Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΛ ΠΑΣΟ.-- Στις 11 Μάη ορίστηκε από περιφερειακό δικαστή η επιλογή των ενόρκων για τη δίκη του τρομοκράτη Λουίς Ποσάδα Καρίλες που κρατείται από τις μεταναστευτικές αρχές με την κατηγορία της ψευδορκίας και της παράνομης εισόδου του στις ΗΠΑ.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Συνεχίστηκε και χτες η δίκη των κατηγορούμενων για τις επιθέσεις της 11ης Μάρτη του 2004 στη Μαδρίτη, όπου 191 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν άλλοι 1.824. Τόσο ο Μαροκινός Τζαμάλ Ζουγκάμ, όσο και ο επίσης Μαροκινός Χασάν ελ- Χάσκι αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με τις επιθέσεις αυτές.

ΜΙΛΑΝΟ.-- Το Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας έδωσε χτες το «πράσινο φως» στους εισαγγελείς να ασκήσουν έφεση κατά προηγούμενης δικαστικής απαλλαγής του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το 2004, σε δίκη του για διαφθορά αναφορικά με την πώληση κρατικής εταιρείας τροφίμων.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- «Η αντιπολίτευση θα επιμείνει στην εκστρατεία της κατά της κυβέρνησης Σινιόρα και θα επιτύχει το στόχο της». Αυτό διαμήνυσε σε ομιλία του, στην επέτειο της δολοφονίας από ισραηλινά ελικόπτερα, του προκατόχου του Σέικ Αμπάς Μουσάουι, της οικογένειας και των σωματοφυλάκων του (16 Φλεβάρη 1992), ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ». Ο Σέικ Χασάν Νασράλαχ επανέλαβε, για άλλη μια φορά, ότι η εκστρατεία δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ένοπλη αντιπαράθεση και χαρακτήρισε τον εμφύλιο πόλεμο «κόκκινη γραμμή που δε θα ξεπεραστεί στο Λίβανο».

ΚΑΪΡΟ - ΜΟΣΧΑ.-- Σε έξαρση μοιάζει να είναι η «γρίπη των πτηνών» στην Αίγυπτο. Χτες, επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα αφού ένα 5χρονο αγοράκι επιβεβαιώθηκε πως πάσχει από τη νόσο. Παράλληλα, στη Ρωσία διενεργούνται εξετάσεις μετά τον εντοπισμό νεκρών πτηνών κοντά στη Μόσχα (περιοχές Οντίντσοβο και Ντομοντέντοβο).

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Το πολεμικό ναυτικό της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε χτες ότι βύθισε δύο πλοία των ανταρτών της αυτονομιστικής οργάνωσης «Τίγρεις» της μειονότητας των Ταμίλ, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερα μέλη τους. Ακόμη, η πολεμική αεροπορία βομβάρδισε «θέσεις των ανταρτών». Αντίθετα, το «Tamilnet» ανέφερε ότι επλήγησαν κατοικίες αμάχων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε «σκληρή αντιμετώπιση» των «Τίγρεων».

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συνεχιζόταν χτες η δίκη 73 κατηγορούμενων για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις του 2003 στο βρετανικό προξενείο, σε δύο εβραϊκές συναγωγές και υποκατάστημα της βρετανικών συμφερόντων τράπεζας HSBC, που κόστισαν 63 ζωές. Ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων φέρεται ένας Σύρος - υποτίθεται - μέλος της «Αλ Κάιντα», που χτες απηύθυνε έκκληση για ιερό πόλεμο.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Δικαστήριο της Ταϊβάν επιβάλει πρόστιμο 70.000 ευρώ στον πρόεδρο της χώρας Τσεν Σουι-μπιαν, τον οποίο αναγκάζει να καταβάλει, για δυσφήμιση, στον προέδρο του κόμματος Πρώτα ο Λαός, Τζέιμς Σονγκ, που είχε κατηγορήσει ότι συναντήθηκε με Κινέζους αξιωματούχους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ