Κυριακή 27 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το καλοκαίρι του θεάτρου

«Εκάβη - Κύκλωπας» από το ΚΘΒΕ
«Εκάβη - Κύκλωπας» από το ΚΘΒΕ
Στην εκπνοή του Μάη, οι προετοιμασίες των καλοκαιρινών θεατρικών παραγωγών πορεύονται με εντατικούς ρυθμούς. Παραγωγές που θα παρουσιαστούν τόσο στην Επίδαυρο, όσο και στο Ηρώδειο, αλλά και σε μεγάλα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Σήμερα παρουσιάζουμε μερικές από τις παραστάσεις που έχουν ανακοινώσει οι θίασοι.

Στα Επιδαύρια
  • Η «Ορέστεια» του Αισχύλου θα παρουσιαστεί στις 6 και 7 Ιουλίου ως εναρκτήρια παράσταση στην Επίδαυρο, από το Εθνικό Θέατρο. Ο σκηνοθέτης και σκηνογράφος του έργου Γιάννης Κόκκος και οι συνεργάτες του εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, καθώς η «Ορέστεια» αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα και μεγάλα σε έκταση κείμενα της αρχαίας τραγωδίας. Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη, τα κοστούμια της Λιλής Κεντάκα, η μουσική του Γιώργου Απέργη και οι φωτισμοί του Πατρίς Τροτιέ. Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Λυδία Κονιόρδου, Ολια Λαζαρίδου, Αμαλία Μουτούση, Νίκος Κουρής, Ολγα Τουρνάκη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Θέμης Πάνου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, ενώ οι δύο Χοροί (Χορός Αντρών, Χορός Γυναικών) συντίθενται από 30 ηθοποιούς. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας για το 2001.
  • Η δεύτερη παραγωγή του Εθνικού είναι οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, που θα παρουσιαστούν στην Επίδαυρο στις 13 και 14 Ιουλίου. Το έργο θα ανεβεί σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά Ανδρέα Σαραντόπουλου, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Φίλιππου Τσαλαχούρη, χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού και φωτισμούς Σπύρου Κάρδαρη. Στο ρόλο του Σωκράτη ο Γιώργος Μοσχίδης και του Στρεψιάδη ο Γιώργος Αρμένης. Παίζουν επίσης: Ιωσήφ Μαρινάκης, Θανάσης Ευθυμιάδης, Σωτήρης Τζεβελέκος, Νίκος Μπουσδούκος, Τάκης Χρυσικάκος, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Γιάννης Δεγαΐτης, Τάσος Κοντραφούρης. Κορυφαίες του γυναικείου Χορού οι Τάνια Τρύπη και Σία Κοσκινά.
  • «Ιππής» από το θέατρο «Διαδρομή»
    «Ιππής» από το θέατρο «Διαδρομή»
    Ενώ, «Η Οδύσσεια του Ομήρου - Το παραμύθι των παραμυθιών», της Παιδικής Σκηνής του Εθνικού, παρουσιάζεται στο Ηρώδειο, σήμερα και αύριο, θα περιοδεύσει και σε όλη την Ελλάδα. Η διασκευή - σκηνοθεσία είναι της Κάρμεν Ρουγγέρη, τα σκηνικά επιμελείται η Ρένα Γεωργιάδου, τα κοστούμια είναι της Καλλιόπης Κοπανίτσα, η μουσική του Γιάννη Μακρίδη, η χορογραφία του Πέτρου Γάλλια και οι στίχοι των τραγουδιών του Αντρέα Κουλουμπή.
  • Από την πλευρά του ΚΘΒΕ ετοιμάζεται για την παράσταση «Εκάβη-Κύκλωπας» του Ευριπίδη, μια παράσταση - σύνθεση δύο σημαντικών έργων της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, που μπορεί να μοιράζονται την ίδια πατρότητα, δεν παύουν όμως να διαφοροποιούνται ως προς το είδος και τους στόχους τους. Η τραγωδία «Εκάβη» και το σατυρικό δράμα «Κύκλωπας» του Ευριπίδη δένουν σε μια παράσταση, που σκηνοθετούν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ. Διαγόρας Χρονόπουλος («Εκάβη») και ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Ρήγας («Κύκλωπας»). Οι δοκιμές των έργων, που θα παρουσιαστούν τον Ιούλη, έχουν ήδη αρχίσει. Το δίπτυχο αναπαράγει έναν κώδικα που κάποτε ίσχυε και στην αρχαιότητα - συγκεκριμένα: σε μια ομάδα έργων του ίδιου τραγικού ποιητή, το σατυρικό δράμα, που παρουσιαζόταν τελευταίο, όχι μόνο πραγματευόταν ένα κεφάλαιο από τον ίδιο με τις τραγωδίες μυθικό κύκλο, αλλά επανέφερε θέματα και πρόσωπα τραγικά, ενταγμένα όμως στο δικό του βακχικό πλαίσιο. Μετάφραση: Νίκος Χ. Χουρμουζιάδης ("Εκάβη") και Κ.Χ. Μύρης ("Κύκλωπας") Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος ("Εκάβη") και Γιάννης Ρήγας ("Κύκλωπας") Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας Μουσική: Κώστας Βόμβολος ("Εκάβη") και Γιώργος Χριστιανάκης ("Κύκλωπας"). Χορογραφία: Ισίδωρος Σιδέρης. Παίζουν οι: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Κώστας Καζάκος, Χρήστος Βαλαβανίδης, Κώστας Σαντάς, Νίκος Βρεττός, κ.ά. Χορός: Χρύσα Αβράμη, Μελίνα Αποστολίδου, Χρήστος Αλεξανδρίδης, Ηλέκτρα Γεννατά, Μαρία Ιωαννίδου, κ.ά.
  • «Μιας πεντάρας νιάτα» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
    «Μιας πεντάρας νιάτα» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
    Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό και οι πρόβες για τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, που θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι στην Επίδαυρο (31/8 - 1/9) από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό «Φάσμα - Απλό Θέατρο» σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα. Οι «Τρωάδες», έργο διαχρονικής αξίας και συνάμα μια φωνή ενάντια στον πόλεμο, παρουσιάστηκαν το 415 π.Χ. από τον Ευριπίδη μεταξύ δύο ιστορικών γεγονότων: της σφαγής των ανδρών της Μήλου από τους Αθηναίους και της εκστρατείας στη Σικελία. Στόχος του ποιητή ήταν να αφυπνίσει τις συνειδήσεις των συμπολιτών του και να τους αποτρέψει από τον παραλογισμό του πολέμου. Στο έργο ο Ευριπίδης αντιπαραθέτει το υψηλό και δυνατό φρόνημα των αιχμάλωτων γυναικών της Τροίας στην έπαρση των Ελλήνων νικητών, αφήνοντας παράλληλα να αιωρείται το ερώτημα ποιος είναι τελικά ο πραγματικός νικητής. Η μετάφραση είναι του Κ.Χ.Μύρη, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Πάτσα, η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου, οι φωτισμοί του Ανδρέα Σινάνου. Το ρόλο της Εκάβης ερμηνεύει η Μάρθα Βούρτση. Παίζουν επίσης: Μάνια Παπαδημητρίου (Ανδρομάχη), Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (Ταλθύβιος), Ταμίλα Κουλίεβα (Κασσάνδρα), Μπέσσυ Μάλφα (Ελένη), Κώστας Αθανασόπουλος (Μενέλαος), Γιάννα Νικολοπούλου (Αθηνά) και Αρης Λεμπεσόπουλος (Ποσειδώνας). Με κορυφαία την Μελίνα Βαμβακά, στο δεκαπενταμελή χορό των αιχμάλωτων γυναικών συμμετέχουν οι: Γιάννα Νικολοπούλου, Μαρία Τσιμά, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Μάρα Κουκουλά, Μαρία Συριανού, Αλίκη Αβδελοπούλου, κ.ά. Μετά την Επίδαυρο, οι Τρωάδες θα «ταξιδέψουν» και σε άλλα φεστιβάλ τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.
  • Τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη θα παρουσιάσει στις 10 και 11 Αυγούστου το «Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν», στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Τον ομώνυμο ρόλο, όμως, δε θα ερμηνεύσει κάποιος γνωστός ηθοποιός, αλλά ένας άνθρωπος, που, αν και θα πατήσει για πρώτη φορά το θεατρικό σανίδι, ωστόσο διαθέτει πλούσια εμπειρία επί σκηνής. Πρόκειται για τον Ευγένιο Σπαθάρη.
  • Τους «Επτά επί Θήβαις» θα παρουσιάσει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, στις 17 και 18 Αυγούστου, σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή, μετάφραση Κωστή Κολώτα, σκηνικά Αντη Παρτζίλη, κοστούμια Σταύρου Αντωνόπουλου, μουσική Νίκου Ξυδάκη και χορογραφίες Σοφίας Σπυράτου. Στο ρόλο του Ετεοκλή ο Γιάννης Βούρος.
  • Τους «Ιππής» του Αριστοφάνη θα παρουσιάσει το θέατρο «Διαδρομή» (27 και 28 Ιουλίου), στην Επίδαυρο και στη συνέχεια σε φεστιβάλ της χώρας. Η μετάφραση είναι του Κ.Χ.Μύρη, η σκηνοθεσία του Κώστα Μπάκα, τα σκηνικά του Νίκου Στεφάνου, τα κοστούμια της Ιωάννας Παπαντωνίου, η μουσική του Βασίλη Δημητρίου και οι χορογραφίες της Νανάς Θρασυβουλίδου. Ερμηνεύουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Τάσος Χαλκιάς, Γιάννης Θωμάς, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Σπύρος Κουβαρδάς, Μάκης Αρβανιτάκης, κ.ά.
Δημοτικά Περιφερειακά θέατρα
  • Το Θεσσαλικό Θέατρο θα ανεβάσει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, μετάφραση Κ.Χ.Μύρη, σκηνικά Νικόλα Γεωργιάδη, χορογραφίες Ερσης Πίττα, μουσική Πέτρου Ταμπούρη. Παίζουν: Μάριος Φραγκούλης, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Νίκος Ψαρράς, Θόδωρος Κατσαφάδος, κ.ά. Η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 26 Ιουνίου, στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, ενώ στις 5 και 6 Αυγούστου θα παιχτεί και στο Ηρώδειο.
  • Τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή θα παρουσιάσει από τις αρχές Ιουλίου, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, σε μετάφραση Τάσου Ρούσου, σκηνοθεσία Παντελή Παπαδόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου και μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Ερμηνεύουν: Χρήστος Καλαβρούζος, Νίκος Αρβανίτης, Θόδωρος Γράμψας, Μιχάλης Μπίζιος, κ.ά.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης ετοιμάζει την κωμωδία των Ασημάκη Γιαλαμά - Κώστα Πρετεντέρη «Μιας πεντάρας νιάτα», σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου, μουσική - τραγούδια Γιώργου Ζαμπέτα, σκηνικά - κοστούμια Δημήτρη Κακριδά. Τραγούδι - ενορχήστρωση Νίκος Δημητράτος. Παίζουν: Πελαγία Αγγελίδου, Ελένη Γερασιμίδου, Νίκος Δημητράτος, Νίκος Κάπιος, Χρήστος Κελαντώνης, Φίλιππος Σοφιανός, Χάρης Σώζος, κ.ά.
  • Το έργο του Ανδρέα Θωμόπουλου «Σωκράτης... φωτιά και αέρας» θα παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για το έτος Σωκράτη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σίσκου, μουσική Διονύση Τσακνή. Παίζουν: Γιώργος Γραμματικός, Θοδωρής Σκούρτας, Γιάννης Νέζης, κ.ά.
  • Το έργο του Αλέκου Σακελλάριου «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» θα ανεβάσει (11 Ιουλίου) το ΔΗΠΕΘΕ Χανίων, σε σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου, σκηνικά - κοστούμια Αννας Μαχαιριανάκη. Παίζουν: Τάσος Περζικιανίδης, Βερόνικα Αργέντζη, Γιώργος Τσιδίμης, Ανδρέας Βαρούχας, κ.ά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ