Σάββατο 24 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Δολοφονήθηκε χτες ο Ντούσκο Κόντορ, ιδρυτής της οργάνωσης «Επιτροπή του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Ο Κόντορ δέχτηκε πυρά αγνώστου στο σπίτι του στην πόλη Μπιέλινα. Η κόρη του Κόντορ τραυματίστηκε από την επίθεση, ενώ οι αρχές αναζητούν το δράστη.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο πρωθυπουργός του Τσαντ, Πασκάλ Γιοαντιμνάτζι, πέθανε χτες σε ηλικία 56 ετών στο Παρίσι όπου νοσηλευόταν στο στρατιωτικό νοσοκομείο Βαλ ντε Γκρας από εγκεφαλική αιμορραγία. Ο «πρόεδρος» του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί, έσπευσε να διορίσει στη θέση του ως προσωρινό πρωθυπουργό τον υπουργό Υποδομών και Ανάπτυξης Αντούμ Γουνούσμι.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Δοκιμαστική βολή βαλλιστικού πυραύλου «Σαχίν 6» εδάφους - εδάφους με βεληνεκές 2.000 χλμ, που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή, πραγματοποίησε χτες ο στρατός του Πακιστάν.

ΤΟΚΙΟ.-- Μικροσκοπικούς επεξεργαστές ραδιοσυχνοτήτων (RFID) σε μέγεθος κόκκου άμμου, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό εμπορευμάτων, εισιτηρίων και το ηλεκτρονικό φακέλωμα πελατών, ανακοίνωσαν χτες εκπρόσωποι της ιαπωνικής εταιρείας ηλεκτρονικών «Χιτάτσι».

ΟΣΑΚΑ.-- Η ιαπωνική αστυνομία συνέλαβε χτες τρεις υπαλλήλους της εταιρείας «Γιαμάχα» που κατηγορούνται ότι εξήγαγαν παράνομα στην Κίνα, για λογαριασμό σινικής εταιρείας αεροφωτογράφησης, τηλεκατευθυνόμενο μικρό ελικόπτερο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Ο Κιμ Κίε Γκουάν, επικεφαλής της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά, ανακοινώθηκε χτες πως θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ το Μάρτη για να συζητήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της ΛΔ Κορέας, με αντάλλαγμα ενεργειακή βοήθεια και σύναψη διπλωματικών σχέσεων Πιονγιάνγκ - Ουάσιγκτον.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Επίθεση ενόπλων με αυτόματα πυροβόλα κατά ΙΧ αυτοκινήτου που μετέφερε δύο Λιβανέζους εργαζόμενους κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης Πορτ Χαρκούρτ στο Δέλτα του Νίγηρα προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό των επιβατών. Σε άλλη επίθεση, άγνωστοι ένοπλοι απήγαγαν δύο Ιταλούς εργαζόμενους σε βαλτώδη περιοχή του Νίγηρα, όπου γίνονταν γεωτρήσεις πετρελαίου. Μετά απ' αυτό η Ρώμη προέτρεψε τους Ιταλούς να αποφεύγουν τη Νιγηρία.

ΡΙΓΑ.-- Φωτιά εκδηλώθηκε χτες το πρωί σε ίδρυμα ατόμων με ειδικές ανάγκες στη Δυτική Λετονία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 25 άνθρωποι. Μέχρι χτες το βράδυ, τα αίτια της πυρκαγιάς δεν είχαν διευκρινιστεί, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως μάλλον οφείλεται σε βραχυκύκλωμα.

ΡΩΜΗ.-- Τουλάχιστον 19 Αφρικανοί λαθρομετανάστες πέθαναν σε ένα δουλεμπορικό που έμεινε για 5 μέρες ακυβέρνητο ανάμεσα στη Σικελία και την Τυνησία, όπως μετέδωσε χτες το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «ANSA», ενώ σύμφωνα με έναν από τους λαθρομετανάστες που διασώθηκε, στο σκάφος επέβαιναν αρκετοί περισσότεροι, οι οποίοι πέθαναν και τα πτώματά τους πετάχτηκαν στη θάλασσα.

ΜΕΞΙΚΟ.-- Η Κάτω Βουλή του Μεξικού καταδίκασε χτες την παραβίαση του εδάφους της χώρας από το προσωπικό το οποίο χτίζει το μεταλλικό φράκτη ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό και τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Τσέρτοφ. Ωστόσο, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Μεξικό Τόνι Γκάρζα διέψευσε κάτι τέτοιο και υποστήριξε ότι οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από τα σύνορα ήταν από άλλο μέρος της Αριζόνας.

ΜΕΖΕΜΠΕΡΓΚ.- Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ σε κοινή τους ανακοίνωση δήλωσαν χτες υπέρ «ενός δίκαιου καταμερισμού των προσπαθειών» σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση της εταιρείας «Airbus».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ