Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ανανδρα καθίκια...

Αν κάτι με ενοχλεί ιδιαίτερα, με εξοργίζει πολύ και με προσβάλλει βάναυσα είναι ο «τσαμπουκάς» των οργάνων της τάξης, που εκδηλώνεται σε βάρος ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Αυτού του είδους ο «τσαμπουκάς», εκτός των άλλων, δείχνει προσωπική δειλία και ανανδρία, αφού στηρίζεται στη δύναμη της εξουσίας και ποντάρει στην αδυναμία των πολιτών έναντι του «νόμου». Οι ίδιοι «τσαμπουκάδες», αν βρεθούν μπροστά σε σκληρούς εγκληματίες, μάλλον «θα την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια». Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που πολλοί, βλέποντας αστυνομικούς στο δρόμο, φωνάζουν, σιγανά και κοροϊδευτικά: «Παιδιά, ο Πάσσαρης...».

Κι ας ρωτήσω, ερχόμενος στο θέμα: Νομίζουν πως είναι «άνδρες» οι αστυνομικοί της Αθήνας, οι οποίοι, με πρόσχημα την εξακρίβωση στοιχείων, χρησιμοποίησαν βία για να ξεβρακώσουν, εν μέση οδώ και σε δημόσια θέα, ανύποπτους κι αθώους νεαρούς; Σε τι διαφέρουν αυτοί οι «άνδρες» από τους ανώμαλους βιαστές, που εκμεταλλεύονται την αδυναμία των θυμάτων τους για να ικανοποιήσουν το σεξουαλικό κόμπλεξ τους; Χειρότεροι είναι, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι βιαστές δρουν παρανόμως, «ρισκάροντας» την τιμωρία τους, ενώ αυτοί «δουλεύουν» νομίμως, έχοντας εξασφαλίσει την ατιμωρησία τους.

Δεν έχω ιδιαίτερη αντιπάθεια για τους απλούς αστυνομικούς. Τους θεωρώ εργαζόμενους που δουλεύουν σκληρά, χωρίς ν' αμείβονται καλά - είναι εύστοχο το σύνθημα «μια κι εξήντα παίρνετε και τον κόσμο δέρνετε», που ακούγεται σε διαδηλώσεις - γνωρίζω πως αρκετοί πάνε στην Αστυνομία μόνο και μόνο για να έχουν σίγουρη και μόνιμη δουλιά και ξέρω ότι, τελικά, είναι και οι ίδιοι οι αστυνομικοί θύματα της εξουσίας την οποία καλούνται να υπηρετήσουν. Δεν μπορώ, όμως, να ανεχτώ τον αστυνομικό ο οποίος δέχεται να μπει στη «λογική» ότι ως όργανο της τάξης - κι ας αφήσουν κατά μέρος τα περί «υπηρέτη του νόμου», εκτός κι αν παραδεχτούν ότι «νόμος είναι το δίκιο του κεφαλαιοκράτη» - μπορεί να «γ... και να δέρνει» όποιον βρει μπροστά του. Μια «λογική» που καλλιεργείται από το κράτος της άρχουσας τάξης, στα πλαίσια της «διαπαιδαγώγησης» και της «εκπαίδευσης» των αστυνομικών.

Κι όσοι, μεν, έχουν κάποιες ηθικές αντιστάσεις και διαθέτουν «κουκούτσι» μυαλό, δε μεταφέρουν στην πράξη το κήρυγμα, που λέει: «Να είστε σκληροί, αδίστακτοι κι ανελέητοι τιμωροί όσων αρνούνται να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις». Υπάρχουν, όμως, άλλοι - ελπίζω να είναι ελάχιστοι, αν και τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας πληθαίνουν - που, φορώντας τη στολή, νομίζουν πως δικαιούνται να επιδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά και να μετατρέπονται σε «αλήτες του δρόμου». Αυτοί δε λέγονται «τσαμπουκάδες», αλλά «άνανδρα καθίκια»...

Βεβαίως, δεν είναι μόνο τα χαρακτηριστικά του επαγγέλματος και το «κόμπλεξ του μπάτσου» που οδήγησαν τα «καλόπαιδα», που προανέφερα, στον «ανδρισμό» να ξεβρακώνουν δημοσίως πολίτες, χωρίς λόγο και αιτία. Είναι και το κλίμα αστυνομικής τρομοκρατίας που - με πρόσχημα την ανάγκη αντιμετώπισης της δράσης της «17Ν» και της εγκληματικότητας, αλλά στην πραγματικότητα την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος - έχει διαμορφωθεί, τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας, καθ' υπόδειξη των Αμερικανών και με ευθύνη της κυβέρνησης και ιδιαιτέρως του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, κάθε Ελληνας θεωρείται, εν δυνάμει, τρομοκράτης ή κακοποιός και, πάντως, «ύποπτος», οπότε και «αντιτρομοκρατικός» νόμος «χρειάζεται» - κι έγινε - και κάθε είδους αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος του πολίτη, «δικαιολογείται»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ