Πέμπτη 24 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τα αυγά του φιδιού

Σε τοπική εφημερίδα της Καρδίτσας δημοσιεύτηκε πρόσφατα μια επιστολή του δικηγόρου Γιώργου Κ. Ζαχαρόπουλου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, αξιωματικού του ΕΛΑΣ. Την παραθέτω, σχεδόν ολόκληρη:

«Καστανιά (Καρδίτσας), 24 Ιουλίου 2000.

Κύριε Διευθυντή

Θεώρησα αναγκαίο να ενημερώσω τους αναγνώστες σας και τον Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο για το ακόλουθο περιστατικό: Σήμερα στις 8.50, κατεβαίνοντας από την Καστανιά για την πόλη σας, σταμάτησα στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (σ.σ.: πρόκειται για το μνημείο που βρίσκεται στο "Δέλτα" της Ραχούλας, γενέτειρας του Χαρίλαου Φλωράκη). Εκεί ήταν τρεις, που κατά πάσα πιθανότητα αποτελούσαν το πλήρωμα φορτηγού που μετέφερε αρνιά. Σχολίαζαν φωναχτά και προκλητικώς υβριστικά την Αντίσταση και το μνημείο.

Προσπάθησα να τους αντικρούσω με επιχειρήματα, αλλ' αυτοί συνέχισαν με ακραίο φανατισμό. Και η επωδός τους ήταν: "Πού είσαι Παπαδόπουλε! Αλλά έχει ο Θεός. Θα σας κανονίσει ο Χριστόδουλος τώρα και θα ξαναπάτε στη Γυάρο".

Αυτή η αναφορά στο "Χριστόδουλο" - όχι αρχιεπίσκοπο, αλλά έτσι σκέτα "Χριστόδουλο" - δείχνει με ενάργεια ποια αυγά φιδιών επωάζονται, άθελά του πιστεύω, κάτω από τα άμφια του Αρχιεπισκόπου και όσων άκριτα και επιπόλαια τον στηρίζουν».

Είναι, λοιπόν, χαρακτηριστικό το κλίμα που διαμορφώνει και οι προοπτικές που ανοίγει με τους πύρινους λόγους του ο προκαθήμενος της Εκκλησίας μας. Και, ασφαλώς, το περιστατικό με τους νοσταλγούς του Πατακού και της «εθνοσωτηρίου επαναστάσεως» δεν είναι το μόνο. Ο ίδιος, άλλωστε, ο αρχιεπίσκοπος παροτρύνει ανοιχτά τους πιστούς του «ποιμνίου» του, να μην υπακούουν στο λόγο των πολιτικών (δηλαδή στους νόμους της πολιτείας), αλλά στο λόγο του Θεού, του οποίου ο ίδιος παρουσιάζεται ως προφήτης εντολοδόχος. Το δήλωσε, μάλιστα, επίσημα (από άμβωνος), ότι έλαβε την εντολή απευθείας από τον ίδιο το Θεό, (δε διευκρίνισε, αν τον συνάντησε αυτοπροσώπως ή αν του μίλησε από κάποιο κινητό τηλέφωνο...), να είναι ο ποιμένας και οδηγός του λαού. Να τραβάει αυτός μπροστά, και πίσω του όλοι οι Ελληνες (ιδιαίτερα οι νέοι) να τον ακολουθούν, στο δρόμο της αρετής, (στο δρόμο της θρησκοληψίας και της αποχαύνωσης, θα προσθέταμε εμείς).

Ας προσέξουν, επομένως, όλοι και, ιδιαίτερα, οι νέοι της πατρίδας μας, που δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν το ρόλο του «αρνιού» στο κοπάδι του Χριστόδουλου. Ο «προκαθήμενος» - αν και στα λόγια το αρνείται - το επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία, ότι δε διεκδικεί απλώς ρόλο πνευματικού «πατρός και ποιμενάρχου», αλλά κοσμική, πολιτική εξουσία. Εχει ανέβει τόσο ψηλά στη «φασολιά» της υπεροψίας και της αλαζονείας, ώστε βλέπει από εκεί τον ελληνικό λαό σαν κοπάδι από μικρά αρνάκια, που θα μπορούσε πολύ εύκολα να τα κουμαντάρει με τη ράβδο του.

Ας συνειδητοποιήσουν όλοι, τι «αυγά φιδιών» επωάζονται, πράγματι, κάτω από το ράσο του Χριστόδουλου και του Διευθυντηρίου της «Αγίας μας Εκκλησίας». Αλλά, πιο πολύ απ' όλους, ας προβληματιστεί και ας αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση και, προσωπικά, ο πρωθυπουργός. Με μια «σικέ» μονομαχία, για το αν θα αναγράφεται ή όχι το ΧΟ στις νέες ταυτότητες, ούτε πείθει κανέναν ούτε «καθαρίζει» με την παπαδοκρατία. Αν τολμά ας αρχίσει, το συντομότερο, τις διαδικασίες χωρισμού Εκκλησίας - Κράτους, ώστε το ιερατείο να περιοριστεί «στα του οίκου του» και να μη «φυτρώνει εκεί που δεν το σπέρνουν»...


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ