Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αδιαπραγμάτευτο!

Τώρα πια συμπληρώθηκε πλήρως η εικόνα της συμπαιγνίας μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Επέλεξαν να το συζητήσουν αμέσως μετά τις γιορτές, μόλις δυο μέρες αφού ανοίξουν τα σχολεία και οι σχολές, ώστε να έχουν τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις, να ακούγονται οι λιγότερες δυνατές φωνές έξω από το κτίριο της Βουλής, που θα βροντοφωνάζουν έξω οι επιχειρήσεις από την εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Παιδεία που έχει σήμερα ανάγκη ο λαός κι η νεολαία. Γιατί ξέρουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού αντιτίθεται στην αναθεώρηση, ακόμα και οι λιγότερο πληροφορημένοι στέκονται με καχυποψία απέναντι στην προσπάθεια αλλαγής του συγκεκριμένου άρθρου.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, να πείσουν για την «αναγκαιότητα» αναθεώρησης του άρθρου 16, δεν τα έχουν καταφέρει. Γι' αυτό και ανέβαλαν, ήδη, μια φορά τη συζήτησή του και προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τις μαζικές λαϊκές αντιδράσεις. Παράλληλα, εξαπολύουν μιαν επίθεση παραπληροφόρησης και ψευτοεπιχειρημάτων ότι, δήθεν, η αναθεώρηση θα ωφελήσει τα δημόσια πανεπιστήμια. Σ' αυτήν την επιχείρηση επιστρατεύουν και μια σειρά πανεπιστημιακούς, που αν και στρατευμένοι στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ (σε κάποιες περιπτώσεις και στο ΣΥΝ) μιλούν δήθεν με την ακαδημαϊκή τους ιδιότητα για το ...καλό που θα κάνουν οι μεταρρυθμίσεις. Προσπαθούν, μάλιστα, να δημιουργήσουν τέτοιες αντιδραστικές συσπειρώσεις μέσα στα πανεπιστήμια, εκεί όπου η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών έχει καταδικάσει τις αναδιαρθρώσεις, μέσα στα συλλογικά δημοκρατικά όργανα των ιδρυμάτων και στους συλλόγους τους.

Στόχος όλων αυτών των προσπαθειών είναι να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας οι αναδιαρθρώσεις. Θέλουν να αναβαθμίζεται το κύρος του κάθε πανεπιστημίου μέσα από τον όγκο των συναλλαγών που αυτό θα έχει με διάφορους ιδιώτες, να αναπτύσσεται το κάθε πανεπιστήμιο στο βαθμό που θα καταφέρνει να έχει κέρδη. Θέλουν να αναγνωριστεί ως ποιοτικό το πανεπιστήμιο, στο οποίο οι φοιτητές θα πληρώνουν όλο και πιο ακριβά για τις σπουδές τους. Γιατί τέτοια πανεπιστήμια θα φτιάξουν με την αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νέο νόμο - πλαίσιο που αναμένεται. Και δε μιλάμε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα επιτρέψουν, αλλά για τα δημόσια πανεπιστήμια που θα λειτουργούν ακριβώς σα να ήταν ιδιωτικά. Θέλουν να συμβιβαστεί ο λαός κι η νεολαία με την ιδέα ότι η επιστήμη θα αναπτύσσεται μόνο στο βαθμό που θα αποφέρει κέρδη στο κεφάλαιο, ενώ όποια επιστημονική ανακάλυψη φέρνει ζημιές - ακόμα κι αν πρόκειται να ωφελήσει πλατιά το λαό - να θάβεται!

Με μια τέτοια προοπτική όμως, δεν μπορεί να συμβιβαστεί η νεολαία και ο λαός, που με τους αγώνες του έχει κατακτήσει να γράφεται στο Σύνταγμά του ότι: «Ολοι οι Ελληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια». Αν και αυτό δεν εφαρμόζεται σήμερα έτσι ακριβώς στην πράξη, αφού οι επιχειρήσεις έχουν διεισδύσει στην εκπαίδευση, εντούτοις ακόμη και αυτό το κουτσουρεμένο σήμερα δικαίωμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να το εκχωρήσει. Είναι αδιαπραγμάτευτο. Και είναι ως βήμα που δεν πρέπει να πάμε πίσω, ως βήμα για τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσια δωρεάν εκπαίδευσης για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ