Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Αντεργατικές επιδόσεις

Η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, αφορούσε τις απολύσεις εργαζομένων σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί η κυβέρνηση για τα δικαιώματα των απολυμένων. Και στην απάντησή του ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, «έφυγε» από την καπιταλιστική Ελλάδα και «πήγε» στη σοσιαλιστική Κούβα, κατηγορώντας τη για «μύρια όσα». Σ' αυτή την τακτική καταφεύγει ο Γιακουμάτος κι άλλες φορές που το ΚΚΕ θέτει στη Βουλή ζητήματα που σχετίζονται με την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Το ίδιο έκανε, πριν λίγο καιρό, απαντώντας σε ερώτηση για το πολύνεκρο «εργατικό δυστύχημα» στον «Τιτάνα». Και σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, εκδηλώνει τα αντικομμουνιστικά - αντικουβανικά αισθήματά του. Οπως τις προάλλες, στην τηλεόραση, που ρωτούσε, ειρωνικά, τους συνομιλητές του, οι οποίοι διαφωνούσαν με την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης: «Τι θέλετε, να φτιάξουμε στην Ελλάδα πανεπιστήμια σαν αυτά της Τιμισοάρα και της Κούβας;».

Θα αναρωτηθείτε «τι έπαθε, τώρα, αυτός και ασχολείται με τον Μάκη;». Μα, ό,τι κι αν είναι ο Γιακουμάτος, είναι μέλος της κυβέρνησης. Κι αν δεχτούμε ότι υπάρχουν και πολιτικοί που, εκ χαρακτήρος και ιδιοσυγκρασίας, ρέπουν προς την αναίδεια και τη χαζομάρα, δεν μπορούμε ν' ανεχόμαστε από τον υφυπουργό Απασχόλησης να προκαλεί, συνεχώς, με τον αντανακλαστικό αντεργατισμό του και τον αρχέγονο αντικομμουνισμό του. Βεβαίως, «δουλιά» του είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και να τα βάζει με τους κομμουνιστές που υπερασπίζονται τα δίκια των εργαζομένων, αλλά κάποιος πρέπει να του πει πως υπάρχουν και όρια στις προκλήσεις. Θα πρέπει, δε, να καταλάβει ότι «δεινόν προς κέντρα λακτίζειν» και ν' αναλογιστεί την πολιτική «τύχη» που είχαν άλλοι που θέλησαν να διακριθούν σε αντικομμουνιστικές επιδόσεις.

Αλλά, είναι μόνο η «ιδιαιτερότητα» του Γιακουμάτου, που τον οδηγεί, συχνά, σε αντεργατικές επιθέσεις και αντικομμουνιστικά παραληρήματα; Οχι, βεβαίως. Με τον «αυθορμητισμό» του αποκαλύπτει τις γενικότερες κυβερνητικές προθέσεις. Κι όπως λέει ο σοφός λαός μας «από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια». Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι οι θέσεις του υφυπουργού κατά των εργατών και των κομμουνιστών, σχετίζονται με τη γενικότερη αντεργατική κυβερνητική πολιτική, όπως και οι επιθέσεις του κατά της σοσιαλιστικής Κούβας, δεν είναι άσχετες με την αντικουβανική - αντικομμουνιστική εκστρατεία, που οργανώνουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ και στην οποία συμμετέχουν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ.

Παλιότερα ο Γιακουμάτος, απαντώντας σε ερώτηση του Τ. Τσιόγκα σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί η καύση του καρκινογόνου υλικού «πετ - κοκ» στους εργάτες της επιχείρησης ΒΙΟΚΕΡΑΛ στη Λάρισα, χαρακτήρισε, με ειρωνική διάθεση, τον βουλευτή του ΚΚΕ «Ζορό των εργαζομένων». Τότε, έγραψα ότι μου θυμίζει τον συμπαθή λοχία Γκαρσία, ο οποίος κυνηγούσε, διαρκώς, τον «μασκοφόρο εκδικητή» κι εκείνος τον ρεζίλευε, συνεχώς, χαράζοντάς του, με το σπαθί του στα οπίσθια, το «Ζ». Ας κάτσει καλά, λοιπόν, ο Μάκης, γιατί κινδυνεύει να μείνει δίχως... παντελόνι και με σχισμένο... σώβρακο...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ