Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα

Το «Σχέδιο Ανάν» δε χαρακτηρίζεται μόνο από το περιεχόμενό του, αλλά και από το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων για τη «λύση» του Κυπριακού. Ενα χρονοδιάγραμμα που παραπέμπει σε καθεστώς διαπραγμάτευσης με το «πιστόλι στον κρόταφο» των διαπραγματευομένων. Οπως έγινε γνωστό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ζήτησε εγγράφως από τους κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς να συμφωνήσουν στη «συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος» ως τις αρχές Δεκέμβρη, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

Ετσι, παρά τις αρχικές εντυπώσεις, οι δύο πλευρές οφείλουν, μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, να συμφωνήσουν όχι μόνο για την επί της αρχής έγκριση του «Σχεδίου Ανάν», αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος της «ιδρυτικής συμφωνίας». Δηλαδή, ως τις 12 Δεκέμβρη, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία «εφ' όλης της ύλης». Αλλιώς...

«Το σχέδιο δεν προβλέπει τίποτα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, μετά την Κοπεγχάγη, αν δεν προηγηθεί προσυπογραφή...», αναφέρει στο σημείωμά του προς το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου και κορυφαίος διαπραγματευτής για το Κυπριακό, Αλέκος Μαρκίδης. Με λίγα λόγια, ο Κόφι Ανάν θέτει τους κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς προ του διλήμματος «Συμφωνία ή... χάος».

Ομως, στο «έγγραφο Μαρκίδη» αποκαλύπτεται ο καθαρά εκβιαστικός χαρακτήρας του χρονοδιαγράμματος και στο δεύτερο κύκλο των διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα ανοίξει αμέσως μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και θα πρέπει να κλείσει στις 28 Φλεβάρη του 2003. «O κύκλος αυτός δεν μπορεί να αποτύχει, σημειώνει ο κ. Μαρκίδης. Γιατί είναι σαφέστατο ότι σε περίπτωση που θα υπάρξει διαφωνία των διαπραγματευομένων μερών σε σχέση με οποιοδήποτε θέμα θα έχει απομείνει για διαπραγμάτευση μετά την Κοπεγχάγη, τα διαπραγματευόμενα μέρη θα είναι δεσμευμένα να αποδεχτούν τις σχετικές με το θέμα εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ για τον τελεσιγραφικό χαρακτήρα του «σχεδίου Ανάν». Θα πρέπει βεβαίως να σημειώσουμε ότι τα εκβιαστικά διλήμματα δεν αφορούν στους κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς, αλλά κυρίως στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, τόσο ο πρόεδρος της Κύπρου, όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης γνώριζαν και πολύ καλά μάλιστα το περιεχόμενο του «Σχεδίου Ανάν» εδώ και αρκετούς μήνες. Το ίδιο ισχύει για τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, πολύ περισσότερο για την κυβέρνηση της Βρετανίας, η οποία είναι από τους συντάκτες του «Σχεδίου», μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ολοι αυτοί συμμετείχαν, στον ένα, ή άλλο βαθμό στη διαμόρφωση του «Σχεδίου». Πώς αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι όλοι αυτοί, πριν πάρουν καλά - καλά το «Σχέδιο» στα χέρια τους έσπευσαν να δηλώσουν τη συμφωνία τους για το περιεχόμενό του;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ