Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Εμείς και οι άλλοι

Δεν τις μπορούμε τις καφετέριες. Μήτε χαρτιά και τάβλι. Ούτε κατοσταράκι ούζο με μεζέ. Μόνο ουίσκι με ξηρούς καρπούς, νεσκαφέ και φραπέ. Ολοι ζητούσαμε καφενείο. Το άνοιξε το καφενείο. Ξύλινα τραπέζια, καρέκλες με ψάθα. Ο μεζές. Η μουσική. Ευχαρίστηση να κουτσοπίνεις. Να 'ρχεσαι στο κέφι.

Την ευχή μου να έχεις καλόπαιδο. Το 'χουμε ανάγκη το καφενείο, είπε ο παππούς, πίνοντας τον καϊμακλίδικο καφέ του. Αν φέρνεις κι εφημερίδες, όπως παλιά... Ολες, βέβαια. Βάλε το έξοδο στον καφέ, στο τσίπουρο, σ' ό,τι προσφέρεις. Μια πενταρίτσα ακόμα. Ε, τι λέτε καλόπαιδα; Αν φέρνει κι αθλητικές, μέσα κι εμείς, απάντησαν τα νέα παιδιά. Ερχονται κι αυτά στο καφενείο. Σμίγουμε. Συζητούμε. Σεκλετιζόμαστε. Γελάμε. Θυμώνουμε. Φωνάζουμε. Διαβάζουμε. Αυτό μάλιστα, είναι καφενείο.

Απ' τη μια, όλες οι εφημερίδες μαζί κι απ' την άλλη ο «Ριζοσπάστης». Δεν καταλαβαίνω. Μίλησε ο γείτονάς μου, χωρίς να του δώσει κανείς σημασία. Ρε σεις, ξαναμίλησε. Το «Βήμα» στην κατοχή κυκλοφορούσε ως «Ελεύθερο Βήμα». Κι εσένα τι σε νοιάζει; Κάποιος τον έκοψε. Ελεύθερο στην κατοχή, είπε και σιώπησε. Ξαναμίλησε. Ακούστε τι έγραφε. Η περιέργεια επέβαλε τη σιωπή. Μεταξύ μας, των Γερμανών και Ελλήνων, εξήγησε, υπάρχει κοινότητα κατευθύνσεων και συμφερόντων. Γραμμένο στις 29.4.1941. Θα τρελαθώ.

Πού το διάβασες αυτό; Α, στο «Ρ». Κατάλαβα. Κομμουνιστικές συκοφαντίες, αποφάνθηκε ο Μήτρος, που πήγε και στο γυμνάσιο, και δε σηκώνει κουβέντα. Αν και συκοφαντία, να διαψεύσει. Δημοκρατική εφημερίδα, σου λέει, μουρμούρισε κάποιος. Τι θα πει δημοκρατική εφημερίδα; Το βιολί του ο γείτονάς μου. Επεσε σιωπή.

Μίλησε ο φοιτητής, ο γιος του Κωνσταντή. Δημοκρατική είναι εκείνη που προβάλλει μαχητικά τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου. Δηλαδή; Απ' εδώ όλοι εμείς. Από την άλλη εκείνοι, που μας εκμεταλλεύονται. Εμένα κανείς δε μ' εκμεταλλεύεται, μίλησε πάλι ο Μήτρος. Πώς πήγε η σοδειά φέτος; Χάλια. Γιατί; Πού να ξέρω. Πώς ξέρεις ότι εσένα δε σ' εκμεταλλεύονται;

Η κουβέντα άναψε. Το ροζιασμένο δάχτυλό μας τρίβει το νου να καταλάβει. Φωνάζουν, λες και θέλουν ν' ακούσουμε τον ίδιο μας το λόγο. Τσακωθήκαμε. Το ζήτημα πρώτη φορά τέθηκε τόσο απλά και μας τρόμαξε. Ακούς εκεί. Απ' εδώ εμείς, από εκεί εκείνοι που μας εκμεταλλεύονται.

Ρε φοιτητή. Δε μας τα κάνεις λιανά. Ολοι ίσοι δεν είμαστε; Ολοι Ελληνες δεν είμαστε; Χαμήλωσαν οι τόνοι. Συμφωνήσαμε με το λόγο του Γιώργη. Είναι νοικοκύρης. Σκεβρωμένος απ' τη δουλιά.

Δεν είμαστε αγρότες; Ναι, βέβαια. Κι αυτοί που παίρνουν το ροδάκινο, το στάρι, το βαμβάκι, το ντοματάκι, το σταφύλι; Δεν είναι αγρότες, απαντήσαμε. Οσο πιο φθηνά αγοράζουν, τόσο μεγαλύτερο διάφορο δεν έχουν; Αυτοί, λοιπόν, είναι οι άλλοι. Μπορεί να 'μαστε ίδιοι; Οχι βέβαια. Σκεφτείτε τώρα και θα καταλάβετε τι είναι δημοκρατική εφημερίδα.

Ρε σεις. Τι είναι πάλι αυτό; Φώναξε ο γείτονάς μου, που διάβαζε τον «Ρ». Η ταξική πάλη προκαλεί εγκλήματα. Το λέει το αντικομμουνιστικό μνημόνιο. Τι είναι ταξική πάλη; Αν άκουγες, θα καταλάβαινες. Εμείς κι εκείνοι και η σύγκρουση των συμφερόντων μας. Νάτη η ταξική πάλη. Δεν καταργείται, όσο υπάρχουμε εμείς κι εκείνοι, συμπλήρωσε ο φοιτητής.

Αμίλητοι χωρίσαμε. Ξέπνοα καληνυχτηθήκαμε. Α, το καφενείο μάς έβαλε σε σκέψεις. Για να δούμε, αύριο τι θα πούμε.


Ιορδ. Α. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ