Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

ΕΙΣΑΙ ΣΤΗΝ ΕΟΚ ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ
«Είσαι στην ΕΟΚ - μάθε για την ... ΕΕ» (10)

Αναφερθήκαμε στο προηγούμενο σημείωμά μας στις πλευρές εκείνες του «ευρω-συντάγματος», που καθιστούν το εν λόγω αντιδραστικό κατασκεύασμα θεμέλιο λίθο, επί του οποίου θεσμοθετείται και επίσημα ο επιθετικός ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της ΕΕ. Εγινε, ήδη, αναφορά στις ρυθμίσεις που προβλέπονται για περαιτέρω εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών - μελών προς την ΕΕ με την υπεροχή του κοινοτικού Δικαίου έναντι του Δικαίου των χωρών - μελών, για την περίφημη «ρήτρα αλληλεγγύης» και την ενσωμάτωση στο κείμενο του Συντάγματος της πολιτικής των στρατιωτικών επεμβάσεων της ΕΕ σε άλλες χώρες για τα συμφέροντα της Ενωσης, για τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ μέσα από την πρόβλεψη για δημιουργία Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξοπλισμών, Ερευνών και Στρατιωτικών Δυνατοτήτων, με στόχο την προώθηση της πολεμικής βιομηχανίας των ευρωπαϊκών πολυεθνικών οπλικών συστημάτων κλπ.

*

Στο σημερινό σημείωμα θα σταθούμε κυρίως στις πλευρές του «Ευρωσυντάγματος», που θέτουν στο στόχαστρο τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών της ΕΕ.

*

Οι ρυθμίσεις αυτές, που παραπλανητικά βαφτίζονται «προστασία» των δημοκρατικών δικαιωμάτων, είναι πολύ πιο πίσω από όσα ισχύουν ήδη σήμερα, στο πλαίσιο της «δημοκρατίας» της Σένγκεν, και συνιστούν οπισθοδρόμηση ακόμα και από τα όσα προβλέπουν το Ελληνικό Σύνταγμα ή ο Χάρτης του ΟΗΕ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο Ευρωσύνταγμα κατοχυρώνεται ακόμα και το δικαίωμα των επιχειρηματιών στο «λοκ άουτ».

*

Από εκεί και πέρα και μέσα από το νομοθετικό οικοδόμημα της ΕΕ, οι «εταίροι»:

  • Συμπληρώνουν την Ευρωαστυνομία και ενισχύουν το ρόλο της
  • Νομιμοποιούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα στο όνομα της «ασφάλειας»
  • Επικυρώνουν το πλαίσιο της δικαστικής συνεργασίας για έκδοση Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ
  • Ενισχύουν την πολιτική των «συνοροφυλάκων» για το κυνηγητό των προσφύγων και μεταναστών.
  • Προωθούν τον Ευρωστρατό, με τα μικρά ευέλικτα σχήματα, ενταγμένα ή όχι στη ΝΑΤΟική ομπρέλα.

*

Προς τι, όμως, όλα αυτά; Οι φίλοι της ΕΕ ισχυρίζονται ότι τα παραπάνω στοχεύουν στην προστασία των Ευρωπαίων. Αλλά τι συμφέρον έχουν οι εργαζόμενοι της ΕΕ από μια πολιτική «επέμβασης» και καταστολής, είτε στο εσωτερικό των κρατών - μελών, είτε έναντι τρίτων, εκτός ΕΕ, χωρών;

(συνεχίζεται...)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ