Τρίτη 24 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο Καιάδας

Ο Καιάδας χάσκει πλέον μπροστά μας. Μας έσυραν ως το χείλος του οι πειθήνιοι υπηρέτες της «παγκοσμιοποίησης» που μας κυβερνούν και είναι έτοιμοι να μας ρίξουν στο τρομακτικό βάραθρο. Εκατομμύρια όσοι έχουμε οδηγηθεί στο φρύδι του γκρεμού. Εργάτες, τεχνίτες, υπάλληλοι, αγρότες μικρομαγαζάτορες. Ολοι υποψήφια θύματα, όλοι προ του αφανισμού, με το εκτρωματικό νομοσχέδιο για την «αναμόρφωση» της Κοινωνικής Ασφάλισης που θέλει να περάσει η κυβέρνηση. Με το νομοσχέδιο που προσθέτει πέντε, δέκα χρόνια επιπλέον δουλιάς σε όλους μας και περικόπτει τις μελλοντικές συντάξεις στο μισό από αυτές που δίνονται σήμερα. Λες και είναι λίγο να δουλεύει κανείς τριάντα ή τριάντα πέντε χρόνια, όπως γίνεται τώρα, στη φάμπρικα, στο γιαπί ή οπουδήποτε αλλού. Λες και είναι πλουσιοπάροχες οι τωρινές συντάξεις πείνας για να έχουν περιθώρια περικοπών. Κι αυτό το απάνθρωπο και ληστρικό ασφαλιστικό σύστημα που θέλουν να θέσουν σε ισχύ το αποκαλούν ανερυθρίαστα οι κύριοι, «αναμορφωτικό». Οπως σε πλείστες άλλες περιπτώσεις, δηλαδή, χρησιμοποιούν πάλι έναν ψευδεπίγραφο τίτλο για να προωθήσουν την εξόντωση των απομάχων της βιοπάλης. Το κατασκεύασμά τους, όμως, βοά για το τι επιδιώκει και είναι αδύνατο να παραπλανήσει οποιονδήποτε. Αλλωστε την ταπεινότητα των ελατηρίων τους την αποκάλυψαν οι ίδιοι προ καιρού. Τότε που έριχναν τις πρώτες βολές για την ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και δήλωναν ότι οι απόμαχοι ζουν πλέον πολύ και δε συμφέρει στο κράτος να τους συνταξιοδοτεί τόσο καιρό! Λες και οι συντάξεις προέρχονται από τους κρατικούς κορβανάδες και όχι από χρήματα των ίδιων των εργαζομένων. Λες και οι συντάξεις πρέπει να δίνονται για να καλυφθούν τα έξοδα ...αποδήμησης των απομάχων και όχι για να ζήσουν κι αυτοί λίγα χρόνια, χωρίς το μόχθο του μεροκάματου. Λες και οι συνταξιούχοι δεν είναι άνθρωποι, αλλά άλογα που γέρασαν και είναι πλέον για ξέκαμα!

Ο Καιάδας χάσκει πλέον μπροστά μας. Οπως οι αρχαίοι Σπαρτιάτες έριχναν σ' αυτό το βάραθρο τα άρρωστα νεογέννητα, γιατί δε θα μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσίες στην πολιτεία, έτσι και οι κυβερνώντες θέλουν να ρίξουν στο βάραθρο όσους θα έχουν ξεζουμίσει καλά για σαράντα, πενήντα χρόνια και δε θα έχουν πλέον τίποτε άλλο να τους πάρουν. Θα μας έχουν όλους να δουλεύουμε με κλεμμένα μεροκάματα για δεκαετίες, να μας φορολογούν άγρια, να μας φορτώνουν κάθε είδους βάρη και όταν δε θα έχουμε άλλες δυνάμεις για να συμβάλουμε στον υπερπλουτισμό των αφεντικών, θα μας ρίχνουν μια κλοτσιά προς το χάος. Πάρε τώρα, θα λένε, εβδομήντα, ογδόντα χιλιάδες σύνταξη, πάρε και ένα «κοινωνικό» επίδομα 30.000 δραχμών από το μεγάθυμο κράτος και άντε ...«καλοφάγωτα». Είλωτας, δηλαδή, μια ζωή και επαίτης όταν θα αποχωρείς από τη βιοπάλη. Κι αυτή την κτηνωδία θέλουν να την περιβάλουν με ισχύ νόμου και να την εφαρμόσουν στο πετσί εκατομμυρίων εργαζομένων.

Τέτοια μοίρα ακριβώς μας επιφυλάσσει η «αναμόρφωση» του ασφαλιστικού. Αντί αυτό το νομοσχέδιο να ανορθώσει, θα ξεθεμελιώσει την Κοινωνική Ασφάλιση, που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα από τους εργαζόμενους. Είναι οι αγώνες που θα τιμήσουμε σε λίγες μέρες, την Πρωτομαγιά, κι αυτοί που θα οιστρηλατήσουν το λαό να ξεχυθεί στους δρόμους και να παλέψει σε κοινό «μέτωπο». Οχι απλώς για να μη χάσει ό,τι έχει τώρα, αλλά για να διευρύνει ό,τι έχει κατακτημένο. Οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν με νύχια και με δόντια για να μην τους σπρώξει η κυβέρνηση στον Καιάδα. Και ας μη φανεί υπερβολικό αν πούμε ότι αυτό το βάραθρο που άνοιξαν οι «εκσυγχρονιστές» μπορεί να γίνει ο λάκκος που θα πέσουν οι ίδιοι μέσα.


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ