Κυριακή 16 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ιντί Ντεμπί

Γρηγοριάδης Κώστας

Αν και οι ένοπλες δυνάμεις του προέδρου του Τσαντ, Ιντί Ντεμπί, απώθησαν τις επιθέσεις των ανταρτών του «Ενωμένου Μετώπου για την Αλλαγή» από την πρωτεύουσα Ντζαμένα, το μέλλον ξημερώνει αβέβαιο για τον ηγέτη μιας χώρας που ανήλθε στην εξουσία με πραξικόπημα πριν 16 χρόνια.

Η σημαδεμένη (από τον ίδιο) τράπουλα των επικείμενων προεδρικών εκλογών της 3ης Μάη, μάλλον δε θα τον οδηγήσει το ίδιο εύκολα στον προεδρικό θώκο.

Οι αναταράξεις που προκαλούν οι εστίες αστάθειας στα σύνορα με το Νταρφούρ του Δυτικού Σουδάν μετουσιώνουν, πλέον, τη διεκδίκηση εξουσίας στο Τσαντ σε κάτι παραπάνω από «προσωπική του υπόθεση». Ως επί το πλείστον, γιατί και σ' αυτή τη γωνιά της Αφρικής, όπου η πλειοψηφία των λαών φυτοζωεί με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα, στενάζει υπό τη δυσοσμία που προκαλεί η εκμετάλλευση του πρόσφατα εντοπισθέντος πετρελαίου από κονσόρτσιουμ των αμερικανικών «ExxonMobil» και «ChevronTexaco» και της μαλαισιανής «Petronas». Ο νοητός άξονας που συνδέει το Τσαντ με το (στα νότια σύνορά του) Καμερούν διατρέχει μία περιοχή μήκους 1.050 χλμ και επενδύσεις άνω των 4 δισ. δολαρίων. Ο πρόσφατος πακτωλός μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που επιφέρουν στην κυβέρνησή του (όχι όμως και στο λαό) οι εξαγωγές πετρελαίου, κυρία προς τις ΗΠΑ, είναι κάτι που εποφθαλμιούν, πλέον, πολλοί...


Δ. Ο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ