Σάββατο 14 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΦΡΙΤΑΟΥΝ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενα 48ωρο πριν την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Λιβερίας, Ελεν Τζόνσον Σέρλιφ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε χτες τη Νιγηρία να παραδώσει τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου πρώην δικτάτορα της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, στο Διεθνές Δικαστήριο που έχει συγκροτηθεί στη Σιέρα Λεόνε για τα εγκλήματα κατά τον εμφύλιο της περιόδου 1997-2003.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Για την ανάγκη μιας πιο ευέλικτης και τεχνολογικά πιο εξελιγμένης στρατιωτικής δύναμης, που «θα συνεργάζεται» με την αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στη δυτική επαρχία του Σουδάν, Νταρφούρ, έκανε λόγο χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για να αντιμετωπιστεί, όπως είπε, η επιδεινωμένη κατάσταση στην περιοχή.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Οχλος Ινδονήσιων λιντσάρισε και πυρπόλησε χτες δύο άνδρες και ένα 12χρονο αγόρι επειδή τους θεώρησε ύποπτους ληστείας σε χωριό της ινδονησιακής επαρχίας Μπάντεν (100 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Τζακάρτα)!

ΜΕΚΚΑ.-- Τουλάχιστον 363 νεκροί είναι ο απολογισμός απ' το προχτεσινό αιματηρό ποδοπάτημα πανικόβλητων μουσουλμάνων προσκυνητών στην πόλη Μένα της Μέκκας, ανακοίνωσαν χτες οι σαουδαραβικές αρχές.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Χιλιάδες γυναικόπαιδα σε οδικές αρτηρίες της βορειοανατολικής περιφέρειας της Κένια ζητιανεύουν για λίγο νερό και τροφή, ανακοίνωσε χτες το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ, κάνοντας έκκληση σε δωρητές για την αποστολή αρωγής σε περίπου 5.000.000 Ανατολικοαφρικανούς που έχουν πληγεί απ' την ξηρασία η οποία πλήττει τους τελευταίους μήνες όχι μόνο την Κένια, αλλά τη Σομαλία, την Αιθιοπία και το Τζιμπουτί.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Η επαπειλούμενη επανέναρξη του εμφυλίου στη Σρι Λάνκα μπορεί να κοστίσει περισσότερες ζωές, λόγω του λιμού τον οποίο θα προκαλέσει, και για τον οποίο «ευθύνη» θα φέρει και το τσουνάμι, προειδοποίησε χτες το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ. Η βία που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο στρατό και στους αυτονομιστές Τίγρεις των Ταμίλ από το Δεκέμβρη «πλήττει» την παράδοση βοήθειας και η κατάσταση «μοιάζει πολύ άσχημη», τόνισε ο Τζεφ Ταφτ-Ντικ του WFP στο Κολόμπο.

ΝΤΑΚΑ.-- Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 άλλοι τραυματίστηκαν, χτες, όταν λεωφορείο εκτράπηκε από την πορεία του εν μέσω πυκνής ομίχλης στο κεντρικό Μπανγκλαντές, ανακοίνωσε η αστυνομία.

ΜΟΣΧΑ.-- Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν στη νότια ρωσική επαρχία Κράσνονταρ από τη σύγκρουση επιβατικού τρένου με λεωφορείο. Σύμφωνα με τις αρχές, ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Νέο κύμα ψύχους αναμένεται στις σεισμόπληκτες περιοχές στο Βόρειο Πακιστάν, ανακοίνωσαν χτες μετεωρολόγοι. Σχεδόν πενήντα άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή, κύρια από πνευμονία, τους τελευταίους δύο μήνες.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σεισμός 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε απομακρυσμένη περιοχή της επαρχίας Γιουνάν της Νοτιοδυτικής Κίνας «κατέστρεψε 13.752 σπίτια και ανάγκασε 20.000 χωρικούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους», μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα». Σημειώθηκε πάντως μόλις ένας τραυματισμός, κατά την ίδια πηγή.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άγνωστος αριθμός τραυματίστηκε όταν άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους Αϊτινών που προσπάθησαν να μπουν στη Δομινικανή Δημοκρατία για να διαμαρτυρηθούν για το θάνατο άνω των 24 Αϊτινών λαθρομεταναστών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία καθώς μεταφέρονταν στοιβαγμένοι σε ένα βαν, με την ελπίδα ότι θα βρουν δουλιά στη Δομινικανή Δημοκρατία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ