Τρίτη 1 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Στις 17 Γενάρη συμπληρώθηκαν 3 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ (Αρη)ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1915 στις Βρυσούλες Αρκαδίας. Εργάστηκε ως λογιστής στον «Ευαγγελισμό» από όπου και απολύθηκε για την αντιστασιακή δράση που ανέπτυξε ως μέλος του ΕΑΜ στα χρόνια της κατοχής. Υπέστη, όπως και όλη η περήφανη γενιά του τις μεταπελευθερωτικές διώξεις με πολύχρονες εξορίες στο Μακρονήσι και σε όλη τη διάρκεια της δικτατορίας στα Γιούρα.

Ο Αρης Αθανασόπουλος ανάλωσε την προσωπική του ζωή για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του Kόμματος και του σοσιαλισμού ως το τέλος της ζωής του.

Στην αγαθή και ακριβή μνήμη του η αδελφή του Θεωνία Ντότσικα και η ανιψιά του Αικατερίνη Μικρού προσφέρουν 10.000 δρχ. για την Oικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

  • Στη μνήμη του Αρη Αθανασόπουλου, του σεμνού παλαίμαχου αγωνιστή, ο Πέτρος Σταμούλης προσφέρει 5.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

* * *

Αυτόν το μήνα συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΣΠΥΡΟΥ ΤΟΓΙΑ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Τασία προσφέρει 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καματερού και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ο ΔΑΜΙΑΝΟΣ Βασ.ΙΩΑΝΝΟΥ γεννήθηκε στο χωριό Μεταμόρφωση Καστοριάς το 1912 σε αγροτική οικογένεια. Εργάστηκε ως ψαράς από τα μικρά του χρόνια για να στηρίξει την οικογένειά του. Το 1940 πολέμησε τους Ιταλούς εισβολείς. Το 1942 έγινε μέλος του ΚΚΕ και πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, 1941-1944. Μετά τους διωγμούς από το παρακράτος κατέφυγε στο ΔΣΕ. Ονομάστηκε λοχαγός.

Το φθινόπωρο του 1949 βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην πόλη Μπεγνοβάτ του Ουζμπεκιστάν, όπου εργάστηκε στα χυτήρια του μεταλλουργικού εργοστασίου. Εκεί αναδείχτηκε σε εξαίρετο τεχνικό και βραβεύτηκε από τη Σοβιετική Κυβέρνηση.

Στη συνέχεια εξάσκησε το επάγγελμα του επιπλοποιού και επανειλημμένα βραβεύτηκε με το βραβείο προς τιμή των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λένιν. Επαιρνε δραστήριο μέρος στη ζωή της ΚΟ Τασκένδης και του Συλλόγου των Πολ. Προσφύγων.

Με την επιστροφή του στην πατρίδα το 1983 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, στη συνοικία Ζωγράφου. Αμέσως συνδέθηκε με την Κομματική Οργάνωση και το Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ, των οποίων αποτελούσε από τα πιο δραστήρια μέλη. Για αρκετά χρόνια διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΔΣ του Παραρτήματος Ζωγράφου. Αναγνωρίστηκε επίσημα η αντιστασιακή δράση του.

Συμμετείχε δραστήρια στα δρώμενα τoυ Α` ΚΑΠΗ Ζωγράφου. Ηταν στην επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων και υπεύθυνος για τις επισκέψεις των ασθενών του ΚΑΠΗ στα σπίτια τους και σε νοσοκομεία. Συγκεκριμένα το 1999 επισκέφθηκε περίπου 70 ασθενείς.

Πέθανε στις 11 Γενάρη 2000. Η κηδεία του έγινε στις 12 Γενάρη στη γενέτειρά του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Α. Ιλισίων 50.000 δρχ.

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΠΕΡΙΚΛΗ ΠΕΤΑΛΩΤΗ, ο οποίος πέθανε στις 17 Νοέμβρη 1999, του αγνού ήρωα, συναδέλφου και συναγωνιστή προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 100.000 δρχ. κόντρα στο Γιαννόπουλο και στους ομοίους του.

Κυριάκος Ακρίτας

*

Στη μνήμη του αγωνιστή ΠΕΡΙΚΛΗ ΠΕΤΑΛΩΤΗ και της συζύγου του ΣΟΦΙΑΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗ, οι οποίοι έδωσαν ό,τι καλύτερο στον αγώνα για τα ιδανικά του ΚΚΕ και με τα υλικά αγαθά που πρόσφεραν σε συνανθρώπους τους, που είχαν ανάγκη, ώστε όσοι ευεργετήθηκαν να τον ονομάσουν «Αγιο Περικλή», προσφέρω 10.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Η φίλη τους Α.Ι.

* * *

Ο Χρήστος Τιτονίδης προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Νικηφορίδη» Συκεών 10.000 δρχ. στη μνήμη του πατέρα του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΙΤΟΝΙΔΗ και του θείου του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΙΚΑ.

* **

Φωτ..

Στις 11 Γενάρη 2000 πέθανε στην Καλαμαριά σε ηλικία 72 χρόνων ο αγωνιστής ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗΣ.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του η σύζυγός του Σοφία, οι κόρες του Βέτα και Γιάννα και τα εγγόνια του Μαρία, Σοφία, Εφη, Κώστας προσφέρουν 50.000 δρχ. στην ΚΟΒ Καλαμαριάς.

* * *

Φωτ.

Στις 31 Γενάρη συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από την ημέρα που έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγαπημένου μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΛΑΧΟΓΙΩΡΓΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Γεννήθηκε στην Ανω Αγόριανη Δομοκού. Στην Κατοχή ήταν ΕΛΑΣίτης και στον Εμφύλιο μαχητής του ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, από όπου επαναπατρίστηκε το 1985.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Ελένη, τα παιδιά του και τα εγγόνια του προσφέρουν 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Φωτ. 3

Στη μνήμη του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΕΛΟΥΚΙΔΗ, του θείου μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΙΑΜΙΝΟΥ ο οποίος πέθανε στην Πολωνία με τα μάτια στραμμένα στην πατρίδα, καθώς και στη μνήμη των παιδιών του που δεν μπόρεσε να τα ξαναδεί και της φίλης μας ΕΛΕΝΗΣ ΣΕΡΑΣΗ, πιστών αγωνιστών για τα ιδανικά του ΚΚΕ προσφέρουμε στην ΚΟΒ Κρήνης 20.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Η σύζυγος Νίκη Φελουκίδου

Τα παιδιά Δήμος, Τζένη, Νίκος

Ο εγγονός Βερβέρης Βουλγαρόπουλος

* * *

Φωτ.

Πέθανε στις 2 Γενάρη 2000 στην Ουγγαρία ο αγωνιστής ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΩΤΗΣ. Γεννήθηκε το 1923 στο Βόλο. Στην Κατοχή, νωρίς μπήκε στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης και έγινε μέλος του ΚΚΕ. Με τη συγκρότηση των ανταρτικών τμημάτων του ΕΛΑΣ εντάχθηκε σ' αυτά και πολέμησε για την απελευθέρωση της πατρίδας. Στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ.

Το 1948 τραυματίζεται σοβαρά σε μάχη.

Από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία, όπου και παρέμεινε ως το θάνατό του.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Ελένη και τα παιδιά του Βασίλης, Δημήτρης και Πηνελόπη προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 10.000 δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ