Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΤΑΒΑ.- Μεταφορικό αεροσκάφος Μπόινγκ 747 της αεροπορικής εταιρίας MK Airlines, με έδρα την Γκάνα, συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Χάλιφαξ στον ανατολικό Καναδά και, σύμφωνα με τις αρχές, τα επτά μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με καναδικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα επτά μέλη του πληρώματος προέρχονταν από τη Ζιμπάμπουε, τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.- Απόλυτη επιτυχία, σύμφωνα με τα συνδικάτα, είχε η απεργία που είχαν κηρύξει οι σιδηροδρομικοί, αλλά και οι εργαζόμενοι στα υπεραστικά λεωφορεία και είναι η πρώτη κοινή απεργία τα τελευταία 20 χρόνια. Τα ολλανδικά συνδικάτα με την απεργιακή κινητοποίηση πιέζουν την κυβέρνηση, ώστε να αποσύρει τα σχέδιά της για δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Στο όνομα της «ομόνοιας», η στρατιωτική παρέλαση στην Ισπανία για την «Ημέρα του Κολόμβου» ήταν διαφορετική και προκάλεσε οργή, αφού παρήλασαν και τα τμήματα της λεγόμενης «Μπλε Μεραρχίας», η οποία ήταν πιστή στον δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο και στη συνέχεια πολέμησε στο πλευρό των ναζί, στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι κατόπιν εντολής «πάγωσαν» τραπεζικοί λογαριασμοί και διαθέσιμα κεφάλαια του «Μουσουλμανικού Γραφείου Βοηθείας για την Αφρική» (IARA), μιας οργάνωσης με έδρα το Χαρτούμ, η οποία διαθέτει περισσότερα από 40 γραφεία σε ολόκληρο τον κόσμο και κατά τους Αμερικανούς αξιωματούχους «υποστήριζε» τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Στο μισό χιλιόμετρο είχε μειωθεί χτες η ορατότητα στις αστικές περιοχές του ινδονησιακού τμήματος της νήσου Βόρνεο, λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται από το περασμένο 48ωρο στην περιοχή. Πιθανή αιτία των πυρκαγιών, η προσπάθεια αγροτών της περιοχής να καθαρίσουν τα χωράφια τους από ξερόχορτα καίγοντάς τα.

ΣΚΟΠΙΑ.- Ξεκινά σήμερα στην Οχρίδα η άτυπη διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΠΓΔΜ, Αλβανίας, Κροατίας, Σερβίας - Μαυροβουνίου, και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, με θέμα την πορεία τους έως την ένταξή τους στους ευρω-ατλαντικούς οργανισμούς. Παρών θα είναι ο Γάλλος ομόλογός τους, Μισέλ Μπαρνιέ.

ΠΟΪΑΝΑ ΜΠΡΑΣΟΦ.-«Υποστήριξη» σε σκάφη του ΝΑΤΟ που περιπολούν στη Μεσόγειο σε «αντιτρομοκρατικές» αποστολές θα παράσχει η Ρωσία, κατά χθεσινή δέσμευση του υπουργού Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ. Το ΝΑΤΟ «καλωσόρισε» την προσφορά.

ΑΓΚΥΡΑ.- Τουλάχιστον πέντε τραυματίες και υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός εξέγερσης «ποινικών κρατουμένων» σε φυλακή της Σμύρνης, που αξίωναν βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους και ιατρική περίθαλψη. Οι αρχές «δεν επενέβησαν».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Δεν είχαν αναφερθεί έως χθες βράδυ θύματα από τους δύο σεισμούς 5,2 και 4,2 R που σημειώθηκαν στο νοτιοανατολικό Ιράν.

ΤΙΡΑΝΑ.- Τουλάχιστον 14 ζωές Κοσσοβάρων μαθητών χάθηκαν, ενώ άλλα 20 παιδιά τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση λεωφορείου με άλλο αυτοκίνητο στη βόρεια Αλβανία χθες, που σήμανε το τραγικό τέλος της εκδρομής των μαθητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ