Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στις 17 Μάρτη στο ίδιο μετερίζι

Ενα ακόμα θαρραλέο βήμα στη συμπόρευσή τους με την εργατική τάξη καλούνται να κάνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, μικροί ΕΒΕ και έμποροι, με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που διοργανώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), την Τρίτη 17 Μάρτη, στην πλατεία Κάνιγγος στις 6 το απόγευμα. Την ίδια μέρα και ώρα, χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι θα βρίσκονται στους δρόμους, συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα. Με πλήρη συνείδηση ότι αυτοαπασχολούμενοι βράζουν στο ίδιο καζάνι με τους εργαζόμενους, ότι βρίσκονται στο στόχαστρο της στρατηγικής που υπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλίων, η ΟΒΣΑ καλεί τους μικρούς ΕΒΕ να «περπατήσουν» μαζί με τους εργατοϋπάλληλους, αντιπαλεύοντας με κοινά αιτήματα και στόχους πάλης τον κοινό αντίπαλο, που γίνεται πιο επιθετικός μπροστά στην κρίση.

Το κεφάλαιο είναι αυτό που σπεύδει να φορτώσει στους εργαζόμενους την εκ περιτροπής απασχόληση, τη μείωση μισθών και δικαιωμάτων, για να διατηρήσει τα κέρδη του και να βγει πιο ενισχυμένο μετά την κρίση. Το μεγάλο κεφάλαιο είναι αυτό που, σε συνθήκες κρίσης, προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες συγκέντρωσης σε όλους τους κλάδους, ισχυροποιώντας τη μονοπωλιακή του θέση σε βάρος των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων. Από 'δώ προκύπτει και η ανάγκη εργατοϋπάλληλοι και μικροί ΕΒΕ να ενισχύσουν τους αγωνιστικούς τους δεσμούς, με επόμενο κορυφαίο σταθμό τα συλλαλητήρια της ερχόμενης Τρίτης. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει οι αγωνιστικές συσπειρώσεις των ΕΒΕ και στην υπόλοιπη χώρα.

Στις συνειδήσεις χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ ωριμάζει ολοένα και περισσότερο η συνειδητοποίηση της ανάγκης να παλέψουν μαζί με τους εργάτες. Να απορρίψουν τις φωνές που τους θέλουν σε ανταγωνιστικά στρατόπεδα με τους μισθωτούς εργατοϋπάλληλους. Η πείρα έχει δείξει πως η επιβίωση των χιλιάδων μικρών του εμπορίου εξαρτάται από την αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους μισθούς. Εξαρτάται από την άρση των εξοντωτικών φορολογικών και άλλων μέτρων που έχουν επιβάλει σε βάρος τους οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, ενισχύοντας το μονοπωλιακό κεφάλαιο. Εξαρτάται από την κατάργηση κάθε μορφής απελευθέρωσης του ωραρίου, που εξοντώνει στην κυριολεξία τα μικρομάγαζα και τους εργαζόμενους σε αυτά, ανοίγοντας νέο πεδίο δράσης στα εμπορικά και άλλα μεγαθήρια, που προσαρμόζουν με αντιδραστικό τρόπο τις εργασιακές σχέσεις στα ανεξέλεγκτα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων και το αντίστροφο.

Ο αυτοαπασχολούμενος και μικρός ΕΒΕ έχει αντικειμενικό συμφέρον να συμμαχήσει με τον εργαζόμενο. Να βάλει απέναντι τα μονοπώλια και την πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία τους. Είναι όρος αναγκαίος για την επιβίωσή του. Ξεκινώντας από αυτήν τη θεμελιώδη διαπίστωση, πρέπει να ενισχυθεί, να γενικευτεί η συνεργασία σε όλα τα μέτωπα, στο στίβο των κοινωνικών αγώνων. Η συγκρότηση του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου πρέπει να μπει στην ημερήσια διάταξη της δράσης πλατύτερων μαζών. Αυτός ο στόχος, αυτή η αταλάντευτη αντιιμπεριαλιστική δράση είναι που θα γεννήσει το πραγματικά καινούριο. Πίσω από αυτήν τη γραμμή πάλης, δεν μπορεί παρά να υπάρχει η ενσωμάτωση και η ήττα, τόσο για την εργατική τάξη, όσο και για τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ