Τρίτη 22 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μια σημαντική έκδοση

Ιδιαίτερα ευμενή σχόλια απέσπασε το ειδικό ένθετο του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη», 20/3/2005, που περιείχε τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, για τέσσερα ζητήματα που ταλανίζουν - είτε καθημερινά, είτε με πολύ συχνή περιοδικότητα - πλατιά λαϊκά στρώματα και συγκεκριμένα: Την αντιπλημμυρική προστασία, την αντισεισμική θωράκιση, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις αστικές συγκοινωνίες. Πρόκειται για προβλήματα που συνεχώς επιδεινώνονται και η επιδείνωσή τους αυτή οφείλεται καθαρά στις ταξικές πολιτικές επιλογές για την ανάπτυξη της χώρας που ακολουθούν οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ.

Κοινός παρονομαστής των προβλημάτων αυτών, όπως και σε πολλά άλλα φαινόμενα της καθημερινής μας ζωής - επισημαίνεται και στην εισαγωγή της έκδοσης αυτής του ΚΚΕ - παραμένει μια κραυγαλέα αντίφαση: Ενώ η επιστήμη και η τεχνική μπορούν να δώσουν σήμερα πλήρεις έως και ικανοποιητικές, κατά περίπτωση, λύσεις, η πολιτική βούληση της άρχουσας τάξης και των πολιτικών της εκφραστών, είναι η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, η επικυριαρχία του κέρδους σε βάρος των συμφερόντων, των δικαιωμάτων και αναγκών της εργατικής τάξης. Την αντίφαση αυτή τη βιώνουμε καθημερινά. Ενώ η επίλυση των προβλημάτων αυτών, που άπτονται της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας του λαού, που βάζουν σε κίνδυνο πολλές φορές την ίδια του τη ζωή, θα έπρεπε να είναι ένα μεγάλο έργο, για τις κυβερνήσεις του δικομματισμού «μεγάλα έργα» είναι μονάχα αυτά που αυξάνουν την κερδοφορία του κεφαλαίου και χαρατσώνουν αδιάκοπα το λαό, με νέες πρόσθετες έμμεσες φορολογίες.

Το ΚΚΕ καταθέτοντας τις προτάσεις του για τα φλέγοντα αυτά θέματα, δεν αποδεικνύει μόνο ότι βρίσκεται κοντά στον εργαζόμενο και ζει από τα μέσα τα καθημερινά του προβλήματα. Με την έκδοση αυτή, εξοπλίζει το εργατικό και μαζικό κίνημα με ένα ακόμη σημαντικό όπλο στον αγώνα του για καλύτερο περιβάλλον και στη διεκδίκηση καλύτερων όρων ζωής. Το εξοπλίζει με μια φαρέτρα προτάσεων, επιστημονικά τεκμηριωμένων και εφαρμόσιμων. Και το κυριότερο: το βοηθάει να συνειδητοποιήσει βαθύτερα την ανάγκη μιας συνολικής δράσης για την ανατροπή της σημερινής καπιταλιστικής πραγματικότητας που τον έχει καταδικάσει να πνίγεται στα νερά της πρώτης βροχής, να μένει δίπλα από βραδυφλεγείς βόμβες χιλιάδων παράνομων χωματερών, να ταλαιπωρείται καθημερινά στο κυκλοφοριακό κομφούζιο, να τρέμει για το σπίτι του και για τη ζωή του κάθε φορά που γίνεται ένας σεισμός...

Η λύση και των «μικρών» και των μεγάλων προβλημάτων της χώρας - επισημαίνεται με έμφαση στην ίδια έκδοση - δεν είναι θέμα τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Επομένως η οριστική επίλυσή τους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα προβλήματα των εργαζομένων. Απαιτεί την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, έτοιμης να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και όσα άλλα διαπλέκονται με αυτά. Μια πολιτική, διαμετρικά αντίθετη από αυτήν που ακολουθείται μέχρι τώρα και που μόνο στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας, που προτείνει το ΚΚΕ, μπορεί να ανοίξει τα φτερά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ