Τρίτη 6 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απόφαση δράσης

Με την Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ της 19ης Μάη, που δόθηκε στη δημοσιότητα με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» και έχει θέμα: «Για τη διεθνή κατάσταση με αιχμή τη Μέση Ανατολή και το Ιράν. Η θέση της Ελλάδας στην περιοχή. Η απάντηση του ΚΚΕ», δίνονται οι βασικές εκτιμήσεις του Κόμματος για τις διεθνείς εξελίξεις όπως διαμορφώνονται από τη δράση του ιμπεριαλισμού. Οι εκτιμήσεις για ένταση της διαπάλης, οι αντιθέσεις των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τη διανομή των σφαιρών επιρροής, για τον έλεγχο των ενεργειακών οδών και των αγορών επαληθεύουν τις εκτιμήσεις, του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος για τη διεθνή πραγματικότητα.

Το ντοκουμέντο πρέπει να μελετηθεί από όλο το δυναμικό του Κόμματος, αφού αποτελεί ένα εργαλείο ανάλυσης για τις τρέχουσες εξελίξεις και προοπτικές που διαμορφώνονται και αναδεικνύει τη διέξοδο που πρέπει να παλέψουν οι λαοί και ο δικός μας. Το κείμενο αυτό απευθύνεται και σε κάθε εργαζόμενο, φωτίζοντας τους σκοπούς της άρχουσας τάξης και στη χώρα μας με τη συμμετοχή της στην ιμπεριαλιστική δράση. Οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα, οι νέοι μπορούν να βρουν στο ντοκουμέντο αυτό χρήσιμες πληροφορίες για το ρόλο και τη δράση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ΝΑΤΟ και ΕΕ, για το ρόλο της Ελλάδας σ' αυτούς που με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων, προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ και τώρα της ΝΔ, βρίσκεται ολοένα και πιο ενεργά μπλεγμένη, συμμετέχοντας στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα.

Σταχυολογώντας ορισμένα μόνο από τα ζητήματα που αναδεικνύει το συγκεκριμένο ντοκουμέντο, πρέπει να σημειώσουμε τη θέση ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ στον μεταξύ τους ανταγωνισμό επιδιώκουν να επισπεύσουν την εδραίωσή τους στην περιοχή της Ευρασίας στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία και την Κίνα όπως και άλλες «περιφερειακές» δυνάμεις (Ινδία, Πακιστάν, Ιράν κλπ.). Και, βέβαια, η ευθυγράμμιση των περισσότερων καπιταλιστικών χωρών με τη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική πολιτική» δείχνει και τον ενιαίο χαρακτήρα της στρατηγικής του διεθνούς ιμπεριαλισμού κατά των λαϊκών κινημάτων. Στην παρουσίαση αναλυτικών στοιχείων για τις εξελίξεις και το λεγόμενο «νέο ΝΑΤΟ» σημειώνεται ότι σήμερα γίνεται φανερό πως «βασική επιδίωξη είναι να χρησιμοποιηθεί περισσότερο το ΝΑΤΟ - και όχι μόνο ή κυρίως οι αμερικανικές δυνάμεις - σε στρατιωτικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την Κασπία, αναλαμβάνοντας πιο ενεργό ρόλο στα σχέδια για τον έλεγχο των στρατηγικής σημασίας αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και των αγωγών μεταφοράς τους». Γίνεται, επίσης, εκτενής αναφορά στις κινήσεις που γίνονται από τη μεριά της «Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης», όπου πρωτοστατούν η Ρωσία και η Κίνα, στη διαπάλη επίσης που γίνεται στην Αφρική, και ειδικά για το Ιράν σημειώνεται ότι «δε νομιμοποιείται καμία ιμπεριαλιστική δύναμη, κανένας διεθνής οργανισμός να διατυπώνει αποφάσεις κατά λαών, να επεμβαίνει, να καθορίζει ποιος επιτρέπεται να έχει και ποιος όχι πυρηνική ενέργεια».

Η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ μπροστά στις δυσοίωνες εξελίξεις που έρχονται για τους λαούς είναι αυτή της συσπείρωσης και πάλης, ο δρόμος του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού αγώνα, της ταξικής πάλης που αλλάζει συσχετισμούς δυνάμεων. Στη χώρα μας και παγκόσμια. Που δημιουργεί μια ισχυρή κοινωνικοπολιτική συμμαχία προς όφελος των λαϊκών δυνάμεων, που διεκδικεί την εξουσία και φτάνει μέχρι το σοσιαλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ