Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνη πορεία

Η επιβεβαίωση της όλο και πιο βαθιάς εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, όταν μάλιστα γίνεται και μετ' επαίνων, από το νέο Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, δεν αποτελεί μια απλή διαπίστωση, όσο και αν λέει γνωστά πράγματα. Αποτελεί μια επισήμανση που ηχεί σαν καμπανάκι κινδύνου για το πού βρισκόμαστε και σε ποια κατεύθυνση βαδίζουμε.

Η όλο και μεγαλύτερη ενσωμάτωση της χώρας μας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα έχει πλέον αποκτήσει όλα τα χαρακτηριστικά ενός καθεστώτος που παράγει αποτελέσματα, τα οποία τείνουν να θεωρούνται από ορισμένους αυτονόητα, κάτι δηλαδή σαν «μοιραίο». Ξεκινήσαμε με τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στις λεγόμενες αποστολές «διατήρησης της ειρήνης» και «ανθρωπιστικής βοήθειας» στα διάφορα μέτωπα της πρώην Γιουγκοσλαβίας και αργότερα στο Αφγανιστάν. Ηταν τότε που όλοι οι «καλοθελητές» και τα «παπαγαλάκια» της υποταγής μας κατηγορούσαν, επειδή καταδεικνύαμε πού πάει το πράγμα, για «απομονωτισμό» και «εμμονή στον παρελθόν», καθώς η «νέα τάξη» που αυτοί ευαγγελίζονταν ήταν το... «νέο».

Ως φυσική συνέχεια αυτών των επιλογών έρχεται η ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής στο Αφγανιστάν, η διακηρυγμένη συμμετοχή Ελλήνων αξιωματικών στην εκπαίδευση των ταγματασφαλιτών στο Ιράκ, η γενικότερη εμπλοκή της Ελλάδας στον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο» των Αμερικανών, η διάθεση της Σούδας για τη δημιουργία του ΝΑΤΟικού «αντιτρομοκρατικού» κέντρου, η δημιουργία στο Κιλκίς κέντρου εκπαίδευσης «ειρηνευτικών αποστολών» και συνολικά η μετατροπή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικό παράρτημα.

Πρόκειται για μια κατάσταση που οδηγεί όλο και πιο βαθιά στο φαύλο κύκλο των ιμπεριαλιστικών πολέμων με άμεσες συνέπειες, αλλά και με συνέπειες σε βάθος χρόνου, καθώς ιστορικά η πρόσδεση της χώρας μας στο ιμπεριαλιστικό άρμα είχε πάντα βαρύ τίμημα για τον ελληνικό λαό. Σε όλα αυτά τα μέτωπα της ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται κινητικότητα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης αυτής της εμπλοκής.

Στο δρόμο που έστρωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει τώρα να στηρίζει ως αξιωματική αντιπολίτευση, έρχεται να βαδίσει χωρίς εμπόδια η κυβέρνηση της ΝΔ. Η όλο και πιο ενεργός εμπλοκή της χώρας μας στους «νεοταξικούς» πολέμους, γίνεται καθημερινή ρουτίνα, που δεν πρέπει να την αφήσουμε να προχωρήσει! Ουσιαστικά η χώρα έχει παραδοθεί άνευ όρων στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική τάξη. Η κατάσταση αυτή δεν είναι τόσο προϊόν καταναγκασμού, όσο συνειδητή επιλογή της ελληνικής άρχουσας τάξης, όπως αυτή εκφράζεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, στα πλαίσια της διεκδίκησης ρόλου εντός του νέου ιμπεριαλιστικού καταμερισμού.

Στο βωμό αυτό θυσιάζονται τα συμφέροντα της χώρας, καταπατιούνται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ο ελληνικός λαός γίνεται ο αιμοδότης της ιμπεριαλιστικής μηχανής, ταυτόχρονα θύτης, αλλά και εν δυνάμει θύμα. Η αποκάλυψη αυτής της κατάστασης αποτελεί πράξη αντίστασης στη νέα τάξη. Η αντίσταση και η ανυπακοή σε αυτά τα κελεύσματα αποτελεί μια επένδυση των λαϊκών δυνάμεων για την ειρήνη και το μέλλον του ελληνικού λαού και ευρύτερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ