Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Η ΝΔ διαπιστώνει ως προβλήματα στον τομέα Υγείας την αδιαφάνεια στις προμήθειες, τα χρέη των νοσοκομείων και τη στασιμότητα στις αμοιβές των συμβεβλημένων με τα ασφαλιστικά ταμεία γιατρών. Σε ποια κατεύθυνση αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα;

Η ΑΝΑΦΟΡΑ της ΝΔ σε προβλήματα διαφάνειας και σκανδάλων με τις προμήθειες, είναι ένα προσφιλές προπαγανδιστικό τρικ προκειμένου να αποπροσανατολίσει από τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων στον τομέα της Υγείας και να συγκαλύψει την ουσία της δικής της πολιτικής.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ασκείται μια αντιλαϊκή πολιτική και στο χώρο της Υγείας, λόγω της ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης. Η αδιαφάνεια και τα σκάνδαλα είναι σύμφυτα και παράγωγα του συστήματος του ανταγωνισμού, της εμπορευματοποίησης και του κέρδους. Οσο υπάρχει αυτό το σύστημα, η αδιαφάνεια, τα σκάνδαλα και οι κομπίνες, θα υπάρχουν. Με δεδομένη δε, την ένταση της διαπλοκής δημόσιου και ιδιωτικού τομέα το φαινόμενο εντείνεται. Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου, το οποίο βεβαίως είναι καταδικαστέο, θα κάνει φιλολαϊκό το σύστημα Υγείας που η ΝΔ το τοποθετεί στην ελεύθερη αγορά, δηλαδή στους νόμους του κέρδους; Να γιατί υποκρίνεται όταν το προβάλει ως πρόβλημα, πολύ περισσότερο που έχει και η ίδια ευθύνη και συμμετοχή στη δημιουργία και αναπαραγωγή του.

Βεβαίως η ΝΔ υποστηρίζει τη μεγαλύτερη και «νόμιμη» κομπίνα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, που καταργεί το δικαίωμά τους να απολαμβάνουν υπηρεσίες σύγχρονες και δωρεάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ με την αύξηση των χρεών των Νοσοκομείων και τις οφειλές στους προμηθευτές, η κριτική της δεν εστιάζεται στο γιατί κράτος δεν καλύπτει τα χρέη, λόγω των περικοπών των δαπανών. Την αντιμετώπισή τους η ΝΔ την παραπέμπει στην πληρωμή από τους εργαζόμενους των υπηρεσιών υγείας, είτε άμεσα είτε, κυρίως, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Δεν είναι τυχαίο ότι υποστηρίζει την ανακοστολόγηση των υπηρεσιών, η αύξηση του κόστους των οποίων οφείλεται στο καθεστώς της αγοράς, δηλαδή στην επιδίωξη αποκόμισης κερδών απ' όλους τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες Υγείας και τους δημόσιους. Επομένως και με πρόσχημα τα χρέη, η ΝΔ προβάλλει ως λύση την επιχειρηματική δράση, που σχετίζεται με τη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ στασιμότητα των αμοιβών των συμβεβλημένων γιατρών με τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι αλήθεια. Η πρόταση της ΝΔ για αύξηση των αμοιβών είναι ανέξοδη και υποκριτική, αφού δε θα προέλθει από αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την Υγεία αλλά από την εμπορευματοποίησή της. Δηλαδή, πάλι από τους εργαζόμενους. Εάν οι αμοιβές μείνουν όπως είναι, συνήθως οι ασθενείς πληρώνουν τη διαφορά οι ίδιοι στους γιατρούς. Αν οι αμοιβές αυξηθούν, πάλι οι ασθενείς θα πληρώσουν μέσω του ασφαλιστικού φορέα. Θα πληρώσουν είτε με την αύξηση των εισφορών είτε με τη μείωση - με διάφορους τρόπους - των υπηρεσιών που είχαν μέχρι σήμερα. Αυτή η «διαφορά» που υπάρχει σήμερα, φυσικά ούτε τους εργαζόμενους ευνοεί, αλλά ούτε τους υγειονομικούς, αφού η λύση που προτείνει η ΝΔ κινείται πάνω στη βάση του ανταγωνισμού και των κανόνων της αγοράς.

ΜΟΝΟ ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, σε καθεστώς που δε θα υπάρχει το κέρδος, μπορεί να λύσει όλα τα παραπάνω προβλήματα σε όφελος του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ