Τρίτη 12 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχοφστάτ υπέβαλε χτες την παραίτησή του στον βασιλιά Αλβέρτο αφού το κυβερνών Φιλελεύθερο κόμμα του και οι σοσιαλιστές εταίροι του υπέστησαν μεγάλες απώλειες στις γενικές εκλογές της Κυριακής.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Πλήρη «υποστήριξη για να νικηθεί η ΕΤΑ» διαβεβαίωσε χτες ότι θα προσφέρει ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, στον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί το κάλεσμα του Θαπατέρο στον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, να επιχειρήσει να οικοδομήσει εκ νέου την «ένωσή» τους ενάντια στην ΕΤΑ.

ΚΑΪΡΟ.-- Ενας νεκρός, αρκετοί τραυματίες και σωρεία καταγγελιών για παρατυπίες και παρεμπόδιση ψηφοφόρων να προσέλθουν στα τμήματα, συνόδευσαν τη χτεσινή μέρα του α΄ γύρου των εκλογών για τη μερική ανανέωση της Γερουσίας. Οπως κατήγγειλε η ισλαμιστική οργάνωση «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» (αν και ο νεκρός δεν είναι οπαδός τους) έχουν συλληφθεί 400 μέλη τους και παρατηρούνται εκτεταμένα φαινόμενα εκφοβισμού.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Με επιτυχία εκτοξεύτηκε, την Κυριακή το βράδυ, ο δεύτερος κατασκοπευτικός δορυφόρος του Ισραήλ, υπό την ονομασία Ofek 7, από τη βάση Παλμαχίμ, νοτίως της πρωτεύουσας. Εκτιμάται ότι πλέον το Ισραήλ θα έχει «αρκετά ακριβή και συνολική εικόνα των τεκταινομένων σε όλο τον πλανήτη».

ΝΤΑΚΑ/ΠΕΚΙΝΟ/ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη ΝΑ Ασία, είχαν τρομακτικό απολογισμό: βροχοπτώσεις και κατολισθήσεις στοίχισαν τις ζωές 80 ανθρώπων στο Μπανγκλαντές, 70 στην Κίνα - όπου οι ξεριζωμένοι ξεπερνούν τις 600.000 - ενώ στην Ινδία και στο Πακιστάν καταγράφτηκαν 120 θύματα, 70 και 50 αντίστοιχα, από πλημμύρες και καύσωνα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Δεκαοκτώ μεγάλα νοσοκομεία της βορειοανατολικής Κίνας χρησιμοποιούσαν «ψεύτικη αλβουμίνη ή πρωτεΐνη πλάσματος», μετέδωσε η κρατική κινεζική τηλεόραση, χαρακτηρίζοντας το γεγονός, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον τομέα τροφίμων και φαρμάκων στη χώρα.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Συνομιλίες για τον εφοδιασμό των κινεζικών στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου με ιρανικό αργό διεξάγουν το Πεκίνο και η Τεχεράνη, ενώ το Ιράν σχεδιάζει την κατασκευή διυλιστηρίων στην Ασία με συνολική παραγωγική δυναμικότητα 1,1 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, ανέφεραν ιρακινές και κινεζικές πηγές. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2007 οι εισαγωγές ιρανικού αργού στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 11%.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Δικαστήριο του Πεκίνου καταδίκασε δύο τοπικούς αξιωματούχους της νοτιοανατολικής επαρχίας Τζιανσί διότι επέτρεψαν σε τυφλό (!) εργολάβο να κατασκευάσει γέφυρα που κατέρρευσε πριν ολοκληρωθεί το έργο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 12 άνθρωποι, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ