Σάββατο 9 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η υγεία ενώνει

Η βδομάδα που πέρασε τελείωσε με το αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία για τις 13 Ιούνη 2001 στην πανελλαδική κινητοποίηση.

Ασφαλώς και οι κινητοποιήσεις αυτές θα μπορούσαν να είναι πιο πετυχημένες, αν η πλειοψηφία της ηγεσίας της Ομοσπονδίας τους είχε άλλο, πιο γενικευμένο, περιεχόμενο και διαφορετικούς προσανατολισμούς.

Οι εργαζόμενοι στους χώρους των νοσοκομείων και της Πρόνοιας έχουν και πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους ως εργαζόμενοι.

Στην ίδια γραμμή διεκδίκησης πρέπει να έχουν και τα δικαιώματά τους στην υγεία και στην ασφάλιση.

Ομως απ' τη θέση τους στις μονάδες υγείας και πρόνοιας έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο. Με τις κινητοποιήσεις τους πρέπει να αποκαλύπτουν το χαρακτήρα των προωθούμενων αλλαγών και να υπερασπίζονται μαζί με τα δικά τους δικαιώματα και τα δικαιώματα των χρηστών των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.

Ετσι στο αγωνιστικό ραντεβού της ερχόμενης βδομάδας - και σε όσα ακόμα χρειαστούν - έχουν θέση και όλοι όσοι κάνουν χρήση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας. Πρέπει να βρεθούν στην ίδια γραμμή με όσους θα έπρεπε να προστατεύουν προληπτικά όσες δομές και μονάδες διασώθηκαν απ' την εγκατάλειψη.

Πρέπει δηλαδή να βαδίσουν χέρι - χέρι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι έμποροι, οι νέοι, οι άνεργοι... Δηλαδή, όλα τα λαϊκά στρώματα.

Κακά τα ψέματα. Οι άμεσες ρυθμίσεις στην υγεία και στην ασφάλιση θα γίνουν αντιληπτές στην ώρα της ανάγκης: Οταν δηλαδή θα αρρωστήσει κάποιος.

Ηδη υπάρχουν στοιχεία αυτής της πολιτικής:

- Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ όταν προσέλθουν στα επείγοντα των νοσοκομείων πληρώνουν το κόστος των εξετάσεων, σε περίπτωση που δεν εισαχθούν στο νοσοκομείο, και στη συνέχεια εισπράττουν το αντίτιμο απ' το ΙΚΑ.

- Πάνω από 2.500 αγρότες ζήτησαν «χαρτί απορίας» απ' τις νομαρχίες για τη νοσηλεία τους, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές που προβλέπει ο νόμος ασφάλισης των αγροτών, ο οποίος παρουσιάστηκε ως η μεγάλη ομπρέλα προστασίας της υπαίθρου.

- Ο κανονισμός για την οδοντιατρική περίθαλψη του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών προβλέπει συμμετοχή 50% στη δαπάνη των οδοντιατρικών πράξεων.

- Ετοιμάζεται η υπουργική απόφαση για την επίσκεψη στα ιδιωτικά ιατρεία, το απόγευμα, στα δημόσια νοσοκομεία, που φημολογείται ότι θα είναι 20.000-25.000 δραχμές.

Κι έπεται η συνέχεια με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Ο Οργανισμός Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) θα μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Και τότε θ' αρχίσει η αγοραπωλησία υπηρεσιών υγείας. Ο ασθενής θα χάσει την ιδιότητα που προστατευόμενου πολίτη και θα γίνει ο πελάτης - με ό,τι συνεπάγεται αυτή η ιδιότητα.

Οι επιχειρηματίες στο χώρο της υγείας έχουν τεράστιο τζίρο και μετρούν κέρδη με ουρά.

Ηδη οι ασφαλιστικές εταιρίες τρίβουν τα χέρια τους και κάθε λίγο διαφημίζουν τα πακέτα τους για συντάξεις και υγεία.

«Πρόνοια και υγεία δεν είναι ελεημοσύνη, είναι κρατική ευθύνη», ήταν ένα απ' τα συνθήματα που ακούστηκαν χτες στη συγκέντρωση των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Είναι ένα σύνθημα που ενώνει και πρέπει να δραστηριοποιήσει όλα τα λαϊκά στρώματα για τη διεκδίκηση δημόσιας και δωρεάν υγείας με ίσες παροχές για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ