Τετάρτη 9 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΜΑ.-- Απεργία επ' αόριστο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς του Περού, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσαν την Ομοσπονδίας Ιατρών του Περού (FMP), η οποία κήρυξε την απεργία απαιτώντας από την κυβέρνηση του προέδρου Αλαν Γκαρσία μεγαλύτερα κονδύλια για την Υγεία, βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων και αύξηση των αποδοχών τους.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Στη Χιλή σε διάφορες πόλεις συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για τη δολοφονία, στις 3 Γενάρη, 22χρονου φοιτητή, αγωνιστή της φυλής Μαπούτσε, των αυτόχθονων ινδιάνων που διεκδικούν να παραμείνουν στη γη τους και βρίσκονται σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα εδώ και μέρες. Οι αρχές αποφάσισαν χτες τη φυλάκιση του αστυνομικού που τον πυροβόλησε.

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ.-- Μία 52χρονη, η οποία κατάγεται από την ΠΓΔΜ, έθεσε τέλος στο γάμο της κόβοντας τον άντρα της κομματάκια και ρίχνοντάς τα στην τουαλέτα, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές στο Ντίσελντορφ. Μετά τη δολοφονία η γυναίκα διέφυγε στα Σκόπια και οι γερμανικές αρχές έχουν κινήσει τώρα τη διαδικασία έκδοσής της.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Ιταλία θα συμμετάσχει τελικά στις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας σχετικά με την αντιμετώπιση της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ο νέος ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), Τζέικομπ Ζούμα, θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2009 αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή του ANC.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου των Μαλδίβων Νήσων, Αμπντούλ Γκαγιούν. Τον πρόεδρο αποπειράθηκε να μαχαιρώσει νεαρός άνδρας, ενώ επισκεπτόταν το νησί Χοαραφούσι. Τον πρόεδρο έσωσε ένας πρόσκοπος που μπήκε στη μέση και δέχτηκε το χτύπημα, αντί αυτού.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Την αναβολή επ' αόριστον της εξέτασης του άρθρου 301 του ποινικού κώδικα περί προσβολής της τουρκικής ταυτότητας, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «η δουλιά μας (για το άρθρο) συνεχίζεται».

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-- Στη σύλληψη ενός υπόπτου για την επίθεση της περασμένης Πέμπτης στο Ντιγιαρμπακίρ, που είχε σαν αποτέλεσμα έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, προχώρησε χτες η τουρκική αστυνομία. τον ύποπτο το πρακτορείο «Ανατολή», επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, χαρακτηρίζει ως μέλος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Διεξαγωγή έρευνας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ζήτησε χτες ο 19χρονος γιος της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο, κατά τη συνέντευξη Τύπου του στο Λονδίνο, για τη δολοφονία της ηγέτιδος του Κόμματος του Λαού του Πακιστάν. Οπως υποστήριξε ο γιος της εκλιπούσης, η οικογένειά του και το κόμμα «θέλουν μία έρευνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διότι δεν πιστεύουμε ότι μία έρευνα υπό την καθοδήγηση της πακιστανικής κυβέρνησης εγγυάται την απαιτούμενη διαφάνεια».

ΝΙΟΥ ΧΑΜΣΑΪΡ.-- Μετά την Αϊόβα, η προκριματική διαδικασία για την ανάδειξη των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ σύμφωνα με το υποτιθέμενο συμμετοχικό σύστημα - στην πραγματικότητα πόλεμος των λόμπι - συνεχίζεται στο Νιου Χαμσάιρ. Στους «Δημοκρατικούς» προηγείται ο πολυπροβαλόμενος από τα ΜΜΕ, κενυατικής καταγωγής, Μπάρακ Ομπάμα. Στους «Ρεπουμπλικάνους», προβάδισμα έχει ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ