Κυριακή 29 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Νικολά Σαρκοζί

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Τουλάχιστον εντυπωσιακή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επανεμφάνιση της Γαλλίας, διά του νέου Προέδρου της, στο προσκήνιο της Αφρικής και του ανταγωνισμού για εκμετάλλευση του πλούτου της. Ο Νικολά Σαρκοζί, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, επισκέφτηκε πέντε χώρες της βόρειας και της δυτικής Αφρικής: Αλγερία, Τυνησία, Γκαμπόν, Σενεγάλη, Λιβύη και έπεται συνέχεια.

Κόμισε προτάσεις επενδύσεων και ενίσχυσης της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, στον τομέα της ασφάλειας αλλά και του ελέγχου της μετανάστευσης. Και με τις πράξεις κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει σκληρά να επαναφέρει το γαλλικό κεφάλαιο σε θέση ισχύος, καταρχάς, στην Αφρική, από όπου είχε εκτοπιστεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως από αμερικανικά συμφέροντα αλλά και από άλλα ευρωπαϊκά.

Με την παρέμβαση της τελευταίας στιγμής, που η ίδια η σύζυγός του Σεσίλια έφερε σε πέρας στην υπόθεση των έξι υγειονομικών στη Λιβύη, ο Σαρκοζί επιβεβαίωσε όσους εκτιμούσαν ότι η γαλλική αστική τάξη τον επέλεξε για να ξαναδώσει στη γαλλική εξωτερική πολιτική την... παλιά αίγλη της. Οπως φαίνεται, έπεται δυναμική συνέχεια αλλά και έντονες αντιδράσεις, αρχής γενομένης από τις ανοιχτές επικρίσεις της Γερμανίας, που μίλησε για «απροκάλυπτη προώθηση γαλλικών συμφερόντων με τρόπο που πλήττονται τα γερμανικά»!


Ε.Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ