Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ενα καινούριο δηλητήριο...

Είναι, αλήθεια, ευχαρίστηση να ζυγώνεις τα παιδιά και να κουβεντιάζεις μαζί τους. Κι είναι ακόμη μεγαλύτερη η ευχαρίστηση, όταν αυτά τα παιδιά είναι ...βιολογική σου «προέκταση». Είναι αυτό που λέμε: «Του παιδιού μου το παιδί, δυο φορές παιδί μου»! Χαζοπαππούς, θα πείτε είναι αυτός. Ε! δε θα πέσετε έξω!

Οι γιορτάσιμες, λοιπόν, μέρες που πέρασαν, ήταν μια ευκαιρία να ζυγώσω πιο πολύ τα παιδιά. Να μοιραστώ μαζί τους τη χαρά που νιώθαν σαν έπαιρναν τα δώρα απ' τους γονείς, τους παππούδες, τους θείους, τις θείες. Φέτος ο Αγιοβασίλης, ανάμεσα στ' άλλα, έφερε στα Ελληνόπουλα και τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, φτιαγμένα, όμως, στα μέτρα και της «νέας τάξης». Πολεμικά παιγνίδια για PC, CD-ROM με χοντροκομμένη προπαγάνδα, με πολύ αντισοβιετισμό και αντικομμουνισμό. Διαβάστε ένα σύντομο απάνθισμα μερικών απ' τα παιγνίδια αυτά.

«

HIDDEN AND DANGEROUS» και με κωδικό: «Επιχείρηση Κόκκινος Συναγερμός - Ελλάδα 24.5.1946». Αυτός είναι ο τίτλος. Δημιουργοί είναι Αγγλοι και Τσέχοι και το σενάριο δεν είναι απλά αντικομμουνιστικό, είναι προσεγμένο και πολύ μελετημένο. Αναφέρεται στα χρόνια του Εμφυλίου, παρουσιάζοντας τους κομμουνιστές σαν αδίστακτους τρομοκράτες και τους αντάρτες ανήθικους και αιμοσταγείς. Το σενάριο του παιγνιδιού αποτελείται από 4 φάσεις. Η πρώτη έχει στόχο τη διάσωση άμαχου πληθυσμού από τους «κομμουνιστές αντάρτες, που τους τρομοκρατούν, κλειδώνοντάς τους σε εκκλησία με εκρηκτικά». Η δεύτερη έχει στόχο την εξόντωση των κομμουνιστών και την κατάληψη της κοιλάδας που υπερασπίζονται. Στην τρίτη πρέπει να εξοντωθούν οι κομμουνιστές που έχουν καταλάβει έναν αρχαίο ναό. Τέλος, πρέπει να καταστραφεί το στρατηγείο των ανταρτών.

Παρόμοιο παιγνίδι «στρατηγικής», με τίτλο «Κόκκινη ετοιμότητα», έχει στόχο πάλι τις ευαίσθητες παιδικές ηλικίες. Ο Γιούρι είναι ένας «παρανοϊκός Σοβιετικός στρατηγός», που καθοδηγεί έναν ολόκληρο στρατό. Το παιδί έχει να διαλέξει ανάμεσα στο σοβιετικό και το συμμαχικό στρατόπεδο κι ασφαλώς μακριά απ' τον κακό παρανοϊκό στρατηγό!!

«TROPICO», είναι ο τίτλος ενός άλλου CD-ROM που «φωτογραφίζει» την Κούβα και τον Φ. Κάστρο. Οι οδηγίες που δίνονται στο παιδί είναι οι εξής: «Είστε ο νέος δικτάτορας ενός απομακρυσμένου νησιού της Καραϊβικής και πρέπει να δημιουργήσετε συνθήκες προόδου και ευτυχίας για τους πολίτες σας. Δημιουργείστε χωράφια για να τους θρέψετε, κτίρια για να τους στεγάσετε, pubs για να τους διασκεδάσετε και εκκλησίες, προκειμένου να σώσουν την ψυχή τους. Μπορείτε ν' ακολουθήσετε μια σοσιαλιστική ή καπιταλιστική πορεία, προκειμένου να επιτύχετε το σκοπό σας».

Ετσι διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά μας παίζοντας! Ισως, οι υπεύθυνοι των εταιριών που εισάγουν τα παιγνίδια αυτά πουν: «Δεν τα φτιάχνουμε εμείς. Απλώς τα εισάγουμε και τα πουλάμε!».

Σίγουρα, πάντως, τα παιγνίδια αυτά κάνουν πιο εύληπτη και διεισδυτική την προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού στις ευαίσθητες παιδικές - εφηβικές χωρίς εμπειρίες ηλικίες. Το παιδί συνηθίζει τον πόλεμο, χειρίζεται - κατευθύνει τους «ήρωες» και γίνεται συνένοχος, ταυτίζοντας τον εαυτό του με τους νικητές! Του επιβάλλουν ένα ολόκληρο σύστημα, που εμπεδώνεται και στην πράξη έστω και σε μια «εικονική πραγματικότητα».

Γονείς, δάσκαλοι γρηγορείτε, αντισταθείτε!! Ενα καινούριο δηλητήριο απειλεί τα παιδιά μας!


Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ