Κυριακή 27 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατμοσφαιρικότητα και συναίσθημα

«Βαφκερή Λευκάδας», υδατογραφία με προσχέδιο μολύβι
«Βαφκερή Λευκάδας», υδατογραφία με προσχέδιο μολύβι
Υδατογραφίες του Ιωάννη Α. Βαλαωρίτη (1855 - 1914), πρωτότοκου γιου του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, παρουσιάζουν στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου), το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας, σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας.

Πολυσπούδαστη και ουσιαστικά δημιουργική προσωπικότητα ο Ι. Βαλαωρίτης, αποκαλύπτει τις ζωγραφικές του αναζητήσεις μέσα από 33 υδατογραφίες που παρουσιάζονται - για πρώτη φορά οι περισσότερες - στο ευρύ κοινό.

Ουσιαστικά οι υδατογραφίες του Ι. Βαλαωρίτη, αποκαλύπτουν, έναν αξιόλογο ζωγράφο. Τα παρουσιαζόμενα έργα χρονολογούνται από το 1875, όταν ήταν ακόμη φοιτητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 1895, χρονιά κατά την οποία πέθανε ο αγαπημένος του καθηγητής στη ζωγραφική Σπυρίδων Προσαλέντης και ο ίδιος εκλέχτηκε υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για τοπία από την αγαπημένη του Μαδουρή, τις ακτές από τους όρμους της γενέτειράς του της Λευκάδας με τις κατάφυτες πλαγιές, τοπία και μνημεία από την Πρέβεζα, τον Ανω Βόλο, τα Καλάβρυτα κ.ά. Τοπία με πρωταγωνιστή τη θάλασσα ή τη βλάστηση ορεινών περιοχών μας.

Αντιδρώντας σε κάθε ένταξη, συγκεκριμένο ρεύμα και εικαστικό πρόσταγμα, οι υδατογραφίες του Ι. Βαλαωρίτη, αποτελούν διαχρονικές μαρτυρίες της οντότητας της πατρίδας μας. «Μαρτυρίες που», όπως σημειώνει στον κατάλογο η Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν, «επικοινωνούν με τη συνείδηση αλλά και με το υποσυνείδητό μας, σύμφωνα με τη χαρισματική εμβέλεια της αυθεντικής τέχνης».

Σημειώνουμε ότι με την έκθεση αυτή, τιμάται το πρόσωπο του 5ου κατά σειρά διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Το καλλιτεχνικό τμήμα της έκθεσης συμπληρώνεται με ένα, περιορισμένης έκτασης, πανόραμα της ζωής και της δράσης του Ιωάννη Α. Βαλαωρίτη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 του Ιούνη.

Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα εκδηλώσεων
Κυριακή (27/5)
  • Εργα της Μάρως Κερασιώτη
    Εργα της Μάρως Κερασιώτη
    Ολοκληρώνεται σήμερα το «1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ», στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100), με συναυλία του τετραμελούς συνόλου «Athens Jazzquar» του Θανάση Ζέρβα. Θ' ακολουθήσουν συμπράξεις πολλών από τους μουσικούς που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ. Είσοδος ελεύθερη.
  • Η Ορχήστρα των Χρωμάτων παρουσιάζει αφιέρωμα σε έναν από τους συνθέτες που σφράγισαν τη μουσική δημιουργία του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, τον Gyorgy Ligeti, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής. Διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Σολίστ ο πιανίστας Paolo Alvarez.
  • Αφιέρωμα στον συνθέτη, στιχουργό και ερμηνευτή Γιάννη Αργύρη πραγματοποιείται (8.30μμ), στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αγ. Ιωάννη Ρέντη, στο Θέατρο «Μ. Θεοδωράκης» (Νάξου και Σταυράκη). Θα μιλήσουν οι Δημήτρης Ιατρόπουλος και Γιώργος Παπαστεφάνου ενώ τραγούδια του θα ερμηνεύσουν οι Πόπη Αστεριάδη, Μιχάλης Βιολάρης, Γιώργος Ζωγράφος, Μανώλης Μητσιάς και Βασίλης Παπακωνσταντίνου.
  • Στο πλαίσιο των «Μουσικών Συναντήσεων», που διοργανώνονται στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου, στις 8μμ, θα δώσει ρεσιτάλ ο Οθων Ματαράγκας, σε έργα Σοπέν, Μπάρτοκ κ.ά.
Δευτέρα (28/5)
  • Ενα διήμερο με αισθαντικές μουσικές εκτελέσεις ξεκινά στη δεύτερη στέγη του Θεάτρου «Ροές» (Ιάκχου 14, Γκάζι), στο πλαίσιο των δρώμενων «Δια-ροές - Τέχνη χωρίς σύνορα». Ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Γιάννης Βασιλόπουλος και το σχήμα του θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα της δημοτικής και βυζαντινής παράδοσης, συνοδεία των χορογραφιών της Σοφίας Σπυράτου.
  • Ολοκληρώνονται αυτή τη βδομάδα οι λαϊκές «διαδρομές» του Δημήτρη Μητροπάνου και του Πασχάλη Τερζή στην «Ιερά Οδό»
    Ολοκληρώνονται αυτή τη βδομάδα οι λαϊκές «διαδρομές» του Δημήτρη Μητροπάνου και του Πασχάλη Τερζή στην «Ιερά Οδό»
    Παρατείνεται έως τις 2 Ιούνη στην αίθουσα τέχνης «Μούσες» του 7ου ορόφου του Πολιτιστικού Συγκροτήματος «Artower Agora» (Αρμοδίου 10), η έκθεση ζωγραφικής - γλυπτικής της Ρένας Ανούση - Ηλία. Τίτλος της: «Πέτρα, Μύθος, Θάλασσα».
Τρίτη (29/5)
  • Στην αίθουσα τέχνης «Σκουφά» (Σκουφά 4), εγκαινιάζεται (8μμ) έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Μαρκοπούλου - Κόφφα. Πρόκειται για έργα μεικτής τεχνικής και πλέξιγκλας με θέμα κτίρια και δρόμοι της Νέας Υόρκης.
  • Συνεχίζονται στη Λυρική Σκηνή οι παραστάσεις του Χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ, με το έργο «Κυανοπώγων». Η ανανεωμένη εικαστικο - χορευτική σύνθεση του γνωστού παραμυθιού του Περό και του λιμπρέτου της όπερας του Μπάρτοκ παρουσιάζονται σε σκηνοθεσία - χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου και σκηνικά - κοστούμια - βίντεο Διονύση Φωτόπουλου. Από το «Χοροθέατρο» του ΚΘΒΕ χορεύουν οι: Δημήτρης Ιορδανίδης, Κατερίνα Κερβανίδου, Μαρλέν Βερσιούρεν, Γιάννης Μάρτος, Πένυ Χριστοπούλου, Αφροδίτη Γεωργιάδου, Δημήτρης Τσιαπκίνης. Από το χοροθέατρο «Οκτάνα» οι: Ελενα Τοπαλίδου, Αμαλία Μπένετ, Τάκης Αργυρόπουλος, Σπύρος Μπερτσάτος. Συμμετέχει η ηθοποιός Λένα Κιτσοπούλου.
Τετάρτη (30/5)
  • Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει σήμερα (9μμ) και αύριο, στο Ηρώδειο, την όπερα για παιδιά του Χούμπερντινγκ «Χένσελ και Γκρέτελ», σε μουσική διεύθυνση Δημήτρη Κατσίμπα, μουσική διασκευή Βίκυς Στυλιανού, σκηνοθεσία, κείμενο πρόζας και θεατρική διασκευή Κάρμεν Ρουγγέρη, σκηνικά, κοστούμια Χριστίνας Κουλουμπή και χορογραφίες Ρωξάνης Παπανικόλα. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Τζούλια Σουγλάκου, Μιχάλης Κατσούλης, Ελένη Δάβου, Μαρία Γουσέτη, Αντζελα Ξύδη, Κάτια Πάσχου, Ελπινίκη Ζερβού, Χρυσάνθη Βελουδάκη, Ελένη Ζιώγα κ.ά.
  • «Χένσελ και Γκρέτελ» από τη Λυρική, στο Ηρώδειο
    «Χένσελ και Γκρέτελ» από τη Λυρική, στο Ηρώδειο
    Τις τελευταίες εμφανίσεις τους στην «Ιερά Οδό» (Ιερά Οδός 18-20, τηλ. 3428272) πραγματοποιούν ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Πασχάλης Τερζής, προσφέροντας ένα αυθεντικό λαϊκό πρόγραμμα και δυνατές συγκινήσεις. Οι δύο ερμηνευτές θα βρίσκονται στη σκηνή μέχρι τις 3/6.
Πέμπτη (31/5)
  • Γοργόνες με στιβαρούς, αισθησιακούς κορμούς και πλουμιστά μαλλιά, ψάρια, κοχύλια και αστερίες, είναι μερικά από τα κεραμικά έγχρωμα γλυπτά που παρουσιάζει η Μάρω Κερασιώτη στην αίθουσα τέχνης «Ανεμος» (Κυριαζή 36, Κηφισιά). Τίτλος της έκθεσης: «Θάλασσα».
Παρασκευή (1/6)
  • Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών πραγματοποιεί συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής (8.30μμ), με σολίστ τον πιανίστα Bruno Leonardo Gelber. Υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού θα ερμηνεύσει το «Κοντσέρτο αρ. 1 για πιάνο και ορχήστρα» του Μπραμς και την «7η Συμφωνία» του Προκόφιεφ.
Σάββατο (2/6)
  • Αρχίζει στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» το «Athens Blues Festival». Θα εμφανιστούν ο Γκάρι Μουρ, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ροκ και της μπλουζ και οι δικοί μας «Σώκρατες» (Ν. Αντύπας, Γ. Σπάθας, Αντ. Τουρκογιώργης), σε ροκ - μπλουζ κομμάτια.
  • Τελευταία βδομάδα (θα διαρκέσει έως τις 9 του Ιούνη), της έκθεσης με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής των αποφοίτων της ΑΣΚΤ (ακαδ. έτους 1999 - 2000). Η έκθεση φιλοξενείται στο «εργοστάσιο» (Πειραιώς 256, Ρέντης).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ