Κυριακή 22 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μανμόχαν Σινγκχ

Πιστά ακολουθεί τη γραμμή της ιμπεριαλιστικής πολιτικής η κυβέρνηση του Μανμόχαν Σινγκχ στην Ινδία, εξοπλίζοντας το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, με τη σιωπηλή στήριξη των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των ΗΠΑ. Την Πέμπτη η Ινδία προχώρησε σε δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή και να πλήξει οποιοδήποτε στόχο στην Κίνα, ολόκληρη την Ασία και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από την Ουάσιγκτον ή τις Βρυξέλλες.

Η Ινδία αποτελεί έναν από τους «πολύτιμους συμμάχους» στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αλλά και για όλη την περιοχή της Ασίας, γεγονός που την «προστάτευσε» από τα συνήθη σχόλια των ιμπεριαλιστικών κέντρων σε ανάλογες κινήσεις άλλων χωρών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ινδία, η οποία διαθέτει πυρηνικά σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, δεν πιέζεται να τα καταργήσει, αντίθετα αναπτύσσει πλέον πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που διαθέτουν επίσης οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία και η Βρετανία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 42% του λαού της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η αστική τάξη αναβαθμίζει το ρόλο της, συμμετέχει σε καπιταλιστικές συμμαχίες όπως η λεγόμενη BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) και εξασφαλίζει για τους μονοπωλιακούς ομίλους της υψηλά ποσοστά κερδοφορίας, που εκφράζονται και στην αύξηση του ΑΕΠ (με ρυθμό 7% το 2011, αναμένεται 5% το 2012), που για τα λαϊκά στρώματα δε σήμανε και δε σημαίνει καμία ουσιαστική αλλαγή.


Α. Φ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ