωση στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων πραγματοποίησαν χτες συνδικαλισμένοι και μη εργαζόμενοι, αξιώνοντας αξιοπρεπείς μισθούς και χαρακτηρίζοντας κοροϊδία την πρόταση της επανεκλεγείσας Προέδρου Αρόγιο για αύξηση 35 σεντς του αμερικανικού δολαρίου (!).

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Πέντε άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του καύσωνα στη Ρουμανία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ