Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.- «Σβήνουν», σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, οι ελπίδες για τη διάσωση 141 ανθρακωρύχων, που παγιδεύτηκαν μετά την έκρηξη μεθανίου σε ορυχείο της Βόρειας Κίνας - ο επίσημος απολογισμός έκανε ήδη λόγο για «τουλάχιστον» 25 θύματα στο νέο αυτό εργατικό δυστύχημα.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ δήλωσε ότι «έχει ήσυχη τη συνείδησή του», όσον αφορά στην επίσημη θέση ότι η ΕΤΑ ήταν υπεύθυνη για τις επιθέσεις... και επανήλθε στο ζήτημα συμμετοχής της στο μακελειό, ζητώντας μάλιστα από τις Αρχές να εξετάσουν ακόμα και σήμερα τυχόν ανάμειξη της ΕΤΑ στην επίθεση!

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν ισχυρίστηκε ότι η χθεσινή πυραυλική δοκιμή του Πακιστάν δεν έγινε σε «αντίποινα» για την ινδική πυραυλική δοκιμή προ ημερών, κι επέμεινε ότι η «προσέγγιση» συνεχίζεται. Στο μεταξύ, η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «μειώθηκαν 60%» οι «διεισδύσεις τρομοκρατών» στο Κασμίρ.

TOKIO.- Τον τραυματισμό μόλις 13 ατόμων και μικρές (τηρουμένων των αναλογιών...) υλικές ζημιές προκάλεσε στην Ιαπωνία ο προχτεσινός σεισμός 7,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο ανοιχτά της βόρειας νήσου, Χοκάιντο. Το ίδιο διάστημα, η αστυνομία εντόπισε τις σορούς επτά νεαρών αυτόχειρων, που, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, φαίνεται να συνεννοήθηκαν μέσω Διαδικτύου...

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Χιλιάδες Ρουαντέζοι στρατιώτες παραβίασαν τα σύνορα και εισέβαλαν στις μεθοριακές ανατολικές περιοχές (κοντά στην πόλη Γκόμα) της ΛΔ Κονγκό, ανακοίνωσε χτες δυτική διπλωματική πηγή.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.- Στις 12 του μήνα θα διεξαχθεί η τελική εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Ρουμανίας. Στον προχτεσινό πρώτο εκλογικό γύρο, ο υποψήφιος (και απερχόμενος πρωθυπουργός) του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αντριαν Ναστάσε προηγήθηκε με 39%, ενώ ο έτερος υποψήφιος του κεντροδεξιού συνασπισμού «Δικαιοσύνη και Αλήθεια», δήμαρχος Βουκουρεστίου Τραϊάν Μπασέσκου έλαβε περίπου 35%.

ΠΑΡΙΣΙ.- Πρόεδρος του κυβερνητικού νεογκολικού κόμματος του Ζακ Σιράκ «Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα» - UMP αναδείχτηκε με συντριπτική πλειοψηφία, σε εσωκομματικές εκλογές, ο Νικολά Σαρκοζί. Ο Σαρκοζί, που θεωρείται ο πιθανότερος διάδοχος του Σιράκ στο προεδρικό μέγαρο μετά τις εκλογές του 2007, παραιτήθηκε από τη θέση του υπερυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ