Τετάρτη 12 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στρατηγική αντιλαϊκή συμφωνία

Ανοιχτά και δημόσια πλέον ένας αυξανόμενος αριθμός πρασινογάλαζων βουλευτών τάσσεται ευθέως υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με βάση το γερμανικό μοντέλο. Δεν πρόκειται, βέβαια, για μια τυχαία εξέλιξη, καθώς μια τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας, όπως άλλωστε αποδεικνύει καθημερινά η κυβέρνηση χριστιανοδημοκρατών -σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, θα έρθει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες «ανάγκες» του συστήματος στη σαρωτική ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού.

Ανεξάρτητα από το αν τελικά ή το πότε αυτή η «ιδέα» μπορέσει να γίνει πράξη στη χώρα μας, το απολύτως βέβαιο είναι ότι μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι απλά δεν υπάρχουν διαφορές πολιτικής αλλά υπάρχει πλήρης και αγαστή στρατηγική συμφωνία στην εφαρμογή μιας πολιτικής που έχει στο στόχαστρο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού. Ακριβώς αυτή η διαπίστωση, που συνειδητοποιείται από ευρύτερα λαϊκά στρώματα, πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για μια ριζοσπαστική μετατόπιση και αντεπίθεση των λαϊκών στρωμάτων. Μια αντεπίθεση που θα «αφήσει πίσω της» το ψευτοδίλημμα ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ και θα σηματοδοτήσει τη χειραφέτηση της πλειοψηφίας των εργαζομένων από τους στυλοβάτες του συστήματος που τόσο άγρια τους εκμεταλλεύεται. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν επιτρέπεται να περάσει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία των δημοτικών εκλογών.

Ας μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Η ψήφος, αθροιστικά, σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος υπέρ της συνέχισης της ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης. Δεν κρύβουν τις προθέσεις τους. «Δουλιά μέχρι τα 75»(!), είναι ο νέος στόχος της πλουτοκρατίας, κατάργηση στην πραγματικότητα του δικαιώματος στη σύνταξη (ακόμα και της πείνας). Πώς φτάσαμε μέχρις εδώ; Το δρόμο τον άνοιξαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εδώ και μια εικοσαετία περίπου η μία «συμπλήρωνε» τους νόμους της προηγούμενης, με αποτέλεσμα και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης διαρκώς να ανεβαίνουν και οι συντάξεις να μετατρέπονται σε «φιλοδώρημα». Υπάρχει η παραμικρή ψευδαίσθηση ότι αν, μεταξύ των άλλων, δεν αισθανθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ένα ηχηρό χαστούκι από τις κάλπες του Οκτώβρη, το σενάριο για «σύνταξη στα 75» θα γίνει εφιαλτική πραγματικότητα; Δεν πρέπει να διαφεύγει ότι ήδη έχει αρχίσει - πάντα με δικομματική συναίνεση και συμφωνία - το «ξήλωμα» των Βαρέων και Ανθυγιεινών, ενώ αμέσως μετά τις εκλογές θα προχωρήσει η «νέα μεταρρύθμιση» στο Ασφαλιστικό, οι στόχοι της οποίας έχουν ήδη «προσυμφωνηθεί» με την ΕΕ: Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων, «ευέλικτες» συντάξεις... Το ίδιο αντιδραστική είναι και η «μεταρρύθμιση» που έχει δρομολογηθεί στην Παιδεία, με τη μετατροπή των πανεπιστημίων, δημόσιων και ιδιωτικών, σε «θυγατρικές» των πολυεθνικών...

Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα, αλλά η ουσία μία: Με τα λόγια της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα: «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν στρατηγική συμφωνία στην αντιλαϊκή πολιτική». Ας μη σπαταλιέται, λοιπόν, χρόνος και ξοδεύεται ανώφελα η αγανάκτηση. Η απάντηση που πρέπει είναι η αποφασιστική ενίσχυση των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ, σε συνεργασία με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών στις κάλπες του Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ