Κυριακή 14 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Αμπντουλαχί Γιουσούφ Αχμέντ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Σομαλίας, Αμπντουλαχί Γιουσούφ Αχμέντ, γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι η χώρα του δεν είναι «ξεχασμένη» από τις ΗΠΑ. Οι πρόσφατες καταγγελίες του πως η Ουάσιγκτον σαμποτάρει τη διαδικασία λειτουργίας της νέας μεταβατικής κυβέρνησης, που έχει σχηματιστεί εδώ και ενάμιση χρόνο με την υποστήριξη του ΟΗΕ, χρηματοδοτώντας με εκατομμύρια δολάρια τον νεόκοπο συνασπισμό πολεμάρχων της «Αντιτρομοκρατικής Συμμαχίας για την Αποκατάσταση της Ειρήνης», αποδείχτηκαν «προφητικές».

Αυτό τουλάχιστον αποκάλυψαν οι πολύνεκρες μάχες, που έχουν ξεσπάσει εδώ και μία βδομάδα, για τον έλεγχο της πρωτεύουσας Μογκαντίσου. Με «φανερούς» πρωταγωνιστές τους Σομαλούς πολέμαρχους της... «Αντιτρομοκρατικής Συμμαχίας» και τους ένοπλους της «Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων», της μοναδικής -κατά κοινή ομολογία των παροικούντων την Ιερουσαλήμ - αρχής που τα τελευταία χρόνια προσφέρει μία αίσθηση οργάνωσης στο χάος της ακυβέρνητης (από την πτώση της χούντας του στρατηγού Σίαντ Μπαρ το 1991) Σομαλίας.

Σ' αυτό το πλαίσιο, οι μάχες μεταξύ πολέμαρχων της «αντιτρομοκρατικής» συμμαχίας και των ισλαμιστών που επιθυμούν την ήπια επιβολή ισλαμικού νόμου μοιάζουν να είναι μόνον ο πρόλογος ενός νέου κεφαλαίου στην ταραχώδη ιστορία της Σομαλίας. Μίας χώρας, που τη δεκαετία του '90 έζησε την «ανθρωπιστική» επέμβαση των ΗΠΑ με τη στήριξη του ΟΗΕ και σήμερα υφίσταται τις συνέπειες της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας της Ουάσιγκτον στο υποτιθέμενο κυνήγι μαγισσών της «Αλ Κάιντα»...


Δ. Ο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ