Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του κόμματος Εθνικής Συμμαχίας Τζιανφράνκο Φίνι αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών Ιταλίας, καθώς ο Φράνκο Φρατίνι οδεύει πλέον προς τις Βρυξέλλες, προκειμένου να αναλάβει το «ευαίσθητο» χαρτοφυλάκιο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι ΗΠΑ προτίθενται να πουλήσουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 1.000 αντιαρματικούς πυραύλους «Javelin», συνολικής αξίας 135 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας Αμυντικής Συνεργασίας του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο, υπό το σκεπτικό ότι η πώληση των συγκεκριμένων όπλων «συμβάλλει στην εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ. Η εταιρία που θα αναλάβει την εκτέλεση του σχετικού συμβολαίου θα είναι κοινοπραξία των «Raytheon Co.» και «Lockheed Martin Corp».

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, ο μονάρχης της Ταϊλάνδης κάλεσε χτες στρατό και αστυνομία να εργαστούν για να «επαναφέρουν την ειρήνη» στο νότο, όπου οι ταραχές με μειονοτικούς μουσουλμάνους έχουν κοστίσει φέτος πάνω από 500 νεκρούς.

ΣΟΦΙΑ.-- Κάπου 400.000 εργαζόμενοι προχώρησαν χτες σε στάση εργασίας στη Βουλγαρία, διεκδικώντας αυξήσεις 11% για το 2005 και διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Σαξκομπουργκότσκι. Μετείχαν εργαζόμενοι στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, των μεταφορών, των ορυχείων και της μεταλλουργίας.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ο Ινδός πρωθυπουργός Σινγκχ δεσμεύτηκε να «μην υποκύψει» στους αποσχιστές του Κασμίρ, μία ημέρα μετά από την έναρξη «αποχώρησης» κάπου 20.000 στρατιωτών από το κρατίδιο (επί συνόλου 500.000). Το Πακιστάν τηρούσε επιφυλακτική στάση. Στο μεταξύ, ο περιδιαβαίνων την Ινδία πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Γούλφενσον υποσχέθηκε πως στα 9 δισ. της «βοήθειας» προς την Ινδία συμπεριλαμβάνονται και «αναπτυξιακά προγράμματα» για το Κασμίρ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εκρηξη σε τεϊοποτείο από άγνωστη αιτία χτες στη δυτική Κίνα στοίχισε τη ζωή 12 ανθρώπων και τους τραυματισμούς 24 άλλων, μετέδωσε το πρακτορείο «Νέα Κίνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ