Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Πορεία διαμαρτυρίας 5.000 εργατών μετάλλου στο πρώην κρατικό και τώρα ινδικών συμφερόντων χαλυβουργείο «Μιτάλ Στέελ» πραγματοποιήθηκε χτες στο Γαλάτσι της Ρουμανίας ενάντια στην άρνηση της διεύθυνσης της εταιρείας να διαπραγματευτεί τις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου, σύμφωνα με τη ρουμανική εφημερίδα «Εβενιμέντουλ Ζίλεϊ».

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε χτες ότι θα εγκατασταθεί ένας σταθμός ραντάρ του ΝΑΤΟ στα νότια της χώρας, κοντά στην πόλη Πεκς, παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκφράσει τόσο ο λαός όσο και μια σειρά φιλειρηνικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

ΡΩΜΗ.-- Το θέμα της επαναχρηματοδότησης των ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν συζητιόταν χτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμενόταν να εγκριθεί αφού την περασμένη βδομάδα και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε δηλώσει ότι ο «κεντροδεξιός» συνασπισμός του θα ψήφιζε υπέρ. Στη συνέχεια θα πρέπει να τεθεί προς ψήφιση και στη Γερουσία της χώρας για την τελική έγκριση.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Δικαστήριο στο τουριστικό θέρετρο Γκόα της Ινδίας καταδίκασε έναν Αυστραλό σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Ο Γουόρνερ Γουλφ Ινγκο ήταν μέλος μιας ομάδας παιδεραστών, η δράση της οποίας είχε αποκαλυφθεί το 1991. Εκδόθηκε από την Αυστραλία, όπου είχε διαφύγει, στην Ινδία το 2005.

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Ποινή κάθειρξης 6 μηνών επιβλήθηκε στον Αχμέτ Τουρκ, πρόεδρο του Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), διότι διέπραξε το ιδιαιτέρως ειδεχθές έγκλημα να πει «ο κύριος Οτζαλάν». Την προηγούμενη βδομάδα ο Τουρκ είχε εισπράξει ποινή κάθειρξης 18 μηνών επειδή «εξήρε» τον Οτζαλάν, ενώ το κόμμα του διένειμε φυλλάδια στα κουρδικά. Εφεσίβαλε την απόφαση κι αφέθηκε ελεύθερος.

  • Στόχο τον Αρμένιο Πατριάρχη Μεσρόμπ ΙΙ είχε, όπως φώναξε ο ίδιος, ο οπλοφόρος που πυροβόλησε στον αέρα την Κυριακή στην αυλή της εκκλησίας της Αγίας Παρθένου του Αρμενικού Πατριαρχείου μετά τη λήξη της επιμνημόσυνης δέησης για τον δημοσιογράφο Χραντ Ντινκ.

ΑΝΟΪ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--Αντιπροσωπείες αξιωματούχων από Ιαπωνία και ΛΔ Κορέας αναμένεται να έχουν σήμερα στο Βιετνάμ συνομιλίες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Παράλληλα, χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Χιλ αναφέρθηκε στο «πολύ καλό κλίμα» που επικράτησε κατά τις προχτεσινές συνομιλίες με τους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους στη Ν. Υόρκη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 13ης Φλεβάρη για αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ομάδες ενόπλων επιτέθηκαν σε περίπολο στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στην πόλη Γεράιντα του νότιου Νταρφούρ στο Σουδάν, σκοτώνοντας δύο στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλον έναν. Η ΑΕ καταδίκασε το συμβάν επιρρίπτοντας την ευθύνη σε αντάρτες του Σουδανικού Απελευθερωτικού Στρατού του Μινάουι, που συμμετέχει στη σουδανική εθνική κυβέρνηση μετά την υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ