Σάββατο 10 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο αγώνας της αγροτιάς

Ο αγώνας της αγροτιάς δε γίνεται να σταματήσει, έτσι όπως είναι τα πράγματα. Τα οξυμένα προβλήματα, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των αντιαγροτικών επιταγών της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ, «πνίγουν» τη μικρομεσαία αγροτιά. Την οδηγούν με ταχύτερους ρυθμούς στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Μπρος σ' αυτή την κατάσταση η μαχόμενη αγροτιά συνεχίζει την πάλη της και η αγωνιστική σκυτάλη του 2008 δίνεται στο 2009, με αφετηρία τη Δευτέρα 12 του Γενάρη. Η ΠΑΣΥ και το συνεπές αγροτικό κίνημα πρωτοστατεί ξανά σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στον αγώνα για την ύπαρξη και την επιβίωση της αγροτιάς.

Ετσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, από τα όσα έχουν προαποφασιστεί στις Βρυξέλλες και ψήφισαν - εφάρμοσαν, όποιος κι αν βρέθηκε στην κυβέρνηση, είτε ΝΔ, είτε ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, πέρα από τον αγώνα. Η κατάσταση για την αγροτιά είναι δραματική και δε θα αλλάξει αν αλλάξει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Δε θα αλλάξει αν τη ΝΔ διαδεχτεί στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Δε θα αλλάξει ακόμα κι αν προστεθούν στο όποιο κυβερνητικό σχήμα προκύψει, ο ΣΥΝ ή ο ΛΑ.Ο.Σ. ανάλογα με την περίσταση. Τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς δε να λυθούν, με έωλες επιτροπές αγώνα, με κινητοποιήσεις του αέρα, χωρίς να υπάρχει πολιτική στόχευση και αιτήματα που θα στηρίζουν τα πραγματικά συμφέροντά της.

Η αγροτιά, αν θέλει να δει χαΐρι θα πρέπει να αντεπιτεθεί στην ίδια την πολιτική που γεννά τη φτώχεια και το ξεκλήρισμα, την πολιτική των πολυεθνικών και εμποροβιομηχάνων. Καλείται με τον αγώνα της να βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του και να διεκδικήσει το μέλλον της και την ύπαρξή της, στον τόπο της και τα χωράφια της. Η αγροτιά καλείται να διεκδικήσει τιμές επιβίωσης και καθιέρωση ικανοποιητικών κατώτερων τιμών, που θα τους προσφέρουν μια ελάχιστη προστασία: Μείωση του κόστους παραγωγής. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές. Στήριξη των συνεταιρισμών με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών. Να δίνονται οι επιδοτήσεις στην παραγωγή και να αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικά με βάση τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών, όπως και να καταργηθούν οι όποιες παρακρατήσεις έχουν επιβληθεί.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο αγώνας δε θα πρέπει να είναι λειψός κι αποκομμένος από την αιτία των προβλημάτων. Ο αγώνας χρειάζεται να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, να κάνει ποιοτικά άλματα, να είναι συνεχής και να έχει σταθερή και σαφή πολιτική στόχευση. Είναι φανερό ότι λύση στο πρόβλημα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν μπορεί να δοθεί στο πλαίσιο του συστήματος. Γι' αυτό και ο αγώνας της χρειάζεται να έχει καθαρό και διακηρυγμένο στόχο την ανατροπή του. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ισχυροποίηση του συνεπούς αγροτικού κινήματος, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, η αγωνιστική συμπόρευσή του με το ταξικό εργατικό κίνημα. Προϋπόθεση είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και υπέρ του ΚΚΕ, ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας και της Λαϊκής Οικονομίας. Μόνο στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθεί, ο παραγωγικός συνεταιρισμός, μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, που θα είναι υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ