Κυριακή 14 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΣΤΟ 9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ

(Με τα πρωτοπόρα νιάτα)

ΕΙΝΑΙ αναμφίβολα όμορφο να σου φέρνει η ζωή τέτοιες ώρες. Να 'χεις πια καβατζάρει τα 80 και να χαίρεσαι ολόγυρα της νιότης το βήμα, τη δική της φωνή, να διαβάζεις, να διακρίνεις πάνω της τη μεγάλη ελπίδα. Αυτό μας χάριζε το πρωινό της περασμένης Παρασκευής όταν στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό, ξεκινούσε το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ, που αποτελεί κορυφαίο σταθμό, κάθε τέσσερα χρόνια, στη διαδρομή της Οργάνωσης. Στα νεανικά πρόσωπα χαμόγελα κι ελπίδες για το αύριο που κι αυτό καλπάζει.

ΕΤΟΥΤΗ όμως η στιγμή σε φέρνει 60 χρόνια πίσω σε μια Αθήνα πάντα αδούλωτη αλλά και από τους Εγγλέζους, τους Σκόμπιδες άγρια χτυπημένη, όταν ξεκινούσε και τότε το 1ο Αντιφασιστικό Συνέδριο της θρυλικής ΕΠΟΝ στο θέατρο «Απόλλων», στην οδό Σταδίου. Περισσότεροι από 435 οι αντιπρόσωποι, που παίρνουν μέρος στις εργασίες του.

ΜΕ ΚΑΘΕ τρόπο και κάθε μέσο από όλες τις περιοχές της χώρας ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες αψηφώντας τους κινδύνους και τις διώξεις έφτασαν στην Αθήνα και πήραν μέρος στο Συνέδριο που άρχιζε στις 13 του Γενάρη 1946 μέσα σε μεγάλη συγκίνηση και ενθουσιασμό. Οι καλλιτέχνες μας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για τη διακόσμηση του χώρου της αίθουσας.

ΜΙΑ πλούσια και επίκαιρη θεματολογία κάλυψε με πρωτοτυπία και με ευθύνη η ημερήσια διάταξη του Συνεδρίου. Το ζήτημα δεν ήταν ν' αγοράσουμε το καλαμπόκι μας, όπως επίσης περιζήτητο θα μείνει το κρασί, το αρνί κλπ. Είναι οι τιμές που έπαιρναν πολύ χαμηλές και κάτω από το κόστος καλλιέργειας, όπως συμβαίνει κοντά ένα χρόνο.

ΤΟ 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΕΠΟΝ παρουσίασε ανοιχτά δημόσια μπροστά στην ελληνική κοινωνία και το πλήθος των δημιουργικών ανθρώπων του πνεύματος. Ετσι τα πρώτα ονόματα ανέβηκαν στο βήμα του Συνεδρίου και απηύθυναν φλογερούς χαιρετισμούς στους νέους αγωνιζόμενους μαχητές της Οργάνωσής μας.

Ο ΚΩΣΤΑΣ Βάρναλης, ο Αυγέρης, η Σοφία Παπαδάκη, ο Τάσσος Α., ο Κοντόπουλος, ο Ηλίας Φέρτης, κ.ά.

ΕΙΝΑΙ απαραίτητο να προσθέσουμε ότι το 1ο εκείνο Αντιφασιστικό Συνέδριο της ΕΠΟΝ έλαχε να παρουσιαστεί σε μια ώρα κοσμογονική για ολόκληρη την ανθρωπότητα αλλά και για τις ευρωπαϊκές χώρες. Φτάνει ύστερα από τη συντριβή του χιτλεροφασισμού και στην πρώτη φάση της νίκης των συμμάχων διατυπώνεται όλο και περισσότερο με ευκρίνεια η στενή συνεργασία των συμμάχων για την οριστική εκκαθάριση του σκοτεινού, φαιού παρελθόντος και που τελικά «άναψαν» το μεγάλο πόλεμο.

ΑΝΑΜΕΣΑ στους άλλους μεγάλους σ. ΕΠΟΝίτες να περιλάβουμε τον Γάλλο βουλευτή και πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων κ. Γκι ντε Μπουαζόν. Η παρουσία του στην Αθήνα και η εμφάνισή του σε μερικές εκδηλώσεις, όπως αυτή του 1ου Αντιφασιστικού Συνεδρίου δυνάμωσε του κόσμου το ενδιαφέρον και τις γραμμές μας. Ο Γάλλος δημοσιογράφος που έκλεισε στην ουσία το Συνέδριο. Με την ομιλία του έφερνε εκείνη τη συμπαράσταση της δημοκρατικής Γαλλίας.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ