Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Του χεριού μας οι αλυσίδες τους

Μέσα σε λιγότερο από τριάντα μέρες, με τη «σεμνή και ταπεινή» διακυβέρνηση της ΝΔ, ακριβώς στα βήματα της προκατόχου της, του ΠΑΣΟΚ, ζήσαμε τα εξής: Οι κάμερες παρακολούθησης και καταγραφής ήχου και εικόνας, που τοποθετήθηκαν σε κομβικά σημεία του Λεκανοπεδίου, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όχι μόνο δεν απομακρύνθηκαν με το πέρας τους, αλλά η κυβέρνηση μεθοδεύει την παραμονή και παραπέρα εξάπλωσή τους. Οι κάμερες αυτές, όπως έχει αποκαλυφθεί τουλάχιστον τρεις φορές από τον ημερήσιο Τύπο, χρησιμοποιούνται από την Ασφάλεια για την καταγραφή προσώπων, κινήσεων και συνθημάτων διαδηλωτών.

Παράλληλα, και καθότι το σύστημα γνωρίζει πώς να αξιοποιεί στο έπακρο στοιχεία - τη δράση των οποίων εκμεταλλεύτηκε και στο παρελθόν για να κατασυκοφαντήσει και να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα με πρόσθετα μέτρα καταστολής - ξέθαψε και επανέφερε στο δικαστικό και νομικό σύστημα τη χώρας την έννοια της «συλλογικής ευθύνης». Με αφορμή τη δίκη του «ΕΛΑ», πέρασε ως νομικό προηγούμενο στα δικαστικά χρονικά, ότι ένοχος είναι και όποιος συμπαραστάθηκε ηθικά σε κάτι ή κάποιον, που πάλι η ίδια η κυρίαρχη κάστα και οι μηχανισμοί της κρίνουν ως ένοχο κακουργηματικής πράξης. Στο ίδιο επίπεδο, και δείχνοντας το πραγματικό της προσωπείο, αφού επωφελήθηκε ποικιλότροπα από τη δράση της «17Ν», τώρα επιφυλάσσει τις χειρότερες δυνατές συνθήκες κράτησης, αδιαφορώντας ακόμα και για τη ζωή των κρατουμένων, δημιουργώντας και εδώ «προηγούμενα» και «τετελεσμένα».

Και φυσικά δεν ξεχνιέται η πρόσφατη «έφοδος» αστυνομικών σε νυχτερινό σχολείο, για να συλλάβουν αλλοδαπή μαθήτρια και να ανακρίνουν τους καθηγητές της. Το συγκεκριμένο περιστατικό φυσικά και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μεμονωμένο και λήξαν, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση απέφυγε να καταδικάσει ανοιχτά και απερίφραστα τις ενέργειες των αστυνομικών. Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διαμηνύει ότι θα «συγκεκριμενοποιήσει» το καθεστώς εγγραφής των αλλοδαπών στην ελληνική εκπαίδευση. Ωστόσο, δεν ξεκαθαρίζει σε ποια κατεύθυνση ακριβώς κινείται και αν τελικά προκριθούν όροι λίγο - πολύ αστυνομοκρατικής έμπνευσης. Μήπως τελικά το απάνθρωπο σύστημα εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, εκτός από το γεγονός ότι τους αρνείται το δικαίωμα να ζήσουν αξιοπρεπώς στον τόπο τους, θα τους αρνείται ακόμα και αυτό στη μάθηση;

Υπενθυμίζουμε ότι τα παραπάνω έχουν συμβεί σε λιγότερο από τριάντα μέρες! Και στόχος τους είναι το λαϊκό κίνημα, καθώς αυτό ανδρώνεται, ωριμάζει και αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική και τους εμπνευστές της. Κάτι που επίσης πρέπει να μη διαφεύγει της προσοχής μας, είναι ότι τέτοια μέτρα θα μονιμοποιούνται και θα νομιμοποιούνται στο βαθμό που υπάρξει η οποιαδήποτε ανοχή των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Ο εφησυχασμός και η παθητικότητα ευνοούν μόνο όποιον θέλει να περάσει «έξτρα» αλυσίδες. Αυτές οι αλυσίδες προορίζονται για το χέρι μας, και ακριβώς στο χέρι μας είναι να πεταχτούν στον κάλαθο της ιστορίας. Μαζί τους και ό,τι άλλο αυτές συμβολίζουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ