Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Πώς μπορεί να προωθείται η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ, να δημιουργούνται προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ;

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ καθημερινή, σύνθετη και επίπονη δουλιά προκειμένου να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, να δοκιμάζεται στην πράξη η προώθηση αυτής της πολιτικής. Χρειάζεται επίσης αναγέννηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, δηλαδή η αποφασιστική ενίσχυση του ταξικού πόλου προκειμένου να εξασφαλίζεται ο ταξικός του προσανατολισμός, η δοκιμασία της κοινής δράσης με τα σύμμαχα στρώματα (ΕΒΕ, φτωχή αγροτιά), που σημαίνει επίσης αναγέννηση του κινήματός τους, το ίδιο και τ' άλλα κινήματα, αντιπολεμικό, δημοκρατικές ελευθερίες, γυναικείο, νεολαίας κλπ. Γιατί η ενίσχυσή τους, ο αντιιμπεριαλιστικός αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός τους συμβάλλει και στην κοινή τους δράση, δηλαδή στη συγκρότηση της συμμαχίας που θα έχει το δικό της πρόγραμμα, και θα δρα με κινηματική μορφή. Συμβάλλει στον απεγκλωβισμό δυνάμεων από την πολιτική των αστικών κομμάτων. Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, είναι μορφές που συμβάλλουν και στην αναγέννηση του συνδικαλιστικού κινήματος της εργατικής τάξης και της αγροτιάς, αλλά και στην κοινή τους δράση. Η ενίσχυσή τους πρέπει να γίνεται υπόθεση της δουλιάς και των ΚΟΒ.

ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για το ΑΑΔΜ υπάρχει η εκτίμηση ότι:

«Η συγκρότηση του Μετώπου είναι απολύτως άμεση ανάγκη. Διαπιστώνεται όμως αναντιστοιχία αναγκαιότητας και άμεσης δυνατότητας... Αυτό που μπορεί να γίνει σήμερα είναι να προωθηθούν και αναπτυχθούν επιμέρους μέτωπα, συσπειρώσεις και συνεργασίες, αρκεί βεβαίως αυτές να αντιστρατεύονται στο συγκεκριμένο ζήτημα τις επιλογές της φιλομονοπωλιακής, ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Οι συνεργασίες και συμμαχίες γύρω από συγκεκριμένα αντιιμπεριαλιστικά αιτήματα και στόχους μπορεί να μην αποτελούν κιόλας Μέτωπο, όμως μπορούν να αποτελέσουν πεδία συσπείρωσης και δοκιμασίας, να γίνουν οι χείμαρροι και τα ρυάκια που θα οδηγήσουν και στο ίδιο το Μέτωπο.

Η διαμόρφωση επιμέρους μετώπων πάλης, με κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα, δίνει τη δυνατότητα να μη χαθεί η πολύτιμη σύμπραξη εκεί που συμφωνούμε, ώστε να δοκιμαστεί στην πράξη πόσο μπορεί να διευρύνουμε τη συμπαράταξη ως το ίδιο το Μέτωπο. Με τον τρόπο αυτό συγκεντρώνονται δυνάμεις χωρίς τον κίνδυνο να μετατραπεί η μεγάλη αυτή υπόθεση του Μετώπου σε μια συμμαχία που συγκολλιέται ευκαιριακά, άρα είναι εκτεθειμένη από την αρχή στον κίνδυνο της διάσπασης και της αναποτελεσματικότητας. Επιταχύνονται οι διεργασίες προς το Μέτωπο, χωρίς να περιμένουμε παθητικά πότε θα ωριμάσουν στο σύνολό τους οι συνθήκες. Τα επιμέρους μέτωπα πάλης μπορούν να συσπειρώσουν ευρύτερες δυνάμεις, αφού σ' αυτά μπορεί να πάρουν μέρος δυνάμεις οι οποίες στο συγκεκριμένο ζήτημα θέλουν να δράσουν χωρίς κατ' ανάγκη να έχουν κατακτήσει μια συνολική στρατηγική αντίθεσης με τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό».

ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ που δίνει παραστατικά τον τρόπο δουλιάς για τη συγκρότηση τέτοιων συσπειρώσεων είναι συσπείρωση για τις Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες. Για τις οποίες σε κάθε νησί του Αιγαίου συσπειρώθηκαν Εργατικά Κέντρα, φορείς της Αυτοδιοίκησης, σωματεία, άλλοι μαζικοί φορείς και τα ταξικά σωματεία των ναυτεργατών. Προβάλλουν και διεκδικούν στόχους πάλης για φτηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες μαζί με τα αιτήματα των ναυτεργατών, που αντικειμενικά έρχονται σε αντίθεση με το να είναι τα πλοία ιδιοκτησία των εφοπλιστών, δηλαδή ανοίγουν το δρόμο για την προβολή του Εθνικού Φορέα Ακτοπλοΐας και δίνουν τη δυνατότητα να ζυμώνεται αυτή η θέση του ΚΚΕ σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα να γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ