Κυριακή 5 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Σαρίφ Αχμέντ

Γρηγοριάδης Κώστας

Σαν «νέο κεφάλαιο της Ιστορίας για την αναγέννηση της Σομαλίας» αντιμετώπισε την περασμένη Τετάρτη ο 48χρονος Σομαλός πρόεδρος σεΐχης Σαρίφ Αχμέντ την ψήφιση του νέου (ισλαμικού...) συντάγματος της χώρας μετά από διαπραγματεύσεις οκτώ ετών.

Ωστόσο, ο 48χρονος πρόεδρος είχε κάθε λόγο να θεωρεί την εξέλιξη «νέο κεφάλαιο», ελπίζοντας πιθανώς να «σβηστούν» με αυτόν τον τρόπο οι σε βάρος του καταγγελίες από αξιωματούχους του ΟΗΕ για προσωπικές ευθύνες στη διασπάθιση και κατάχρηση εκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκαν στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας ως «βοήθεια» από δυτικές και γειτονικές ιμπεριαλιστικές χώρες... Πόσο δε μάλλον, όταν ο πρόεδρος Αχμέντ επιχειρεί, ενόψει της προγραμματισμένης νέας εκλογής διαδόχου του στις 20 Αυγούστου από τη σομαλική βουλή, να βρει νέο ρόλο σε μία χώρα - πεδίο δοκιμής των κατά καιρούς επεμβάσεων Αμερικανών, Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και Αφρικανών χωρών (π.χ. από Αιθιοπία, Ουγκάντα, Κένυα).

Πάντως, ανεξάρτητα από τα σχέδια και τις φιλοδοξίες του απερχόμενου προέδρου, οι ποικιλόμορφες έξωθεν επεμβάσεις αναμένεται να ενταθούν το προσεχές διάστημα, οπότε αναμένεται να προχωρήσει περαιτέρω και η μεγάλη επιχείρηση εκδίωξης των ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» από τις περισσότερες περιοχές της Νότιας και Δυτικής Σομαλίας ώστε να θεωρηθεί πως το Κέρας της Αφρικής εισέρχεται σε φάση «σταθεροποίησης» και αναγέννησης για να πέσει «καθαρό» στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον πλούτο της «Μαύρης Ηπείρου» και την γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή.


Δ. Ο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ