Κυριακή 27 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατμοσφαιρικότητα και συναίσθημα

«Βαφκερή Λευκάδας», υδατογραφία με προσχέδιο μολύβι
«Βαφκερή Λευκάδας», υδατογραφία με προσχέδιο μολύβι
Υδατογραφίες του Ιωάννη Α. Βαλαωρίτη (1855 - 1914), πρωτότοκου γιου του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, παρουσιάζουν στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου), το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας, σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας.

Πολυσπούδαστη και ουσιαστικά δημιουργική προσωπικότητα ο Ι. Βαλαωρίτης, αποκαλύπτει τις ζωγραφικές του αναζητήσεις μέσα από 33 υδατογραφίες που παρουσιάζονται - για πρώτη φορά οι περισσότερες - στο ευρύ κοινό.

Ουσιαστικά οι υδατογραφίες του Ι. Βαλαωρίτη, αποκαλύπτουν, έναν αξιόλογο ζωγράφο. Τα παρουσιαζόμενα έργα χρονολογούνται από το 1875, όταν ήταν ακόμη φοιτητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 1895, χρονιά κατά την οποία πέθανε ο αγαπημένος του καθηγητής στη ζωγραφική Σπυρίδων Προσαλέντης και ο ίδιος εκλέχτηκε υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για τοπία από την αγαπημένη του Μαδουρή, τις ακτές από τους όρμους της γενέτειράς του της Λευκάδας με τις κατάφυτες πλαγιές, τοπία και μνημεία από την Πρέβεζα, τον Ανω Βόλο, τα Καλάβρυτα κ.ά. Τοπία με πρωταγωνιστή τη θάλασσα ή τη βλάστηση ορεινών περιοχών μας.

Αντιδρώντας σε κάθε ένταξη, συγκεκριμένο ρεύμα και εικαστικό πρόσταγμα, οι υδατογραφίες του Ι. Βαλαωρίτη, αποτελούν διαχρονικές μαρτυρίες της οντότητας της πατρίδας μας. «Μαρτυρίες που», όπως σημειώνει στον κατάλογο η Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν, «επικοινωνούν με τη συνείδηση αλλά και με το υποσυνείδητό μας, σύμφωνα με τη χαρισματική εμβέλεια της αυθεντικής τέχνης».

Σημειώνουμε ότι με την έκθεση αυτή, τιμάται το πρόσωπο του 5ου κατά σειρά διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Το καλλιτεχνικό τμήμα της έκθεσης συμπληρώνεται με ένα, περιορισμένης έκτασης, πανόραμα της ζωής και της δράσης του Ιωάννη Α. Βαλαωρίτη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 του Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ