Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Σήμερα, 28 Γενάρη κλείνουν 12 χρόνια από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας ο παλαίμαχος αγωνιστής, ο σύντροφός μου, ο πατέρας, ο παππούς ΚΩΣΤΑΣΛΟΥΛΕΣ, στέλεχος του ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Στη μνήμη του για την επιτυχία του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ προσφέρω 100.000 δρχ. στο Kόμμα μας, μέσω ΚΟ Αμπελoκήπων.

* * *

Φωτ.

Στις 24 Γενάρη έκλεισε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας η αγαπημένη μας μάνα ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, από τα Ανω Λεχώνια Βόλου.

Στη μνήμη της και αντί για λουλούδια στον τάφο της, προσφέρουμε 30.000 δρχ. στην ΚΟΒ Αμφιάλης.

Ευαγγελία και Γιώργος Σιναπλίδης

* * *

Φωτ. 3

Στη μνήμη των αγαπημένων μου συγγενών: Της μητέρας μου ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΖΟΥΡΑ, η οποία εκτελέστηκε στο Θησείο, της εξαδέλφης μου ΓΕΩΡΓΙΑΣΔΕΛΗΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, μαχήτριας του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στον Εμφύλιο. Του αδελφού μου ΓΙΑΝΝΗ, ταγματάρχη του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στη μάχη του Καρπενησιού. Της ΒΟΥΛΑΣ ΒΑΖΟΥΡΑ, στελέχους του ΚΚΕ και αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης. Της ΝΙΝΑΣ Χαριτάκη-ΒΑΖΟΥΡΑ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης. Της ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΒΑΖΟΥΡΑ και του ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΥΡΣΑΡΗ, οπαδών του ΚΚΕ,, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 26.000 δρχ.

Γιώργος Βαζούρας

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 55 χρόνια από τις 5 Γενάρη 1945 που η καλή μας μανούλα,ΚΑΤΙΝΑ ΛΥΤΡΑ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης άφησε την τελευταία πνοή της σε νοσοκομείο, το οποίο, λόγω των Δεκεμβριανών γεγονότων, ήταν τελείως αποδιοργανωμένο. Φάρμακα δεν υπήρχαν, οι ταγματασφαλίτες συνέλαβαν γιατρούς και νοσοκόμες, με αποτέλεσμα οι άρρωστοι να μείνουν χωρίς έστω και στοιχειώδη περίθαλψη και πολλοί να οδηγηθούν στο μοιραίο. Αυτό το τέλος είχε και η μάνα μας, μια ανταρτομάνα όπως πολύ σωστά τη χαρακτήρισε ο χειρούργος Πέτρος Κόκκαλης: Κυρά Λύτραινα, οι ανταρτομάνες δεν πεθαίνουν. Αξια μάνα, υπόδειγμα μητρικής στοργής και αγάπης για όλους, η οποία με το προσωπικό παράδειγμά της έδειξε και στα έξι παιδιά της το σωστό τρόπο πάλης και δράσης, το δρόμο του αγώνα.

Στη μνήμη της προσφέρω 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ «Αγ. Παύλου», στο ΚΚΕ.

Βαγγελιώ Λύτρα

* * *

Φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή, αλλά όχι και από τη σκέψη μας, η δραστήρια, πανταχού παρούσα, στα συνδικαλιστικά, στην κλωστοϋφαντουργία, στο ΚΚΕ, στην Αντίσταση, στην Επιτροπή Ειρήνης, παρά το πρόβλημα με την καρδιά της, ΣΟΦΙΑ ΛΟΥΚΙΣΑ.Με την υπομονή και επιμονή της κέρδιζε το σεβασμό και την εμπιστοσύνη από όσους τη γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί της.

Στη μνήμη της προσφέρω 10.000 δρχ. στο Κ.Μ.Ι.Ε.Α για να διατηρηθούν και να μεταδοθούν στους νέους οι αγώνες και οι θυσίες της Εθνικής Αντίστασης και 10.000 δρχ. στους γιατρούς χωρίς σύνορα, γιατί ως κομμουνίστρια ήταν και διεθνίστρια.

Διονύσης Καρράς

  • Επίσης στη μνήμη της Σοφίας Λουκίσα, η συντρόφισσά της και αχώριστη φίλη της που τη θυμάται και την αναζητά κάθε στιγμή, Παναγιώτα Μαυρογιάννη, προσφέρει στον καθημερινό τους σύντροφο, το «Ριζοσπάστη» 5.000 δρχ.

* * *

Στις 23 Γενάρη 2000 πέθανε σε ηλικία 98 χρόνων στο Σελεγούδι Λακωνίας, ο αγωνιστής ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΣ, μέλος του ΚΚΕ. Ηταν συνεπής αγωνιστής και καλός χαρακτήρας. Εφηβος οργανώθηκε στο ΚΚΕ και έμεινε πιστός στα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του. Ηταν ο αγωνιστής που ξεσήκωσε τους συγχωριανούς του ενάντια στη δεκάτη.

Στην κατοχή οργανώθηκε στο ΕΑΜ και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας. Για την αντιστασιακή δράση του βασανίστηκε απάνθρωπα από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς και τους παρακρατικούς τρομοκράτες. Τράβηξε το δρόμο της αλήθειας, το δρόμο του Γολγοθά. Μα πάντα η περηφάνια για τη δράση του πλημμύριζε το είναι του.

Στη μνήμη του, ο γιος του Βασίλης, προσφέρει 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Γυθείου στο ΚΚΕ, για τις εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ