Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στις μυλόπετρες

Η πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ καταγράφει μια εικόνα στις εργασιακές σχέσεις, που αρχίζει πλέον να τη νιώθει όλο και πιο έντονα κάθε εργατική οικογένεια. Ενας στους πέντε εργαζόμενους, το 20% και πλέον των μισθωτών, λιώνει στην κυριολεξία κάτω από τις μυλόπετρες της «ευελιξίας». Η μερική απασχόληση, η προσωρινή και εποχική εργασία, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου, απλώνουν το δίχτυ τους, σφίγγουν τη θηλιά της εκμετάλλευσης. Και αυτή είναι η νόμιμη πλευρά, για να μη μιλήσουμε για τη μαύρη και απλήρωτη εργασία, η οποία συμπληρώνει το νέο εργασιακό μεσαίωνα.

Αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας, όμως, που χρόνο με το χρόνο εγκαθιδρύεται μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο, δεν προέκυψε όπως η Αθηνά από το κεφάλι του Δία. Αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή των πολυεθνικών ευρωπαϊκών μονοπωλίων, και των εθνικών κυβερνήσεών τους. Από τη Λευκή Βίβλο, προς την ΟΝΕ και στο Σύμφωνο Σταθερότητας, από Σύνοδο Κορυφής σε Σύνοδο Κορυφής, η μείωση του εργατικού κόστους, η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης ολόκληρης της Ευρώπης και η εξασφάλιση κερδών και υπερκερδών για το κεφάλαιο είναι η πεμπτουσία αυτής της πολιτικής.

Στη χώρα μας, η πολιτική αυτή έχει τα εκτελεστικά της όργανα, τους θιασώτες της, τους «θεωρητικούς» και τους ιδεολόγους της. Είναι η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΝ, που μέσα από τη σκόπιμη και πλαστή «πολυφωνία» τους, τραγουδάνε τον ίδιο σκοπό, αυτόν της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Αυτοί «εν χορδαίς και οργάνω» είναι οι «κομφερανσιέ» σ' αυτό το όργιο καταλήστευσης του τεράστιου πλούτου που παράγει η εργατική τάξη και οι άλλοι εργαζόμενοι.

Στυλοβάτες όμως σε αυτή την επιχείρηση, υπάρχουν και μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι οι ηγεσίες των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης», είναι οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Είναι αυτές που πότε απροκάλυπτα, πότε συγκαλυμμένα, τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια, στήριξαν όλες αυτές τις ανατροπές. Αυτοί έγιναν οι τελάληδες του «κοινωνικού διαλόγου». Εβαλαν πλάτη για να νομοθετηθούν όλες αυτές οι «εκσυγχρονιστικές» μορφές απασχόλησης. Η εποχή του «απασχολήσιμου» φέρνει και τις δικές τους υπογραφές. Μετά την επίθεση στο εργατικό εισόδημα, τη νομοθέτηση του αντιασφαλιστικού νόμου, τα εργασιακά δικαιώματα ξαναμπαίνουν στο χειρουργικό τραπέζι. Και εδώ, κυβέρνηση, ΣΕΒ και οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Οπως πάντα.

Πριν τις εκλογές οι κομμουνιστές, δεν έκαναν σχήμα λόγου, όταν έλεγαν ότι από τη Δευτέρα, νέα οξυμένα προβλήματα θα ορθωθούν μπροστά σε κάθε εργατική οικογένεια, σε όλα τα λαϊκά στρώματα. Και όπως και τότε, δήλωναν την απόφασή τους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, έτσι και σήμερα προετοιμάζονται γι' αυτό. Σταθερά, στο πλευρό των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα σταθούν και στην επερχόμενη αναμέτρηση. Οπως πάντα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ