Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
25-9-1974: Νόμιμος ο «Ριζοσπάστης»

Σαν σήμερα 29 χρόνια πριν, ο «Ριζοσπάστης» βγαίνει από τα σκοτάδια της παρανομίας, ελεύθερος πια να διαδώσει τη φωνή του Κόμματος της εργατικής τάξης. Στις 25 Σεπτέμβρη του 1974 η εφημερίδα μας επανεκδίδεται νόμιμα, έπειτα από 27 χρόνια βαθιάς παρανομίας. Μέσα από μια πορεία ταυτόσημη με αυτή του ΚΚΕ και του λαϊκού εργατικού κινήματος της χώρας μας, στη διάρκεια της οποίας δεν αποτυπώνει απλά τις άγριες διώξεις που υφίστανται, αλλά τις υπομένει και η ίδια και τις αντεπεξέρχεται με ανείπωτο ηρωισμό. Αν και παράνομος ο «Ριζοσπάστης», εκδίδεται και κυκλοφορεί, χάρη στον ηρωισμό εκείνων των κομμουνιστών, που ήταν αποφασισμένοι να γράψουν κάθε της σελίδα ακόμη και με το αίμα τους αν χρειαζόταν.

Αμέσως μετά την πτώση της χούντας μπαίνει στην κυκλοφορία νόμιμα εφημερίδα υπό τον τίτλο «Νέα Ελλάδα», καθώς το ΚΚΕ είναι ακόμα παράνομο. Στις 24 Σεπτέμβρη του 1974 η «Νέα Ελλάδα» κυκλοφορεί με τίτλο: «Νόμιμο το ΚΚΕ» και αναγγέλλει στην πρώτη της σελίδα: «Ενα μεγάλο γεγονός για το λαό, για τη δημοκρατία. Αύριο Τετάρτη, 25 Σεπτέμβρη, ξανακυκλοφορεί ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»!

Η νόμιμη επανέκδοσή της δεν αλλοίωσε καθόλου το περιεχόμενο και την αποστολή της εφημερίδας μας. Συνέχισε να μάχεται για τα λαϊκά δίκια, να προωθεί την πολιτική του ΚΚΕ. Βάζει σήμερα το δικό της λιθαράκι στην υπόθεση της υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, της πάλης για την οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου, για τη λαϊκή εξουσία. Δηλώνει «παρούσα» σε κάθε μέτωπο πάλης, προβάλλοντας τους αγώνες και τους στόχους τους, συνδέοντάς τους με την προοπτική.

Η νομιμότητα δεν απάλλαξε την εφημερίδα μας από δυσκολίες και εμπόδια. Σήμερα όμως, περισσότερο από ποτέ, την οπλίζει με την αισιοδοξία ότι μπορεί να τις υπερνικήσει. Στηριζόμενη στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, στους ριζοσπάστες αγωνιστές, στους απλούς ανθρώπους του μόχθου, που στις σελίδες της δε συναντούν μόνο τα προβλήματα και τις ανάγκες τους, αλλά «ανιχνεύουν» το δρόμο προς τη διέξοδο.

Για όλους εμάς, που αναγνωρίζουμε τον αναντικατάστατο ρόλο της εφημερίδας μας, ρόλο υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων, ρόλο καθημερινού καθοδηγητή και βοηθού, προβάλλει σήμερα επιτακτικό το καθήκον της ενίσχυσής της με κάθε τρόπο και μέσο. Από μας εξαρτάται αυτή η αχτίδα φωτός στα σκοτάδια της χειραγώγησης των λαϊκών συνειδήσεων, της παραπληροφόρησης, της αποσιώπησης έως και συκοφάντησης όχι μόνο των θέσεων του Κόμματός μας, αλλά και των λαϊκών αγώνων, να λάμψει ακόμα περισσότερο.

Η προσπάθεια για την άνοδο της κυκλοφορίας της, για τη διάδοσή της, είναι προσπάθεια για την ενίσχυση του ΚΚΕ. Μπροστά και στις εκλογές αυτό το καθήκον αναδεικνύεται σε πρώτιστο, αφού χωρίς το «Ριζοσπάστη» αποδυναμώνεται η ίδια η δράση μας. Με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι κάνουμε αποτελεσματικότερη τη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ και την αποδυνάμωση του δικομματισμού. Κι αυτή η μάχη πρέπει να δίνεται κάθε μέρα, σε κάθε χώρο. Ως το ανεξόφλητο χρέος μας στο ένδοξο παρελθόν της εφημερίδας και του Κόμματός μας, ως μετουσίωση σε πράξη της γνώσης πως χωρίς το «Ριζοσπάστη» δεν μπορούμε να «γράψουμε» το μέλλον για το οποίο παλεύουμε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ