Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Δύο Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τρίτος τραυματίστηκε σοβαρά, όταν, περιπολώντας, έπεσαν σε ενέδρα Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σανγκίν, στο νότιο Αφγανιστάν. Στο βορρά, στην επαρχία Κοντούζ, δύο πολίτες σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση κατά γερμανικής στρατιωτικής περιπόλου. Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση των κατοχικών δυνάμεων, 2 Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όπως και 30 «μαχητές», σε μάχες σε διάφορα σημεία της χώρας.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- «Το Ιράν δεν έχει ανάγκη τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ούτε κάτι τέτοιο θα ήταν προς το συμφέρον του», εκτίμησε, χθες, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που, όμως, παρέλειψε, έξυπνα, να τοποθετηθεί συγκεκριμένα ως προς το «πακέτο κινήτρων και αντικινήτρων» όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΑΤΤΑΛΕΙΑ.- Η οργάνωση «Γεράκια για την ελευθερία του Κουρδιστάν» ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη σε εστιατόριο την Κυριακή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς και 20 τραυματίες. Οι τοπικές αρχές επέμεναν ότι οφειλόταν σε έκρηξη φιάλης υγραερίου. Η εφημερίδα «Βατάν» ανέφερε χθες ότι κάμερα κατέγραψε τους τρεις βομβιστές να τοποθετούν τον εκρηκτικό μηχανισμό σε κάδο απορριμμάτων 20' πριν από την έκρηξη.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ.- Για υπονόμευση των ειρηνευτικών προσπαθειών στη Σρι Λάνκα κατηγόρησε χθες ο Πρόεδρος της χώρας Μαχίντα Ρατζαπάξε, τους Τίγρεις των Ταμίλ, μετά τη βομβιστική επίθεση της Δευτέρας σε αυτοκίνητο στρατηγού με θύματα τον ίδιο και τρεις ακόμα στρατιώτες. Ωστόσο, εκπρόσωπος των Τίγρεων αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στην επίθεση.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, ανακοίνωσε χτες πως εγκαταλείπει την πολιτική δράση, πως θα παραιτηθεί από την κοινοβουλευτική του ιδιότητα για να διδάξει από το φθινόπωρο σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε χτες στο Μάντσεστερ δύο άντρες που θεωρούνται ύποπτοι για κατοχή πληροφοριών, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τρομοκρατικούς σκοπούς, καθώς πλησιάζει η 7η Ιούλη, πρώτη επέτειος των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Λονδίνο, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 52 άνθρωποι.

ΙΑΣΙΟ.- Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Ρουμανία τις δύο τελευταίες μέρες εξαιτίας του καύσωνα που πλήττει τη χώρα.

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.- Στο δρόμο βρίσκονται 47.600 ωρομίσθιοι εργάτες στις αυτοκινητοβιομηχανίες «Τζένεραλ Μότορς» και «Ντέλφι Κορποράσιον», που εξωθήθηκαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση ή αποζημίωση. Η «Τζένεραλ Μότορς», ταυτόχρονα, ανακοίνωσε τα σχέδιά της να απολύσει 30.000 εργάτες από τους συνολικά 113.000 που εργάζονται στις ΗΠΑ, κλείνοντας δεκάδες εγκαταστάσεις της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ