Σάββατο 21 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δύο αντίθετοι κόσμοι

Δύο κόσμοι, δύο ριζικά διαφορετικές θεωρήσεις των πραγμάτων, συγκρούονται τις μέρες αυτές στη Θεσσαλονίκη, σε ένα από τα πολλά πεδία της ταξικής πάλης ανά τη Γη. Ο «κόσμος» που φιλοξενείται στο «Πόρτο Καρράς», οι είκοσι πέντε πολιτικοί εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου και οι παρατρεχάμενοί τους, που βρίσκονται εκεί για τη διεκπεραίωση των δικών του υποθέσεων. Αλλωστε, ποιον, αν όχι το μεγάλο κεφάλαιο, ωφελεί το ευρω-Σύνταγμα; «Απόσταγμα» όλων των έως τώρα αντιδραστικών αντιλαϊκών συνθηκών της ΕΕ, που ενισχύει την εκμετάλλευση των λαών, εμβαθύνει την ανισότητα μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, ενισχύοντας κάποιες έναντι κάποιων άλλων, που προωθεί τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, που... Ποιον, αν όχι την ευρωπαϊκή ολιγαρχία του πλούτου, ωφελούν προτάσεις όπως αυτές του Γ. Παπανδρέου και του Χ. Σολάνα για την «ευρωπαϊκή ασφάλεια», που θα εφαρμόζει το πολεμοχαρές δόγμα «εχθρός είναι όποιος δεν είναι μαζί μας»; Ποιος καταλαμβάνεται από ανησυχία και ποιος τρίβει τα χέρια του οσφραινόμενος κέρδη από τοποθετήσεις σαν αυτή των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Μ. Βρεττανίας πως «οι αγορές εργασίας, τα συνταξιοδοτικά και τα συστήματα Υγείας είναι πλέον ώριμα προς μεταρρύθμιση»;

Ο ένας κόσμος είναι αυτός που τούτες τις μέρες στη Χαλκιδική αποφασίζει ένα τεράστιο πισωγύρισμα για τους λαούς της Ευρώπης, χωρίς δεύτερη σκέψη, αφού αυτό προστάζουν τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας. Ο άλλος κόσμος είναι στους δρόμους. Και δεν είναι «συνιστώσα» του κόσμου του «Πόρτο Καρράς», όπως δήλωσε ο Κ. Σημίτης. Είναι κόσμοι αντίθετοι, και δε συναντιούνται πουθενά. Με ριζικά διαφορετική προοπτική. Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ο Κ. Σημίτης δε θα βρει κυρίως «συνομιλητές», θα βρει κυρίως ταξικούς εχθρούς, θα βρει κυρίως τον κόσμο της δουλιάς που αύριο θα ανατρέψει τον κόσμο της εκμετάλλευσης.

Στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης υπάρχει η μεγάλη πλειοψηφία που ξέρει τον αντίπαλο, που δε βαυκαλίζεται με αυταπάτες, που γνωρίζει καλά πως η πάλη θα δικαιωθεί στην ανατροπή του ιμπεριαλισμού και στην οικοδόμηση του νέου κόσμου και που ακολουθεί με συνέπεια το δρόμο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, τον μοναδικό για να φτάσει έως εκεί. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που, συνειδητά ή ασυνείδητα, με την τακτική και την προπαγάνδα τους, ανακυκλώνουν αυταπάτες, προσφέροντας τις καλύτερες υπηρεσίες στον κόσμο του «Πόρτο Καρράς». Αυτοί που ζητούν «κόσμο στρογγυλό», που ισχυρίζονται πως «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» χωρίς σύγκρουση, χωρίς πάλη αντιιμπεριαλιστική, χωρίς να θιγεί η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Αυτοί που βγάζουν γλώσσα στην πραγματικότητα που επιμένει να τους διαψεύδει. Γιατί ο άλλος κόσμος, που θα έχει αποτινάξει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δε θα προκύψει από τον εξωραϊσμό του καπιταλισμού, όπως προσπαθούν να πείσουν το λαό. Θα γεννηθεί όταν ο καπιταλισμός συντριβεί και κλειδωθεί οριστικά και αμετάκλητα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Εχοντας αυτό καθαρό, σήμερα πάμε ΟΛΟΙ στη Θεσσαλονίκη, πυκνώνουμε τα μπλοκ της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Αύριο παντού όπου απαιτήσει αυτός ο στόχος, παντού όπου προστάξει η ταξική μας αποστολή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ